Antena 3 CNN Externe Iran: ciocniri între poliţie şi demonstranţi la mitingul de comemorare

Iran: ciocniri între poliţie şi demonstranţi la mitingul de comemorare

Iran: ciocniri între poliţie şi demonstranţi la mitingul de comemorare
Sursa foto: protest iran
31 Iul 2009   •   01:50

Poliţia iraniană a folosit gaze lacrimogene şi i-a bătut pe protestatarii anti-guvernamentali cu bastoane pentru a dispersa mii de persoane aflate la o demonstraţie de comemorare a victimelor demonstraţiilor post-electorale din Teheran.

Demonstranţii cărora li s-au adăugat ulterior alte câteva mii s-au răspândit în alte părţi ale capitalei, unde au izbucnit alte ciocniri cu forţele de ordine, relatează agenţiile de presă.

Poliţia nu i-a permis liderului opoziţiei Mir Hossein Mousavi să se alăture mulţimii la mormântul Nedei Agha Soltan, tânara împuşcată pe 20 iunie, devenită simbol al protestelor.

"Neda trăieşte, Ahmadinejad este mort," au strigat unii din demonstranţi referindu-se la preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, despre care opoziţia susţine că a fraudat alegerile din 12 iunie.
Poliţia a intervenit cu bastoane şi gaze lacrimogene, unii dintre ei strigând "moarte celor care sunt împotriva liderulu suprem?.
Un clip postat pe internet prezintă mii de persoane care mărşăluiesc spre cimitir, unde a avut loc ceremonia de comemorare a victimelor.
Alte mii de persoane s-au adunat la moschea Mosalla, în centrul Teheranului.
La sosirea lui Mousavi la ceremonie, sute de poliţişti l-au înconjurat în timp ce susţinătorii strigau "Yaa Hossein, Mir Hossein" ? comparându-l pe politician cu nepotul profetului Mohammed- Hussein, cel mai venerat sfânt şiit.
Poliţia l-a obligat însă pe Mousavi să plece de la Behesht-e Zahra, cimitirul din sudul Teheranului, acolo unde au fost îngropate unele din victimele ucise în timpul demonstraţiilor post-electorale.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Teheran republica islamica
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close