Antena 3 CNN Externe Klaus Iohannis, prima vizită oficială în Ungaria în ultimii 14 ani

Klaus Iohannis, prima vizită oficială în Ungaria în ultimii 14 ani

Klaus Iohannis ajunge astăzi in Ungaria, pentru prima dată în ultimii 14 ani. Iohannis nu are în program vreo discuție cu premierul Viktor Orban care, de altfel, nici nu este în ţară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   11:53

Președintele se va întâlni cu președintele Ungariei, Katalin Novak, pentru a discuta despre parteneriatul strategic al celor două ţări, despre situaţia actuală la nivel global, dar şi despre securitate. Vizita președintelui Iohannis în Ungaria vine după mai multe ieşiri controversate ale oficialilor maghiari la noi în ţară. 

„Vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023”, a transmis Președinția României.

Așadar, este o vizită istorică, asta pentru că de 14 ani niciun președinte al României nu a mai ajuns în Capitala Ungariei. În jurul orei 12, Klaus Iohannis și Katalin Novak vor face o declarație comună. Ulterior, președintele României va participa la depunerea de coroană la monumentul Ostașului Necunoscut din Piața Eroilor din Budapesta, iar mai apoi, vizita lui se va încheia după depunerea de coroane la parcela 144 a soldaților români. 

Citește și: Mircea Badea, despre vizita lui Zelenski în România: "De asta a venit aici, dar România e plină de complexe provinciale"

Ultimul președinte al României care a ajuns în Ungaria, în calitate de șef al statului român, a fost Traian Băsescu, în anul 2009.

Între timp, premierul Viktor Orbán s-a deplasat în Georgia pentru a participa la prima şedinţă comună a guvernelor ungar şi georgian, unde principalele subiecte vor fi dezvoltarea relaţiilor economice şi securitatea energetică, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis vizita oficiala Ungaria
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close