Antena 3 CNN Externe Premierul Suediei a demisionat. Șeful Parlamentului, chemat să decidă cine va conduce noul guvern

Premierul Suediei a demisionat. Șeful Parlamentului, chemat să decidă cine va conduce noul guvern

Premierul suedez Stefan Lofven a anunțat, luni, că demisionează, la o săptămână după ce cabinetul său a pierdut sprijinul parlamentului, în urma unui vot de neîncredere.

Premierul Suediei a demisionat. Șeful Parlamentului, chemat să decidă cine va conduce noul guvern
de Adrian Iclozan    |    28 Iun 2021   •   12:00

Șeful legislativului suedez are acum misiunea de a desemna un nou prim-ministru.

Lofven avea răgaz până la miezul nopții să găsească sprijin parlamentar și să-i acorde liderului Parlamentului prerogativa de constitui un nou cabinet, cu perspectiva ca tot premierul demisionar să fie numit în fruntea acestuia, notează presa internațională.

Alternativa presupunea convocarea de alegeri anticipate.

Lofven a optat în cele din urmă să nu convoace alegeri anticipate.

Fost sudor și lider sindical, Stefan Lofven a condus, din 2018, o coaliție minoritară fragilă cu Verzii, bazându-se pe sprijinul a două mici formațiuni de centru-dreapta și pe voturile de la Partidul Stângii.

Guvernul din 2018 s-a format după patru luni de negocieri, în urma unor alegeri care nu au clarificat spectrul politic din Suedia.

În prezent, formațiunile de centru-dreapta și cele de centru-stânga sunt la egalitate în Parlament iar sondajele arată că un nou scrutin legislativ nu va schimba situația.

Prim-ministrul pierde încrederea Parlamentului în toiul scandalului legat de chirii

În data de 21 iunie, Lofven, președinte al Partidului Social-Democrat și premier în funcție din 2014, a pierdut încrederea parlamentului în toiul unei crizei spațiilor de locuit și a creșterilor rapide a prețurilor proprietăților imobiliare.

Este pentru prima dată în istoria țării când un premier și cabinetul său sunt demiși printr-un vot de neîncredere.

Moțiunea a fost inițiată de Partidul Stângii (Left Party) o mică formațiune care nu face parte din guvernul bi-partizan de centru-stânga, dar care a asigurat voturile necesare pentru ca formațiunile de guvernământ să-și promoveze legile. 

În centrul disputei care a dus la ostilizarea și transformarea acestui aliat în adversar stă planul guvernului suedez de a dereglementa piața locuințelor, din cauza prețurilor care au crescut accelerat în timpul pandemiei.

Reglementarea strictă a chiriilor, frână pentru dezvoltatori, în Suedia

Suedia are reglementări stricte, menite să mențină accesibile prețurile chiriilor în orașele mari.

Asta îi demotivează pe dezvoltatorii imobiliari să ridice noi locuințe pentru piața imobilelor scoase la închiriat.

Cei care caută să închirieze se pot trezi că așteaptă ani de zile să încheie un contract iar, între timp, prețurile proprietăților cresc, îngreunând achiziția unei locuințe. 

Însă Partidul Stângii susține că dereglementarea pieței chiriilor va duce la o creștere rapidă a prețurilor percepute de proprietari și la o accentuare a segregării între bogați și săraci.

Foto: Premierul suedez demisionar, Stefan Lofven

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close