Antena 3 CNN Externe Propunere surprinzătoare a SUA: "După 10 ani de confruntare şi sancţiuni, este logic să ne arătăm rezonabili"

Propunere surprinzătoare a SUA: "După 10 ani de confruntare şi sancţiuni, este logic să ne arătăm rezonabili"

Propunere surprinzătoare a SUA: "După 10 ani de confruntare şi sancţiuni, este logic să ne arătăm rezonabili"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Noi 2013   •   09:08
Vicepreşedintele american Joe Biden şi alţi înalţi responsabili ai administraţiei au lansat o campanie discretă pentru a convinge Senatul american să aştepte înainte de a vota noi sancţiuni economice împotriva Iranului, relatează AFP, conform Mediafax.
"Nimeni nu spune să amânăm pe termen nedeterminat noile sancţiuni şi s-ar putea să vină o zi în care sancţiuni suplimentare să fie necesare", a explicat biroul lui Joe Biden într-o declaraţie, după o reuniune cu uşile închise cu senatori americani joi.
"În acelaşi timp, este important ca Congresul să îşi păstreze capacitatea sa de a legifera pentru atunci când va fi cel mai eficient, ca să dea negocierilor actuale P5+1 o şansă să avanseze cu adevărat, în scopul comun de a împiedica Iranul să obţină arma nucleară", precizează declaraţia.
Joi, vicepreşedintele a fost însoţit de secretarul de Stat John Kerry şi de secretarul Trezoreriei Jacob Lew în cadrul reuniunii cu democraţii, care controlează ordinea de zi a Senatului.
Un proiect de lege foarte strict a fost adoptat de Camera Reprezentanţilor în iulie. Conform textului, noi sectoare întregi ale economiei iraniene, printre care industria automobilelor, vor fi excluse din comerţul internaţional. Senatul trebuie la rândul său să elaboreze legislaţia sa înainte ca orice sancţiune nouă să devină valabilă, însă lucrările au fost oprite în această toamnă, fără ca vreun calendar să fie anunţat.
"După 10 ani de confruntare amară, sancţiuni şi toată această retorică aprinsă, este logic să ne arătăm rezonabili privind modul în care le răspundem iranienilor", a declarat numărul doi al democraţilor în Senat, Richard Durbin.
Însă, a precizat acesta, "ei trebuie să arate cât timp vor ca Congresul să facă o pauză înainte de a lansa noi sancţiuni".
Negocierile între grupul statelor P5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) şi Teheran se vor relua la Geneva la 7 şi 8 noiembrie.
 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close