Antena 3 CNN Externe Cine este ”măcelarul din Mariupol”. A comis o mulțime de atrocități și în Siria

Cine este ”măcelarul din Mariupol”. A comis o mulțime de atrocități și în Siria

Oficialii ucraineni îl acuză pe Mihail Mizintsev, un lider militar rus de rang înalt, de multe dintre cele mai grave atrocități ale războiului, inclusiv de atacul aerian mortal asupra unei maternități – numindu-l „măcelarul din Mariupol”.

Cine este ”măcelarul din Mariupol”. A comis o mulțime de atrocități și în Siria
Sursa foto: Reuters.com
de Georgiana Adam    |    25 Mar 2022   •   09:27

„Amintiți-vă de el! Acesta este Mihail Mizintsev”, a postat pe Twitter șefa Centrului pentru Libertăți Civile ale Ucrainei, Oleksandra Matviichuk, alături de o fotografie a generalului-colonel care conduce Centrul de control al apărării naționale din Rusia. 

„El conduce asediul din Mariupol”, a spus ea, vorbind despre orașul care a fost distrus de atacuri aeriene aproape constante. 

”El a fost cel care a ordonat bombardarea unui spital de copii, a teatrului”

„El a fost cel care a ordonat bombardarea unui spital de copii, a teatrului etc”, a insistat ea asupra a două dintre cele mai grave atacuri, ambele condamnate pe scară largă drept crime de război. 

În primul, o maternitate a fost aruncată în aer, ucigând copii și femei însărcinate. În cel de-al doilea, atacurile aeriene au distrus un teatru despre care oficialii locali au spus că reprezenta un adăpost pentru peste 1.000 de civili, majoritatea tineri, bătrâni și copii.

Operațiunile de salvare au fost zădărnicite de atacuri aeriene aproape constante, inclusiv asupra celor care încearcă să plece prin așa-numitele coridoare umanitare pe care Mizintsev le promisese personal, scrie NYPost

În schimb, frumosul oraș de 430.000 de locuitori a fost ”pulverizat” într-un „peisaj înghețat de iad plin de cadavre și clădiri distruse”, potrivit Human Rights Watch.

„Are o experiență uriașă în distrugerea orașelor din Siria”

Mizintsev „are o experiență uriașă în distrugerea orașelor din Siria”, a spus Matviichuk, în timp ce a jurat că ”va avea grijă de el” într-un proces pentru crime de război, la Haga. 

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serghei Bratchuk, a insistat, de asemenea, că atacul în curs asupra orașului Mariupol a fost „controlat personal” de Mizintsev. 

 „Acesta este cel care a ordonat să bombardeze maternitatea, spitalul de copii, teatrul, casele civililor. Acesta este cel care distruge Mariupol, așa cum obișnuia să distrugă orașele siriene”, a scris Bratchuk pe Facebook. 

„Măcelarul lui Mariupol”

Și fostul diplomat ucrainean, Olexander Scherba, l-a identificat pe Mizintsev – numindu-l „măcelarul lui Mariupol”. 

Kremlinul nu a precizat niciodată cine a ordonat atacurile, despre care susține că nu au vizat niciodată civili, în ciuda dovezilor copleșitoare. 

Mizintsev a fost, totuși, confirmat că joacă un rol principal în operațiunile de la Mariupol, unde dă vina pe trupele ucrainene pentru că au creat „o catastrofă umanitară teribilă”. 

Duminică, el a promis „tuturor celor care depun armele că li se va garanta o ieșire în siguranță din Mariupol”, o ofertă pe care vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a respins-o drept „manipulare”. 

Este favoritul lui Vladimir Putin

Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a transmis într-un mesaj pe canalul său de Telegram că asediul asupra orașului Mariupol din regiunea Donețk este condus de generalul-colonel Mihail Mizințev, despe care susține că este ”favoritul lui Putin”.

„Asediul asupra orașului Mariupol este condus personal de generalul-colonel Mihail Mizințev, care a condus operațiunea din Siria. Preferatul lui Putin. Șeful Centrului Național pentru Managementul Apărării al Federației Ruse din decembrie 2014, general-colonel din 2017.

El a fost cel care a ordonat bombardarea maternității, a spitalului de copii, a teatrului și a caselor civililor. El este cel care distruge Mariupol, așa cum obișnuia să distrugă orașele siriene.”, a scris Anton Gerașcenko pe Telegram.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close