Antena 3 CNN Externe Proteste violente în Iran, după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale (VIDEO)

Proteste violente în Iran, după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale (VIDEO)

Proteste violente în Iran, după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale (VIDEO)
Sursa foto: Proteste Iran
14 Iun 2009   •   13:11

Ciocniri violente la Teheran după anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidenţiale. Ştirea că actualul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad a fost reales din primul tur i-a revoltat pe partizanii candidatului opoziţiei, Mir Hossein Moussavi. Acesta a denunţat presupuse fraude electorale, dar şi-a chemat adepţii să păstreze calmul.

Simpatizanţii lui Mir Hossein Moussavi au ieşit în stradă de îndată ce s-a anunţat oficial realegerea preşedintelui Ahmadinejad. La rândul lor, forţele de ordine au intervenit imediat pentru a pune capăt protestelor. În multe cartiere din Teheran, tinerii adepţi ai opoziţiei reformatoare au ripostat, iar protestele s-au transformat în revolte de amploare. Manifestanţii au fost hăituiţi de unităţile speciale de motociclişti, iar zeci dintre ei au fost arestaţi.

Într-un mesaj către susţinătorii săi, Moussavi le-a cerut să se abţină de la orice violenţe. El a denunţat, însă, neregulile din procesul electoral şi a acuzat guvernul că doreşte să instaureze "regimul minciunilor şi tiraniei". În acest timp, preşedintele Ahmadinejad a declarat, la televiziune, că alegerile au fost "absolut libere" şi au deschis "o nouă eră în istoria Iranului".

?Poporul doreşte să fie sigur că totul se desfăşoară într-un cadru corect şi progresist. Acesta este dreptul poporului. Aşa că nici eu, nici contemporanii mei nu avem dreptul să-i stăm în cale?, a spus Ahmadinejad.

Casa Albă a refuzat, deocamdată, să recunoască victoria lui Ahmadinejad, adversar înverşunat al Statelor Unite, şi a subliniat că va urmări cu atenţie acuzaţiile de fraudă electorală. Uniunea Europeană şi principalele ţări occidentale au exprimat, de asemenea, rezerve. Israelul a chemat comunitatea internaţională la acţiune "fără concesii" împotriva Iranului. Exilaţii iranieni din mai multe ţări au manifestat împotriva rezultatului oficial al alegerilor.

La Teheran, în ciuda apelului lui Moussavi, ciocnirile au continuat până seara târziu. Incidentele sunt cele mai violente de la revoltele studenţeşti de acum zece ani. Un analist american consideră că, pentru Iran, momentul actual poate fi unul din cele mai importante de la revoluţia islamică din 1979.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Teheran
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close