Antena 3 CNN Externe Ministrul rus de Externe: Există încă şanse pentru o rezolvare politică a conflictului din Siria

Ministrul rus de Externe: Există încă şanse pentru o rezolvare politică a conflictului din Siria

Ministrul rus de Externe: Există încă şanse pentru o rezolvare politică a conflictului din Siria
de M.T.    |    09 Sep 2013   •   15:52

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, luni, la finalul întrevederii cu omologul său sirian, Walid Muallem, că, în pofida gravităţii situaţiei, este încă posibilă o rezolvare politică a conflictului din Siria, transmit EFE şi AFP, citate de Agerpres.

„Ne-am pus de acord asupra paşilor practici pe care îi vom parcurge în relaţiile cu alte state, cu scopul de a da posibilitatea ajungerii la o rezolvare politică”, a spus Lavrov, într-o conferinţă de presă.

Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că, în ciuda „gravităţii situaţiei”, Moscova şi Damascul sunt convinse că „încă există şanse pentru rezolvarea politică” a conflictului din Siria.

Lavrov a subliniat că, în ultimii doi ani, Rusia a menţinut contacte cu toate grupările siriene fără excepţie şi că „va continua să acţioneze pentru a le convinge că nu există alternativă la conferinţa internaţională” consacrată Siriei, Geneva 2.

„Dacă în aceste contacte auzim ceva ce poate fi util cauzei, nu ezităm să-i invităm la Moscova pe toţi cei care sunt interesaţi de pace în Siria, pe cei care sunt interesaţi de o rezolvare politică şi care resping un scenariu militar”, a explicat ministrul rus.

De asemenea, Lavrov consideră că atacul chimic comis pe 21 august în Siria a fost fabricat.

„Există evaluări profesionale, făcute de membra comisiei de anchetă a ONU Carla del Ponte. Ea deţine informaţii privind utilizarea de arme cu substanţe chimice şi toxice de către rebeli. În plus, maica Agnes a acordat recent un important interviu despre evenimentele care au precedat 21 august şi despre ceea ce se întâmplă în regiunile creştine din Siria. Există, în fine, fapte care privesc evenimentele din 21 august şi care dovedesc, în opinia noastră, că atacul este o punere în scenă fabricată”, a afirmat Lavrov, citat de agenţia RIA Novosti.

La rândul său, Muallem a declarat că „nu s-au epuizat posibilităţile diplomatice pentru o rezolvare” pe calea negocierii, arătând că aceasta este singura soluţie pentru criza din ţara sa. „Dar, dacă se produce o agresiune, poziţia noastră se va schimba”, a avertizat el.

Muallem a exprimat totodată disponibilitatea guvernului de la Damasc de a primi din nou comisia de experţi a ONU pentru a verifica pe teren „posibila folosire a armelor chimice”.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close