Antena 3 CNN Externe Israel: Momentul anunţului privind extinderea coloniilor din Ierusalim a fost o ?eroare tehnică?

Israel: Momentul anunţului privind extinderea coloniilor din Ierusalim a fost o ?eroare tehnică?

Israel: Momentul anunţului privind extinderea coloniilor din Ierusalim a fost o ?eroare tehnică?
Sursa foto: netanyaahu
18 Mar 2010   •   00:52

Momentul anunţului privind planurile de construcţie israeliene din Ierusalimul de Est a fost un "accident nefericit birocratic?, aprecia premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei întâlniri cu înaltul reprezentant pentru afaceri externe a UE.
Anunţul Israelului de a construi 1600 noi case în Ierusalimul de Est a afectat relaţiile cu SUA, care au subliniat că văd pasul israelian ca pe o insultă.
În cadrul convorbirilor cu reprezentantul UE Catherine Ashton, Netanyahu a explicat că israelienii privesc cartierul Ramat Shlomo ca fiind evreiesc, ce va fi inclus ca parte a Israelului în orice viitor acord.
"Acest cartier este localizat la cinci minute de biroul premierul ," sublinia Netanyahu . Tocmai din acest motive, biroul de planificare urbană ce a aprobat proiectul nu a considerat a fi un subiect controversat.
Netanyahu s-a întâlnit miercuri cu şapte miniştri pentru a discuta despre posibilul răspuns al Israelului la cererile SUA pe acest subiect.
Secretarul american de stat Hillary Clinton arăta că i-a cerut lui Netanyahu să anuleze proiectul imobiliar din Ramat Shlomo.
Iar Casa Albă a amintit, miercuri, că încă se aşteaptă un răspuns în această privinţă.
Totuşi, ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman a calificat cererile de abandonare a proiectului ca fiind iraţionale şi că împiedicarea israelienilor de a cumpăra teren oriunde în capitală este o formă de discriminare.
În plus acesta susţinea în faţa lui Catherine Ashton că cererea reprezintă, "în mare măsură, o ocazie de a ataca şi a presa Israelul să facă lucruri neraţionale."
El a cerut a se lua în considerare ce s-ar întâmpla dacă s-ar interzice rezidenţilor arabi să cumpere teren în Ierusalimul de Vest.
Lieberman arăta referindu-se la negocierile cu palestinienii că "toţi israelienii doresc pace. Singura discuţie este care este cea mai bună modalitate de a atinge această pace."
Anterior, preşedintele Shimon Peres eticheta SUA ca fiind "un prieten adevărat" şi sublinia că ?noi avem un mare respect pentru parlamentul american şi instituţiile executive conduse de Obama".

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close