Antena 3 CNN Externe Primarul din Istanbul este dispus să renunţe la anumite părţi din proiectul de amenajare a Pieţei Taksim

Primarul din Istanbul este dispus să renunţe la anumite părţi din proiectul de amenajare a Pieţei Taksim

Primarul din Istanbul este dispus să renunţe la anumite părţi din proiectul de amenajare a Pieţei Taksim
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
08 Iun 2013   •   17:37
Primarul din Istanbul Kadir Topbas s-a declarat pregătit, sâmbătă, să renunţe la anumite părţi ale proiectului de amenajare a Pieţei Taksim, aflat la originea unei mişcări de protest ce îl vizează, de peste o săptămână, pe premierul Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, conform Mediafax.
"Nu ne gândim absolut deloc să construim un centru comercial acolo, nici un hotel şi nici locuinţe", a declarat Topbas pentru presă, evocând ipozteza unui "muzeu municipal" sau unui "centru de expoziţie". "Vom discuta despre toate aceste lucruri cu arhitecţi", a adăugat el.
Primarul a confirmat, în schimb, intenţia autorităţilor de a reconstrui în locul Parcului Gezi fosta cazarmă otomană distrusă în anii '40.
"Proiectul de reconstruire a acestei cazărmi face parte din promisiunile noastre electorale. Poporul ne-a dat autoritatea să facem acest lucru", a subliniat Topbas.
"Avem, cu siguranţă, defecte, dar putem soluţiona totul prin dialog", a dat el asigurări.
Proiectul de amenajare a Pieţei Taksim prevede desfiinţarea Parcului Gezi cu tot cu cei aproximativ 600 de arbori din parc, în imediata apropiere a Pieţei Taksim, în vederea reconstruirii unei cazărmi. Autorităţile au evocat ipoteza instalării în această cazarmă a unui centru comercial sau unor locuinţe.
Intervenţia violentă a poliţiei în dimineaţa de 31 mai cu scopul de a alunga manifestanţi ce ocupau parcul a provocat confruntări ce s-au transformat, între timp, într-o vastă mişcare de contestare a Guvernului conservator provenind dintr-o mişcare islamistă, cea mai gravă de la instalarea sa la putere, în 2002.
 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close