Antena 3 CNN Externe Oficial ungar: Toţi cetăţenii unguri care locuiesc în afara ţării ar trebui să folosească limba maternă fără frică

Oficial ungar: Toţi cetăţenii unguri care locuiesc în afara ţării ar trebui să folosească limba maternă fără frică

Oficial ungar: Toţi cetăţenii unguri care locuiesc în afara ţării ar trebui să folosească limba maternă fără frică
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
09 Iun 2012   •   09:35

Toţi cetăţenii unguri care locuiesc în afara ţării ar trebui să aibă şansa să înveţe limba maternă şi să o folosească fără frică, a declarat un oficial responsabil cu politica naţională în cadrul guvernului ungar, vineri la o conferinţă, tranmite MTI.
   
Subsecretarul de stat Zsuzsanna Repas a declarat că guvernul ungar caută să atingă acest obiectiv în colaborare cu comunităţile ungare din străinătate.
   
Minorităţile ungare ar trebui să "fie cumva conectate la o scenă unde maghiara este vorbită ca limbă maternă", a spus ea în cadrul unei conferinţe despre politica lingvistică şi drepturile lingvistice organizată de Institutul de cercetare pentru Comunităţi ungare din străinătate. Aceasta este o prioritate pentru politica naţională, a adăugat aceasta.
   
Obţinerea unei imagini de ansamblu asupra politicii lingvistice a statelor vecine precum şi oportunităţile oferite de UE - sau lipsa acestora - este o condiţie esenţială pentru Ungaria în construirea unei strategii lingvistice corespunzătoare, a spsu Repas.
   
Drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil pentru etnicii unguri, deoarece autorităţile statelor vecine limitează de obicei dreptul acestora de a îşi folosi limba maternă, a declarat ea.
   
Repas a amintit că guvernul a lansat un program pentru susţinerea grădiniţelor în limba maghiară şi un program de burse pentru etnicii unguri studenţi la drept, precum şi planurile de a lansa o reţea de asistenţă juridică în statele vecine.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close