Antena 3 CNN Externe Libia. Rebelii au capturat trei fii ai lui Gaddafi şi controlează Tripoli

Libia. Rebelii au capturat trei fii ai lui Gaddafi şi controlează Tripoli

Libia. Rebelii au capturat trei fii ai lui Gaddafi şi controlează Tripoli
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    22 Aug 2011   •   21:42
Update 22.00 - Forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi au evacuat linia frontului de la Brega, în estul Libiei, şi au fugit spre vest, în direcţia oraşului Sirt, regiunea de origine şi fieful liderului libian, a declarat un purtător de cuvânt militar al rebeliunii, Mohamed Zawiwa, relatează AFP. "Brega este în întregime sub controlul nostru. Toate forţele lui Gaddafi au fugit spre vest, în direcţia Sirt", a precizat Zawiwa.

Update 21.45
- Statele Unite nu au nicio dovadă că liderul libian Muammar Gaddafi ar fi părăsit Tripoli, în ciuda intrării rebelilor în capitala libiană, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, citat de AFP.

Libienii trăiesc ultimele clipe ale regimului lui Muammar Gaddafi. Viaţa construită de acesta în ultimii 42 de ani se prăbuşeşte ca un castel de nisip. Rebelii controlează Capitala Tripoli. Ultimul bastion pare să fi rămas doar reşedinţa dictatorului, în apropierea căreia se dau luni seara lupte grele.

Trei fii ai colonelului Gaddafi au fost capturaţi, în timp ce colaboratorii se leapădă de numele lui, şi mai multe ambasade ale Libiei au trecut de partea rebelilor.

Cu un curaj nebunesc, rebelii libieni s-au avântat în noaptea de duminică spre luni în Tripoli, până aproape de reşedinţa lui Gaddafi. Pe Mohammed, fiul cel mare al colonelului, l-au capturat în timp ce vorbea prin telefon, în direct, la postul Al Jazeera. "Sunt atacat chiar acum! Se trage la mine în casă! Au pătruns în casa mea!", spunea Mohammed Gaddafi.

Potrivit Al Arabiya, un alt fiu al lui colonelului libian, omul de afaceri Saadi Gaddafi, a fost capturat luni, de rebeli.

Duminică noapte, un alt fiu al colonelului libian, Saif al-Islam, cel care îşi asumase rolul de a vorbi în numele regimului, a căzut şi el în mâinile rebelilor. Disperat, dictatorul a transmis, din buncărul său, un mesaj audio.

"Vă cer tuturor să mergeţi spre Tripoli, să apăraţi oraşul şi să-l curăţaţi de trădătorii de pe străzi!", a declarat Muammar Gaddafi.

Prinşi în mijlocul confruntărilor, jurnaliştii străini sunt ţinte vii. În hotelul Rixos, alţi 40 de jurnalişti străini stau cu spaimă, pentru că cei care le asigurau securitatea au fugit.

Tabăra colonelului se destramă. Trupele sale fie trădează, fie se retrag derutate. Premierul şi directorul televiziunii şi-au părăsit liderul şi au fugit în Tunisia. O prezentatoare TV a apărut în direct, cu un pistol.

Luni, televiziunea a fost cucerită de rebeli. Loialiştii lui Gaddafi se menţin pe poziţii la reşedinţa colonelului libian şi luptă sub comanda fiilor acestuia, Khamis şi Mutassin.

Despre colonel se bănuieşte că se ascunde în buncărul din Tripoli, deşi au fost zvonuri fie că a fost capturat, fie că a fugit. Liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei sau Uniunii Europene i-au transmis, sec, că s-a terminat.

Preşedintele american Barack Obama susţine că America va fi colaborator şi prieten cu noua Libie şi că vor trimite ajutoare umanitare, informează Reuters. În plus, Obama este de părere că regimul lui Gaddafi este, cu siguranţă, pe ultima sută de metri.
 


×
Subiecte în articol: Muammar Gaddaffi Tripoli
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close