Antena 3 CNN Externe Prima reacție publică a lui Aleksandr Lukașenko după deturnarea de la Minsk: "Dușmanii au trecut linia roșie"

Prima reacție publică a lui Aleksandr Lukașenko după deturnarea de la Minsk: "Dușmanii au trecut linia roșie"

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko a spus, miercuri, că "atacurile" asupra țării sale au încălcat multe "linii roșii".

Prima reacție publică a lui Aleksandr Lukașenko după deturnarea de la Minsk: "Dușmanii au trecut linia roșie"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Mai 2021   •   14:02

Este prima reacție publică a acestui lider autoritar care conduce Belarus din 1994, după deturnarea, produsă duminică, a unui avion Ryanair la Minsk, la ordinul său personal și după arestarea, pe aeroport, a disidentului și jurnalistului Roman Protasevici.

Într-un discurs susținut miercuri în Parlamentul din Minsk, Lukașenko a spus:

"Așa cum am prevăzut, cei care ne dușmănesc acasă și în străinătate și-au schimbat metodele de a ataca statul. Au încălcat multe linii roșii și au depășit granițele bunului simț și ale moralității umane."

Regimul lui Lukașenko se află deja sub efectul sancțiunilor instituite de Uniunea Europeană și de Statele Unite ale Americii, din cauza reprimării violente a protestelor civile declanșate după alegerile de anul trecut, grevate de mari suspiciuni de fraudă în favoarea actualului lider.

Moscova: Nu avem motive să nu-l credem pe Lukașenko

Devierea avionului Ryanair cu Roman Protasevici la bord și forțarea la aterizare pe aeroportul din Minsk, unde disidentul a fost arestat, au atras noi consecințe: Uniunea Europeană și-a închis spațiul aerian pentru avioanele din Belarus.

De asemenea, liderii din blocul comunitar iau în calcul noi sancțiuni la adresa regimului din Belarus.

Miercuri, autoritățile de la Moscova, aliatul solitar al regimului Lukașenko, au anunțat că "nu au motive să respingă versiunea lui Lukașenko" privind aterizarea, la Minsk, a cursei Ryanair Atena - Vilnius.

Odată cu Protasevici, la Minsk a fost arestată și Sofia Sapega, prietena disidentului, care are cetățenie rusă. Sapega a fost plasată în detenție pentru două luni.

Sofia Sapega, mărturisire la cameră, după modelul "Roman Protasevici"

Sofia Sapega, prietena lui Roman Protasevici, apare într-o înregistrare video în care mărturisește că a distribuit informații confidențiale despre ofiițerii Ministerului de Interne din Belarus.

Înregistrarea a fost difuzată pe un canal pro-Lukașenko, creat pe platforma Telegram.

"Sunt Sapega Sofia Andreevna. M-am născut pe 10 februarie 1998. Sunt cetățean al Federației Ruse. Trăiesc în Lituania, la Vilnius. Sunt, de asemenea, redactor al canalului Telegram 'Cartea neagră', care publică informații private despre ofițerii din Ministerul de Interne", spune tânăra, într-o înregistrare de o jumătate de minut.

Mesajul este similar cu cel din înregistrarea video distribuită luni de autoritățile din Belarus, în care Roman Protasevici susține că este tratat "corect" de autorități și că a organizat proteste anti-regim.

Însă, spre deosebire de Protasevici, Sapega nu prezintă urme evidente de violență.

×
Subiecte în articol: Aleksandr Lukașenko Moscova
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close