Antena 3 CNN Externe Lansatoare de rachete vândute Venezuelei au ajuns la rebelii columbieni

Lansatoare de rachete vândute Venezuelei au ajuns la rebelii columbieni

Lansatoare de rachete vândute Venezuelei au ajuns la rebelii columbieni
Sursa foto: lansator rachete
28 Iul 2009   •   17:01

Lansatoare de rachete anti-tanc fabricate în Suedia şi vândute Venezuelei în urmă cu mai mulţi ani au fost obţinute de principalul grup rebel din Columbia.

Columbia a subliniat că a găsit armele într-o ascunzătoare a rebelilor, ceea ce întăreşte suspiciunile legate de preşedintele veneuelean Hugo Chavez că ar ajuta Forţele armate revoluţionare din Columbia- FARC.
Lansatoarele AT-4, fabricate de Saab Bofors Dynamics, nu au precizia şi acoperirea armelor sol-aer şi nu există încă dovezi că FARC le-ar fi folosit.
Ministrul de Justiţie venezuelean a negat, luni, că ţara sa ar fi vândut rachetele, respingând colaborarea cu ?orice fel de organizaţie criminală sau teroristă." El arăta că acest caz pare un film ieftin al guvernului american.
Trei lansatoare au fost recuperate, în octombrie, de la un depozit FARC, dar Columbia a cerut doar recent Suediei să confirme dacă a vândut arme Venezuelei. Stockholm a confirmat, iar ministrul comerţului, Jens Eriksson, arăta că guvernul său lucrează cu Columbia "pentru a afla ce s-a întâmplat", dar se aşteaptă un răspuns şi de la Venezuela.
Şeful agenţiei de export de armament din Suedia, Jan-Erik Lovgren, arăta că armele au fost vândute în anii 80, dar incidentul este o încălcare a licenţelor , iar aceasta ar putea afecta viitoarele decizii de a mai vinde arme către Venezuela.
Antena3.ro

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close