Antena 3 CNN Externe Adevăratul motiv al retragerii Rusiei din Siria

Adevăratul motiv al retragerii Rusiei din Siria

Adevăratul motiv al retragerii Rusiei din Siria
Sursa foto: foto: kmrelin.ru
16 Mar 2016   •   18:20

Un alt grup de avioane militare ruse a părăsit miercuri dimineață Siria, în conformitate cu anunțul făcut pe neașteptate luni seara de președintele Vladimir Putin, decizie ce a dat naștere la numeroase speculații privind motivele ascunse ale deciziei Kremlinului, transmite Agerpres.

Bombardiere Su-25 și avioane de transport Il-76 au părăsit baza aeriană Hmeimim (nord-vestul Siriei), a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de AFP. Aceste aparate militare se alătură astfel unui prim grup care a părăsit marți Siria și a revenit la baza sa permanentă de staționare de lângă Voronej (sud-vestul Rusiei), beneficiind de o primire triumfală.

Președintele Putin a ordonat retragerea celei mai mari părți a contingentului Rusiei din Siria pentru ca reglementarea pașnică a conflictului sirian să progreseze, a explicat marți ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenția TASS. "Acest motiv a avut un rol fundamental în decizia luată de către președinte și nu ideea de a fi pe placul cuiva sau a primi laude", a afirmat Lavrov, indicând că Putin a decis retragerea parțială a forțele ruse din Siria în ziua în care negocierile de pace intersiriene au început la Geneva.

Ministrul rus a menționat că a folosit în mod deliberat sintagma "negocierile au început", afirmând că ceea ce a avut loc în luna ianuarie numai negocieri nu pot fi numite. "Atunci a fost o încercare care a eșuat, deoarece o grupare a opoziției a prezentat un ultimatum", a explicat Lavrov. "Sunt foarte mulțumit că de data aceasta tentativele de a impune condiții unilaterale nu au fost susținute de nimeni, iar discuțiile au început", a adăugat el.

"Evident, începerea negocierilor va necesita acțiuni mai intense din partea Rusiei, SUA și ONU", a mai spus ministrul rus.

"Mă duc săptămâna viitoare la Moscova pentru a mă întâlni cu președintele Putin și cu ministrul de externe Lavrov pentru a discuta despre modul de a face să avanseze eficient procesul politic (în Siria) și pentru a profita de acest moment", a declarat marți seara, la Washington, secretarul de stat american John Kerry.

Parisul a estimat, la rândul său, că "orice contribuie la detensionare trebuie încurajat": conflictul sirian intră în al șaselea an, a amintit Ministerul de Externe francez.

Retragerea armatei ruse se produce în condițiile persistenței problemelor legate de soarta președintelui Bashar al-Assad, Damascul rămânând surd la cererile opoziției siriene cu care a început luni o nouă rundă de negocieri la Geneva.

Pentru mulți experți, prin retragerea trupelor, Rusia încearcă să crească totodată presiunea asupra lui Al-Assad de a angaja negocieri de pace, deși purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a tot insistat marți că această retragere nu trebuie văzută 'în niciun caz' ca o măsură de retorsiune împotriva regimului sirian.

Potrivit presei ruse, această retragere parțială din Siria îi va permite Kremlinului să prezinte intervenția sa în Republica Arabă Siriană ca pe o victorie politică. Intervenția aeriană a Rusiei în Siria, care a început la 30 septembrie la cererea Damascului, i-a permis să pună ferm piciorul în această țară în centrul întregii dinamici regionale și să rupă izolarea internațională provocată de criza din Ucraina.

×
Subiecte în articol: Rusia conflict Siria Vladimir Putin
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close