Antena 3 CNN Externe Povestea unui soldat. O fundaţie din SUA l-a ajutat pe un militar român să se recupereze

Povestea unui soldat. O fundaţie din SUA l-a ajutat pe un militar român să se recupereze

Povestea unui soldat. O fundaţie din SUA l-a ajutat pe un militar român să se recupereze
02 Ian 2009   •   21:32

Dacă nu avem noi grijă de ei, au alţii. Un militar român care şi-a pierdut vederea în Irak şi a suferit arsuri grave, într-o explozie, i-a impresionat pe americani. Ei l-au ajutat să se refacă şi încă îl sprijină. După ce l-au tratat în Germania, l-au dus la un centru de recuperare din California. De unde Marius Iovi nu mai vrea să plece niciodată.
Viaţa lui Marius s-a schimbat pentru totdeauna în septembrie 2007. Era într-o misiune de patrulare în Irak, când transportorul blindat în care se afla a călcat peste o mină. Românul a suferit arsuri grave pe tot corpul. Şi-a pierdut ochiul drept, iar cu cel stâng distinge doar umbre. Colegul lui, Ioan Grosaru, a murit pe loc.
Marius a stat aproape un an în spitalul american din Ramstein, Germania, şi a trecut prin mai multe operaţii. A luptat însă pentru viaţă şi a depăşit speranţele medicilor. Optimismul său i-a impresionat pe americani, iar fundaţia Sentinels of Freedom l-a inclus într-un program de recuperare al unui centru din California. Practic, Marius învaţă să se orienteze singur într-o lume întunecată.
În centrul din California, învaţă şi lucruri care i-ar putea fi utile. Deocamdată a făcut singur o curea de piele iar în curând va deprinde tainele cioplitului în lemn.
Fundaţia californiană ajută pentru prima dată un militar străin. De obicei sprijinul le este oferit americanilor răniţi în teatrele de operaţii.
Antena 3

×
Subiecte în articol: soldat
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close