Antena 3 CNN Externe Zeci de nave și avioane ruse, desfășurate în Marea Baltică. NATO este prezent în zonă cu vase de război

Zeci de nave și avioane ruse, desfășurate în Marea Baltică. NATO este prezent în zonă cu vase de război

Mai multe zeci de nave ruse erau desfășurate, joi, în Marea Baltică, în contextul tensiunilor în creştere în legătură cu această zonă strategică.

Zeci de nave și avioane ruse, desfășurate în Marea Baltică. NATO este prezent în zonă cu vase de război
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iun 2022   •   14:40

Potrivit Moscovei, navele sunt angrenate în exerciții militare, în timp ce NATO desfășoară, la rândul său, manevre în aceeași zonă, relatează presa internațională.

"În cadrul exercițiilor, grupuri navale tactice ale Flotei ruse la Marea Baltică şi-au părăsit bazele şi au ocupat poziții în zone specifice", a anunțat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Sursa citată arată că aproximativ 60 de nave și 40 de avioane şi elicoptere participă la aceste operațiuni, care se derulează, de asemenea, pe uscat, în centre de antrenament ale exclavei ruse Kaliningrad.

NATO desfășoară manevrele "Baltops 22" în Marea Baltică

Exercițiile ruse intervin în timp ce NATO desfășoară, de duminică, manevre navale anuale de anvergură în Marea Baltică, denumite "Baltops 22" (foto-galerie).

Acestea ar urma să dureze până pe 17 iunie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Intensa activitate militară se adaugă puternicelor tensiuni între Moscova şi țările din Occident, după declanșarea, la sfârșitul lunii februarie, a unei invazii militare ruse în Ucraina.

Marea Baltică se află în centrul atenției internaționale de luna trecută, odată cu oficializarea candidaturilor Suediei și Finlandei la NATO, organizație pe care Moscova o consideră ostilă intereselor sale.

O decizie de aderare, căreia i se opune pentru moment de Turcia, ar face din Marea Baltică "un lac al NATO", în condițiile în care celelalte țări riverane, exceptând Rusia, fac deja parte din acest bloc.

Semn al creșterii interesului pentru această regiune, șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, s-a deplasat sâmbătă la Stockholm la bordul USS Kearsarge, un puternic port-elicopter conceput pentru a desfășura forțe pe maluri inamice.

Foto: Nava port-elicopter Kearsarge

Foto-galerie: imagini din timpul manevrelor NATO Baltops 22

×
Subiecte în articol: Marea Baltica Rusia NATO Baltops 22
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close