Antena 3 CNN Externe Hubble a descoperit monoxid şi dioxid de carbon în atmosfera unei planete îndepărtate

Hubble a descoperit monoxid şi dioxid de carbon în atmosfera unei planete îndepărtate

Hubble a descoperit monoxid şi dioxid de carbon în atmosfera unei planete îndepărtate
10 Dec 2008   •   15:38

NASA a semnalat marţi, într-un comunicat citat de AFP, că un prim pas în descoperirea vieţii extraterestre a fost făcut cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, care a evidenţiat în atmosfera unei planete îndepărtate dioxid şi monoxid de carbon. Descoperirea compuşilor organici care pot rezulta din procese vii, pe o planetă similară Pământului, "ar putea furniza, într-o zi, prima dovadă a existenţei vieţii în afara planetei noastre", indică Agenţia spaţială americană într-un comunicat, comentând descoperirea dioxidului de carbon pe o planetă de mărimea lui Jupiter, situată la 63 de ani lumină de Terra.
"Nu ne aşteptăm neapărat să descoperim viaţă pe această planetă", a arătat Ray Villard, de la Space Telescope Science Institute. Planeta a primit numele HD 189733b şi prezintă o compoziţie exclusiv lichidă şi gazoasă. Deşi temperatura este prea ridicată pentru a permite vieţii să se dezvolte, ea "are o compoziţie chimică ce, pe o planetă potrivită, ar putea constitui un indicator biologic pentru prezenţa vieţii."
Prezenţa dioxidului de carbon a fost detectată de Mark Swain, specialist la laboratorul Jet Propulsion al NASA din California, care s-a folosit de Hubble pentru a studia emisiile de lumină infraroşie ale planetei. "Dioxidul de carbon este aspectul cel mai pasionant" al acestei descoperiri, "pentru că, în circumstanţe favorabile, ar putea fi asociat unei activităţi biologice, aşa cum este cazul Pământului", a explicat Swain.
"Simplul fapt că am fost capabili să îl detectăm şi să evaluăm concentraţia lui este hotărâtor pentru eforturile noastre pe termen lung, în vederea caracterizării planetelor, pentru a determina compoziţia şi a afla dacă ele pot găzdui forme de viaţă", a adăugat specialistul.
Antena3.ro

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close