Antena 3 CNN Externe 1.000 de luptători voluntari din 16 țări sosesc în Ucraina pentru a lupta împotriva armatei lui Putin

1.000 de luptători voluntari din 16 țări sosesc în Ucraina pentru a lupta împotriva armatei lui Putin

Trupele Ucrainei vor primi întăriri. Primii luptători voluntari străini se îndreaptă spre teritoriul țării și vor înfrunta rușii.

1.000 de luptători voluntari din 16 țări sosesc în Ucraina pentru a lupta împotriva armatei lui Putin
Sursa foto: Getty Images/ Sean Gallup
de Cerasela Stafie    |    02 Mar 2022   •   17:35

Potrivit ministrului de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba,”luptători voluntari din 16 țări ale lumii” sosesc în Ucraina.  În total, sunt peste o mie de oameni.

Ministrul vorbește despre o ”coaliție internațională anti-război” și afirmă că ”9 țări dau arme Ucrainei”, scrie Corriere dela Serra.

Americanii și canadienii răspund și ei apelului președintelui Ucrainei pentru luptători străini. Un dezvoltator de software din Texas și un bucătar din Columbia Britanică se numără printre zecile de americani și canadieni care vor să ajute Ucraina împotriva invaziei ruse. 

În vreme ce guvernele lor refuză să trimită trupe în Ucraina de teamă să nu declanșeze un război mondial, americanii și canadienii au declarat pentru Reuters că au fost inspirați de rezistența acerbă a ucrainenilor. Mulți cred că drepturile lor democratice vor fi amenințate, dacă nu fac nimic pentru a apăra Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică formarea unei ”legiuni internaționale”. Unii tineri voluntari călătoresc direct în Ucraina pentru a se înrola. Alții aplică la ambasadele și consulatele ucrainene înainte de a renunța la locuri de muncă sau la universitate.

”Mă simt vinovat că nu merg”, a spus Dax, în vârstă de 26 de ani, un veteran al infanteriei de elită a Diviziei 82 Aeropurtate din SUA, care plănuiește să se deplaseze în Ucraina alături alți foști militari americani. La fel ca mulți voluntari, el a refuzat să-și dea numele complet pe fondul discuțiilor pe rețelele sociale despre necesitatea de a-și păstra secrete identitățile și mișcările din motive de securitate.

Canadianul Bryson Woolsey a renunțat duminică la slujba de bucătar, după ce a văzut apelul lui Zelenski. El nu are pregătire militară și plănuiește să cumpere un bilet de avion spre Polonia, să treacă în Ucraina și să se ofere voluntar pentru luptă.

”Am simțit că trebuie să fac ceva”, a spus Woolsey, 33 de ani, din Powell River, care a devenit s-a cutremurat când avăzut imaginile cu femei și copii răniți din Ucraina.

Ministrul de Externe al Canadei, Melanie Joly, a declarat duminică reporterilor că este la latitudinea canadienilor să decidă dacă vor să se alăture brigadei internaționale a Ucrainei. Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Zeci de oameni din pacifista Japonie s-au oferit voluntari pentru a lupta pentru Ucraina

Războiul din Ucraina a stârnit emoții puternice în Japonia, care are o constituție pacifistă postbelică care a fost reinterpretată în ultimii ani pentru a permite Japoniei să își exercite doar autoapărarea colectivă sau să-și ajute aliații dacă aceștia sunt atacați.

Până marți, 70 de bărbați japonezi - inclusiv 50 de foști membri ai Forțelor de Autoapărare ale Japoniei și doi veterani ai Legiunii Străine Franceze - au aplicat pentru a fi voluntari, a declarat ziarul Mainichi Shimbun, citând o companie din Tokyo care se ocupa de voluntari.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Ucrainei a recunoscut că a primit apeluri de la oameni „care doresc să lupte pentru Ucraina”, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

O postare de pe rețelele sociale din 28 februarie a ambasadei a mulțumit japonezilor pentru numeroasele întrebări despre voluntariat, dar a adăugat o condiție.

„Orice candidați pentru acest lucru trebuie să aibă experiență în forțele de autoapărare ale Japoniei sau să fi urmat o pregătire specializată”, se spune.

Într-o nouă postare pe Twitter de miercuri, ambasada Ucrainei în Japonia a declarat că sunt în căutarea unor voluntari cu experiență medicală, IT, comunicare sau stingerea incendiilor. 

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close