Antena 3 CNN Externe Greșeala fatală a lui Maksim Kuzminov, pilotul rus dezertor care a fost asasinat în Spania. El Pais: "Puține dubii în legătură cu cine a ordonat uciderea lui"

Greșeala fatală a lui Maksim Kuzminov, pilotul rus dezertor care a fost asasinat în Spania. El Pais: "Puține dubii în legătură cu cine a ordonat uciderea lui"

Serviciile de informații spaniole consideră că Rusia se află în spatele unei crimei fără precedent comise recent în provincia Alicante și a cărei reflectare în presa internațională a fost parțial eclipsată de decesul în închisoare al liderului opoziției anti-Kremlin, Aleksei Navalnîi.

Greșeala fatală a lui Maksim Kuzminov, pilotul rus dezertor care a fost asasinat în Spania. El Pais: "Puține dubii în legătură cu cine a ordonat uciderea lui"
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Kirill Chubotin
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2024   •   15:54

În data de 13 februarie, în parcarea unui imobil din localitatea Villajoyosa a fost găsit, ciuruit de gloanțe, cadavrul lui Maxim Kuzminov (foto), căpitanul rus care a dezertat în august anul trecut și a trecut în Ucraina cu elicopterul său de luptă Mi8.

Cotidianul El Pais notează că, în declarațiile sale publice, guvernul spaniol a fost foarte precaut în ceea ce privește posibilii responsabili pentru această crimă.

"Trebuie să lăsăm poliția să își facă treaba, iar ancheta să progreseze", a declarat Pilar Alegria, purtătoarea de cuvânt a Executivului de la Madrid.

Nu este pentru prima dată când un dezertor sau disident rus este ucis în Europa Occidentală.

Presa și oficialii ruși au jubilat la știrea morții lui Kuzminov

Cazul lui lui Aleksandr Litvinenko, fostul spion rus otrăvit în 2006 cu poloniu în Marea Britanie, este printre cele mai cunoscute.

Însă, potrivit El Pais, este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă pe teritoriul spaniol.

Și, spre deosebire de alte ocazii, când Moscova s-a arătat precaută, de astă dată oamenii lui Putin și-au exprimat public satisfacția.

Identitatea victimei nu fusese confirmată încă de autoritățile spaniole atunci când presa rusă a publicat, în premieră, vestea morții lui Kuzminov.

După ce Ucraina - care l-a recompensat financiar pe dezertor - a confirmat, la rândul ei, asasinarea pilotului rus, șeful spionilor de la Moscova, Serghei Narîșkin, a declarat că victima era "un trădător criminal" și "un cadavru moral".

Moscova a făcut valuri în jurul uciderii lui Kuzminov pentru a da un exemplu, potrivit surselor consultate de El Pais.

El Pais: Rușii s-au răzbunat și pentru trădare, și pentru moartea însoțitorilor lui Kuzminov

În plus, rușii s-au răzbunat, astfel, pentru moartea celor doi însoțitori ai lui Kuzminov.

Este vorba despre mecanicul de bord și de navigatorul elicopterului Mi8.

Aparent, ei nu erau la curent cu planul căpitanului rus și au încercat să fugă atunci când acesta a aterizat în Ucraina, fiind împușcați mortal de soldații Kievului.

Cei doi decedați au fost decorați pentru eroism în Rusia, în timp ce Maxim Kuzminov a fost pus sub acuzare pentru trădare.

În octombrie anul trecut, televiziunea publică rusă a difuzat un sincron cu trei presupuși membri GRU, serviciul militar rus de spionaj, cărora li s-a ordonat să îl ucidă pe dezertor. 

"Nu va trăi suficient de mult pentru a fi judecat", a spus unul dintre ei.

Singurul dubiu pentru spanioli este care dintre serviciile ruse l-a ucis pe Kuzminov

În prezent, potrivit El Pais, singurul dubiu în Spania în legătură cu uciderea lui Kuzminov este dacă operațiunea a fost opera Serviciului de Informații Externe, SVR, al cărui șef, Narîșkin, a justificat asasinatul în mod public, sau dacă a fost mâna Serviciului Federal de Securitate, FSB, sau a Serviciului de Informații Militare, GRU.

Având gradul de căpitan în armata rusă, Kuzminov se afla sub jurisdicția acestuia din urmă.

Surse din cadrul serviciilor de informații spaniole admit că va fi foarte dificil ca ancheta să găsească dovezi ale implicării oricăruia dintre acestea servicii ruse.

Potrivit spaniolilor, crima a fost comisă, probabil, de asasini plătiți din afara țării și care au părăsit teritoriul național imediat după execuția lui Kuzminov.

Kuzminov s-a cazat într-o comunitate unde nu putea să ascundă faptul că e rus

Inițial, Garda Civilă a crezut că a fost vorba de o reglare de conturi între bande criminale.

Știrea despre moartea lui Maksim Kuzminov fost făcută publică de autoritățile din Spania abia luni, 19 februarie.

Decizia luată de Kuzminov - care a ales să-și cheltuiască în Spania cei 500.000 de dolari cu care l-au recompensat ucrainenii pentru dezertare - a fost greșită din mai multe puncte de vedere, potrivit El Pais.

O greșeală fatală a fost, probabil, că fostul pilot a hotărât să se instaleze într-un complex rezidențial în care majoritatea populației este rusă și ucraineană.

În plus, Alicante este provincia spaniolă cu cea mai numeroasă comunitate rusă, care numără aproximativ 17.500 de persoane.

Kuzminov avea acte false, dar nu i-au folosit la nimic dacă a încercat să ascundă, într-o zonă plină de ruși, că este el însuși un rus urmărit de Moscova, conchide publicația spaniolă.

Sursa: El Pais

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close