Antena 3 CNN Externe "Ortodoxia sau moartea". Bătaie pe Muntele Athos. Călugării au aruncat cu dispozitive incendiare

"Ortodoxia sau moartea". Bătaie pe Muntele Athos. Călugării au aruncat cu dispozitive incendiare

"Ortodoxia sau moartea". Bătaie pe Muntele Athos. Călugării au aruncat cu dispozitive incendiare
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
29 Iul 2013   •   23:39
Zeci de călugări disidenţi de la Muntele Athos, vizaţi de mai mulţi ani de un ordin de evacuare din acest loc sfânt, au atacat o delegaţie venită să le semnaleze plecarea. Delegaţia a fost alungată prin aruncarea de cocteiluri Molotov, relatează AFP.

Conform unor surse din cadrul poliţiei locale, călugării de la mănăstirea schismatică Esfigmenu, la Karyes, au aruncat dispozitive incendiare în direcţia reprezentantului justiţiei, care s-a prezentat în cursul dimineţii însoţit de câteva persoane.

Călugării recalcitranţi susţin însă că au fost nevoiţi să facă faţă unui atac al vizitatorilor care au încercat să spargă uşa clădirii cu ajutorul unui minibuldozer.

"Nu am aruncat cocteiluri Molotov, ci cu obiecte pe care le-am avut la îndemână. Voi nu aţi fi reacţionat astfel dacă aţi fi fost alungaţi de acasă în acest mod, iar poliţia, prezentă, nu ar fi acţionat?", a subliniat indignat purtătorul de cuvânt al călugărilor schismatici de la Esfigmenu, Iraklis Moraitis, intervievat de AFP.

"Fără îndoială, este pentru prima dată când se face uz de dispozitive incendiare pe Muntele Athos, este un caz care ţine de-acum de justiţie", a reacţionat pentru AFP Aristos Karmiroglou, guvernatorul Muntelui Athos, republică monastică semiautonomă situată în nord-estul Greciei.

Incidentele se înscriu în cadrul unui conflict care persistă de mai mulţi ani între conducerea Muntelui Athos şi călugării de la Esfigmenu, rebeli faţă de ierarhie prin tradiţionalism.

Retraşi în Mănăstirea Esfigmenu, unde arborează un drapel negru pe care scrie "Ortodoxia sau moartea", disidenţii ar trebui să lase locul unei noi comunităţi monastice, creată în urmă cu mai mulţi ani de către liderii "Muntelui Sfânt".



 

×
Subiecte în articol: Muntele Athos
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close