Antena 3 CNN Externe Israel capturează 500 de tone de arme trimise de Iran pentru Hezbollah

Israel capturează 500 de tone de arme trimise de Iran pentru Hezbollah

Israel capturează 500 de tone de arme trimise de Iran pentru Hezbollah
Sursa foto: hezbollah
05 Noi 2009   •   00:46

Un commando israelian a interceptat o navă ce transporta "sute de tone" de arme din Iran către gupul libanez Hezbollah, în cadrul unui raid la zeci de mile de coastă.
"Am găsit zeci de containere, cu sute de tone de arme pentru Hezbollah din Iran," a anunţat vicecomandantul marinei, Rani Ben Yehuda.
Transportul este printre cele mai mari capturate de Israel. În portul Ashdod, soldaţii au scos sute de muniţii din containere, multe înconjurate de saci de ciment pentru a camufla conţinutul. Acestea au fost împărţite în stocuri imense de rachete de diverse dimensiuni, grenade şi muniţie pentru AK-47. Multe din lăzi aveaz inscripţii în spaniolă, chineză şi engleză.
La bordul navei nu au fost găsite rachete anti-aeriene sau anti-tanc, arăta Ben-Yehuda, deşi a precizat că procedurile de descărcare şi catalogare nu au fost încheiate.
Armata anunţase anterior că a capturat vasul Francop, de 137 metri, sub drapelul Antigua, la circa 100 mile nautice de coasta israeliană.
Oficialul israelian a subliniat că actele de pe navă demonstra că transportul mergea din Iran în Siria, dar nu a oferit dovezi directe care ar implica Iran sau Hezbollah, în timp ce grupul libanez a refuzat să comenteze.
Publicaţia Haaretz scrie că nava a plecat din Iran, pentru a se opri ulterior în Yemen şi Sudan, înainte de a trece prin canalul Suez în drum spre Siria sau Liban.
Ministrul iranian de Externe Manouchehr Mottaki şi omologul sirian sirian, Walid Muallem, au respins acuzaţiile israeliene în timpul unei conferinţe de presă comune la Teheran.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: armata israeliana trafic de arme
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close