Antena 3 CNN Externe Guvernul Suediei a fost demis prin vot de neîncredere, pentru prima dată în istoria țării. Ce rol a jucat criza chiriilor

Guvernul Suediei a fost demis prin vot de neîncredere, pentru prima dată în istoria țării. Ce rol a jucat criza chiriilor

Premierul suedez Stefan Lofven a pierdut, luni, votul de încredere al parlamentului.

Guvernul Suediei a fost demis prin vot de neîncredere, pentru prima dată în istoria țării. Ce rol a jucat criza chiriilor
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Iun 2021   •   13:16

Este pentru prima dată în istoria țării când un premier și cabinetul său sunt demiși printr-un vot de neîncredere.

Lofven, premierul social-democrat în funcție din 2014, a pierdut încrederea parlamentului în toiul unei crizei spațiilor de locuit și a creșterilor rapide a prețurilor proprietăților imobiliare.

Moțiunea a fost inițiată de Partidul Stângii (Left Party) o mică formațiune care nu face parte din guvernul bi-partizan de centru-stânga, dar care a asigurat voturile necesare pentru ca formațiunile de guvernământ să-și promoveze legile. 

În centrul disputei care a dus la ostilizarea și transformarea acestui aliat în adversar stă planul guvernului suedez de a dereglementa piața locuințelor, din cauza prețurilor care au crescut accelerat în timpul pandemiei. 

Suedia are reglementări stricte, menite să mențină accesibile prețurile chiriilor în orașele mari.

Asta îi demotivează pe dezvoltatorii imobiliari să ridice noi locuințe pentru piața imobilelor scoase la închiriat.

Reglementarea strictă a chiriilor, frână pentru dezvoltatori, în Suedia

Cei care caută să închirieze se pot trezi că așteaptă ani de zile să încheie un contract iar, între timp, prețurile proprietăților cresc, îngreunând achiziția unei locuințe. 

Însă Partidul Stângii susține că dereglementarea pieței chiriilor va duce la o creștere rapidă a prețurilor percepute de proprietari și la o accentuare a segregării între bogați și săraci.

Lofven a încercat în weekend să își asigure sprijin pentru ca guvernul său să supraviețuiască votului de luni însă șefa Partidului Stângii,  Nooshi Dadgostar, a calificat demersurile premierului drept "show politic" și a anunțat că își menține decizia de a vota împotriva acestuia.

"Vom face ceva perceput drept neobișnuit în politică - ne vom ține de cuvânt", a spus ea.

După votul de luni, premierul demis are o săptămână la dispoziție să convoace alegeri anticipate.

Cealaltă opțiune implică negocieri pentru un nou cabinet.

×
Subiecte în articol: Suedia guvern demis
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close