Antena 3 CNN Externe Japonia protestează împotriva Rusiei pentru oprirea discuțiilor privind tratatul de pace Al Celui de-al Doilea Război Mondial

Japonia protestează împotriva Rusiei pentru oprirea discuțiilor privind tratatul de pace Al Celui de-al Doilea Război Mondial

Japonia a reacționat marți, după ce Rusia s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiectele economice comune legate de disputate insulele Kurile din cauza sancțiunilor japoneze asupra invaziei Ucrainei de către Rusia.

Japonia protestează împotriva Rusiei pentru oprirea discuțiilor privind tratatul de pace Al Celui de-al Doilea Război Mondial
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Mar 2022   •   17:03

Rusia și Japonia nu au pus capăt oficial ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial din cauza conflictului lor asupra insulelor, capturate de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Japonia a impus sancțiuni împotriva a 76 de persoane, șapte bănci și alte 12 organisme din Rusia, cel mai recent vineri, și a inclus oficiali din apărare și exportatorul său de arme de stat, Rosoboronexport. 

Rusia nu va continua negocierile cu Japonia privind un tratat de pace „în condițiile actuale”, a declarat luni Ministerul său de Externe, invocând „pozițiile deschis neprietenoase ale Japoniei și încercările de a dăuna intereselor țării noastre”.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a spus că se opune ferm deciziei Rusiei, considerând-o „nedreptă” și „complet inacceptabilă”, potrivit Reuters.

„Întreaga situație a fost creată de invazia Ucrainei de către Rusia, iar răspunsul Rusiei de a împinge acest lucru în relațiile Japonia-Rusia este extrem de nedreaptă și complet inacceptabilă”, a spus el, adăugând că atitudinea Japoniei față de căutarea unui tratat de pace a rămas neschimbată și a protestat împotriva deciziei ruse.

„Japonia trebuie să continue cu hotărâre să sancționeze Rusia în cooperare cu restul lumii”, a spus el.

Kishida, întrebat mai târziu despre cooperarea economică cu Rusia, a spus că Japonia apreciază orice oportunitate de a asigura o aprovizionare cu energie ieftină - o referire la proiectele energetice din Sakhalin, după retragerile Shell (SHEL.L) și Exxon Mobil (XOM.N). 

Secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că Japonia a depus un protest la ambasadorul Rusiei în Japonia, iar mai târziu viceministrul de externe al Japoniei l-a chemat pe ambasadorul, Mihail Galuzin, la minister pentru a depune un protest.

Galuzin a fost citat ulterior de ziarul Asahi Shimbun spunând că, având în vedere situația privind recentele „acțiuni neprietenoase”, Rusia nu avea intenția de a continua negocierile.

Japonia a anunțat săptămâna trecută planuri de revocare a statutului de cea mai favorizată națiune comercială a Rusiei și de a interzice importurile anumitor produse. 

Anul trecut, președintele Vladimir Putin a spus că atât Tokyo, cât și Moscova își doresc relații bune și că este absurd că nu au ajuns la un acord de pace.

În 2020, constituția Rusiei a fost modificată pentru a interzice predarea teritoriului unei puteri străine. 

Rusia s-a retras, de asemenea, din discuțiile cu Japonia despre proiecte de afaceri comune pe insulele Kurile și a pus capăt călătoriilor fără viză pentru cetățenii japonezi, a declarat ministerul său de externe.

×
Subiecte în articol: Rusia japonia sanctiuni tratat
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close