Antena 3 CNN Externe Negocierile dintre Iran şi marile puteri privind programul nuclear al Teheranului vor continua după Crăciun

Negocierile dintre Iran şi marile puteri privind programul nuclear al Teheranului vor continua după Crăciun

Negocierile dintre Iran şi marile puteri privind programul nuclear al Teheranului vor continua după Crăciun
de M.T.    |    23 Dec 2013   •   13:10

Negocierile dintre Iran şi marile puteri privind programul nuclear al Teheranului vor continua după Crăciun, a anunţat, luni, reprezentantul iranian, potrivit Xinhua, citată de Agerpres.

„Negocierile tehnice şi la nivel de experţi vor fi reluate la o săptămână după sărbătorile de Crăciun”, a declarat Abbas Araqchi, negociatorul iranian, pentru televiziunea de stat IRIB TV.

Dialogul dintre cele două părţi a fost suspendat duminică,  după patru ore de discuţii la Geneva.

Decizia a fost luată după ce şeful diplomaţiei ireniene, Mohammad-Javad Zarif, şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, au purtat o convorbire telefonică duminică, a afirmat Araqchi, adăugând că în cadrul conversaţiei de 45 de minute anumite diferenţe au fost trecute în revistă de cele două părţi.

Au fost înregistrate „puţine progrese în discuţiile” care au început joi, a mai arătat Araqchi, notând că interpretările diferite ale acordului interimar semnat luna trecută reprezintă principalul motiv pentru progresul încet.

Discuţiile la nivel de experţi între Iran şi grupul 5+1(SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) sunt menite să implementeze înţelegerea de la Geneva, prin care Iranul s-a angajat să îşi suspende activităţile nucleare sensibile în schimbul unei relaxări limitate a sancţiunilor internaţionale ce îi afectează economia.

Duminică, Zarif a menţionat că discuţiile avansează încet, dat fiind că „acestea nu sunt facile, iar detaliile trebuie discutate cu acurateţe”.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, Iranul a părăsit întâlnirea la nivel de experţi în semn de protest faţă de includerea pe lista neagră de către SUA a noi persoane individuale şi companii care ar fi încălcat sancţiunile occidentale împotriva Iranului.

×
Subiecte în articol: negocieri geneva program nuclear Teheran
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close