Antena 3 CNN Externe Mapamond Patru decese în Italia din cauza botulismului. Mai multe persoane sunt încă internate în spital

Patru decese în Italia din cauza botulismului. Mai multe persoane sunt încă internate în spital

Anamaria Nedelcoff
2 minute de citit Publicat la 23:52 22 Aug 2025 Modificat la 23:52 22 Aug 2025
botulism main
Îngrijorarea publică crește în Italia, în special în regiunile unde mai multe persoane au fost spitalizate după ce au consumat alimente contaminate. sursa foto: Getty

O femeie de 62 de ani a murit marți, în Sardinia, din cauza unei intoxicații alimentare cu toxina botulinică. Astfel, bilanțul deceselor din Italia a ajuns la patru, relatează Euronews.

Valeria Sollai fusese internată de câteva săptămâni la spitalul din Monserrato, provincia Cagliari. Femeia consumase la sfârșitul lunii iulie un preparat cu guacamole la restaurantul Fiesta Latina din Monserrato.

Același fel de mâncare provocase moartea Robertei Pitzalis, în vârstă de 36 de ani, care a decedat la spitalul Businco din Cagliari. Cauza decesului a fost confirmată prin autopsie. O fată de 14 ani este încă spitalizată în același oraș.

Pe lângă cele două victime din Sardinia, alte două persoane au murit în Calabria din cauza botulismului. Toate cazurile sunt legate de conserve industriale sau de casă contaminate.

Carlo Alessandro Locatelli, directorul Centrului de Toxicologie Maugeri din Pavia, a subliniat că în Italia se înregistrează anual aproximativ 40 de cazuri de botulism, majoritatea asociate cu conserve preparate în gospodării.

„Nu există un motiv de alarmă, dar prevenția este esențială, mai ales în prepararea conservelor de casă”, a declarat Locatelli. „Toxina botulinică este invizibilă și adesea nu modifică gustul alimentelor. Antidotul este eficient doar în stadiile incipiente, când toxina se află încă în fluxul sanguin.”

Primele cazuri din Italia

În ultimele săptămâni, cele două focare de botulism din Sardinia și Calabria au stârnit îngrijorare în rândul italienilor.

Cazul din Calabria vizează 18 persoane care, în prima săptămână din august, în localitatea Diamante (provincia Cosenza), au consumat sandvișuri cu cârnați și friarielli (un tip de broccoli) cumpărate de la un vânzător stradal.

Luigi di Sarno, 52 de ani, și Tamara D’Acunto, 45 de ani, au murit după ce au mâncat legumele.

Zece persoane sunt investigate de Parchetul din Paola, printre care vânzătorul ambulant, trei administratori ai companiilor producătoare și șase medici din două unități sanitare din zona Cosenza, care i-au tratat pe pacienți înainte de deces.

Aceștia sunt acuzați de omor din culpă, vătămare corporală din culpă și comercializarea de alimente periculoase.

Analizele efectuate de Istituto Superiore di Sanita au arătat că intoxicația a fost provocată de mai multe alimente, nu doar de friarielli folosiți la sandvișurile vândute de comerciantul ambulant din Diamante.

Italia, printre țările europene cu cele mai multe cazuri de botulism

Potrivit datelor institutului, între 2001 și 2020 au fost confirmate prin laborator 452 de cazuri de botulism în Italia, cu o rată medie de mortalitate de 3,1%.

91% dintre cazuri sunt de origine alimentară, adesea legate de consumul de conserve de casă.

În 2023, Italia a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de botulism din Europa – 36 confirmate –, fiind urmată de Germania (16), Franța (15), România și Spania (câte 14 fiecare).

Tradiția conservelor de casă, în special în regiunile sudice, este una dintre principalele cauze ale incidenței ridicate.

Conservarea alimentelor în gospodării, dacă nu este realizată corect, poate favoriza proliferarea bacteriei Clostridium botulinum, responsabilă de botulism.

Simptomele pot apărea între 6 ore și 7 zile după consumul alimentelor contaminate și includ vedere dublă, pupile dilatate, pleoape căzute, dificultăți de vorbire și de înghițire, gură uscată și constipație.

În cazurile grave, respirația poate fi afectată, fiind necesară intubarea.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close