Antena 3 CNN Externe Se pregătește pacea în Siria. Care este rolul Rusiei în acest demers

Se pregătește pacea în Siria. Care este rolul Rusiei în acest demers

Se pregătește pacea în Siria. Care este rolul Rusiei în acest demers
Sursa foto: sursa: kremlin.ru
20 Ian 2016   •   19:52

Miniştrii de externe rus şi american, Serghei Lavrov şi John Kerry, care au avut o întrevedere miercuri, au dorit să dea un ultim impuls proiectului ONU privind demararea negocierilor de pace la începutul săptămânii viitoare, la Geneva, între regimul de la Damasc şi o parte a opoziţiei siriene, informează AFP, preluată de Agerpres.

'Suntem siguri' că negocierile 'vor începe în zilele următoare, în ianuarie', a declarat Lavrov în faţa presei, la finalul întrevederii de trei ore pe care a avut-o la Zurich cu omologul său american.

'Procesul diplomatic va începe în curând, sperăm că în cursul lunii ianuarie. Au fost avansate mai multe date, însă decizia finală aparţine secretarului general al ONU, cu avizul şi recomandările trimisului său special Staffan de Mistura', a spus ministrul de externe al Federaţiei Ruse.

Potrivit lui Lavrov, 'mai sunt încă multe zile până la sfârşitul lui ianuarie' şi Moscova nu intenţionează să amâne începutul acestor negocieri pentru luna februarie.

În plan umanitar, Rusia, care efectuează raiduri aeriene în Siria începând din 30 septembrie, s-a declarat 'deschisă unei coordonări mai strânse cu coaliţia americană în acest domeniu', a mai subliniat Lavrov.

John Kerry nu a făcut declaraţii în faţa presei, însă purtătorul său de cuvânt, John Kirby, a anunţat într-un comunicat că cei doi miniştri de externe 'au discutat pe marginea unor proiecte de negocieri sub egida ONU la 25 ianuarie, între părţile siriene, şi importanţa de a continua să se avanseze spre o soluţie diplomatică în criza siriană'.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Kerry 'i-a solicitat Rusiei să facă uz de influenţa sa asupra regimului Assad, pentru a asigura accesul imediat, fără întârziere şi durabil, pentru toţi sirienii care au nevoie de ajutor, în special pentru cei din zonele aflate sub asediu, precum este Madaya'.

×
Subiecte în articol: conflict Siria Rusia Serghei Lavrov
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close