Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 306. Ucraina va cere eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Război în Ucraina, ziua 306. Ucraina va cere eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Război în Ucraina, ziua 306. Oficialii ucraineni urmează să pună oficial în discuție înlăturarea Rusiei din calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Război în Ucraina, ziua 306. Ucraina va cere eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU
Sursa foto: agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Dec 2022   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Forţele ucrainene resping atacuri ruseşti în jurul oraşului Bahmut, în Doneţk
  • Şeful Statului Major rus, batjocorit de mercenarii Wagner în Bahmut 
  • Ucraina mizează pe forţă pentru a elibera peninsula Crimeea
  • Ucraina solicită avioane de luptă și nave de război occidentale
  • Ucraina va cere eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU
  • Rusia spune că grupul ucrainean de ”sabotaj” a fost ”lichidat” la graniță
  • Rusia folosește Crăciunului ca obiect de propagandă anti europeană
  • Trei militari ruși au fost uciși în Saratov, Rusia, în această dimineață
  • Cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac asupra unui post de comandă rusesc în regiunea Herson 
  • Ministrul francez al apărării vine în Ucraina miercuri pentru a exprima sprijinul continuu al ţării sale

Update 22:30 Forţele ucrainene au respins mai multe atacuri ruseşti în regiunea din jurul oraşului Bahmut în provincia Doneţk (est), potrivit Statului Major ucrainean, relatează luni dpa.

Potrivit Statului Major, artileria ucraineană a lovit trupe ruse în satul Polovinkino din provincia vecină Lugansk, aproximativ 150 de ruşi fiind ucişi sau răniţi.

Un atac similar cu artilerie asupra soldaţilor ruşi în provincia Herson, sud, s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi şi 100 de răniţi, se arată într-un raport al armatei ucrainene.

Update 21:20 Ziaristul Christo Grozev de la site-ul de investigații Belingcat a publicat un videoclip în care sunt surprinși membri ai grupării Wagner care îi comunică liderului Statului Major al trupelor ruse Valeri Gherasimov că este inutil.

În imagini par a fi surprinși mercenari Wagner, grupare fondată de Evgheni Prigojin, în orașul ucrainean Bahmut, spunându-i lui Gherasimov: „Ești un nemernic! Unde sunt obuzele? Nu mai avem obuze aici”.

Update 20:20 Ucraina mizează pe forţă pentru a elibera peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, printr-o combinaţie de forţă militară şi diplomaţie, a declarat Kyrylo Budanov, şeful Direcţiei de Informaţii a Ucrainei, pentru Liga.net.

„Nu nu se va întâmpla nimic fără forţă. Unităţile noastre vor merge acolo cu armele în mână”, a declarat Budanov. El a adăugat că Ucraina va returna toate teritoriile ocupate de Rusia.

„Ucraina este o ţară recunoscută în cadrul graniţelor din 1991, iar cine nu este de acord cu acest lucru nu este de acord cu ordinea mondială care a existat de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi cu principiile ONU”, a declarat şeful serviciilor de informaţii pentru Liga.net.

Budanov a mai spus că nu se aşteaptă la o schimbare fundamentală pe frontul ucrainean în timpul iernii, deoarece „Rusia se află în prezent într-un punct mort”.

Soldaţii ruşi nu au un succes deosebit în Bakhmut, regiunea Doneţk - singura zonă în care Rusia desfăşoară în prezent o ofensivă.

În ceea ce priveşte atacurile ruseşti cu rachete în masă asupra infrastructurii energetice ucrainene, Budanov a precizat că Rusia efectuează astfel de atacuri mai rar decât înainte, din cauza „diminuării rapide” a arsenalului său de rachete: „industria lor nu este capabilă să acopere cantitatea pe care o consumă. În ciuda tuturor eforturilor lor, este ireal”, a declarat Budanov, adăugând că Rusia caută să cumpere proiectile de 122 şi 152 mm, obuze explozive de tancuri şi rachete pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă „Grad” şi "Uragan" "din toată lumea”.

Update 18:00. Locuitorii din Ucraina au primit ajutoare din partea României, chiar de sărbători. Ucrainenii din Herson au primit ajutor din România de sărbători. Oamenii încă se află sub atacurile armatei ruse, iar în această perioadă au rămas fără electricitate și mâncare.

Aceștia au primit de la români, pachete cu alimente, dar și generatoare. Unele generatoare pot fi folosite în locuințe mai mari, unde se pot aduna mai mulți oameni.

Herson rămâne în continuare un oraș, iar accesul este restricționat. Armata și poliția vorbesc despre "măsuri de stabilizare". Jurnaliștii și lucrătorii umanitari au voie să intre și să iasă doar sub escortă militară.

Update 16:30. Viceministrul de externe ucrainean Andri Melnik a cerut avioane de luptă occidentale şi nave de război pe lângă tancuri, pentru ca să lupte împotriva invadatorilor ruși.

Ucraina este foarte recunoscătoare pentru "noii paşi curajoşi" făcuţi de Statele Unite, a declarat Andri Melnik într-un interviu.

„Este clar: trebuie sparte încă multe tabuuri. Avem nevoie urgent de tancuri occidentale, avioane de luptă, nave de război, lansatoare multiple de rachete, muniţie", a precizat el, potrivit Adevărul.

Update 15:00. Vladimir Putin susține, chiar la această oră, un discurs important la summit-ul informal al Comunității Statelor independente.

Este vorba despre un summit informal despre care au apărut informații încă de acum câteva zile. Chiar din momentul în care președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a vizitat centrul pentru cosmonauți din Rusia. Până în acest moment nu se cunosc informații despre anunțurile pe care le va face liderul rus. 

Update 14:00. Patru ucraineni care încercau să treacă în regiunea rusă Bryansk au fost „lichidați”, potrivit serviciului de securitate rus FSB. 

Ucrainenii au fost descriși drept „grup de sabotaj” de către FSB, potrivit agențiilor de presă ruse, citate de SkyNews.

Se presupune că erau înarmați cu arme de fabricație străină și patru dispozitive explozive improvizate. 

Update 12:00. Rusia folosește Crăciunului ca obiect de propagandă anti europeană. Este vorba despre un clip promoțional difuzat de postul Russia Today, în care este prezentată o familie care ajunge să-și petreacă sărbătorile de iarnă în frig, beznă și fără mâncare. Moscova lansează astfel un avertisment la adresa cetățenilor europeni în privința consecințelor energetice ale susținerii Ucrainei de către Uniunea Europeană. 

Update 11:00. Ucraina intenționează să ceară, luni, excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, scrie Agerpres.

"Mâine (luni) ne vom exprima oficial poziția. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de a fi în ONU?', a spus el, vorbind în timpul unui maraton televizat național în noaptea Crăciunului.

"Avem un răspuns convingător și motivat: nu, nu are".

Kuleba a subliniat că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU - deținut de asemenea de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China - este deja în curs de discuție în cercurile diplomatice.

Precizând că această chestiune nu a fost încă evocată în conferințele de presă şi declarațiile publice ale liderilor de stat şi de guvern, șeful diplomației ucrainene a subliniat că "la un nivel inferior, oamenii se întreabă deja ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o amenințare la adresa păcii şi securității".

Update 09:00. Trei militari ruși au fost uciși, luni dimineața, de resturile unei drone ucrainene care a fost doborâtă în timp ce ataca o bază din regiunea rusă Saratov, au anunțat agențiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării.

Acesta a fost al doilea atac asupra bazei în această lună, potrivit Reuters, citat de Mediafax

„Un vehicul aerian ucrainean fără pilot la bord a fost doborât la joasă altitudine în timp ce se apropia de aerodromul militar Engels din regiunea Saratov”, au relatat agențiile de știri, potrivit ministerului rus.

„Ca urmare a căderii resturilor dronei, trei militari ruși din personalul tehnic care se aflau pe aerodrom au fost răniți mortal”.

Baza, situată în apropierea orașului Saratov, la aproximativ 730 km sud-est de Moscova și la sute de kilometri de liniile de front din Ucraina, a fost lovită pe 5 decembrie în ceea ce Rusia a declarat că au fost atacuri cu drone ucrainene asupra a două baze aeriene rusești în acea zi.

Cele două lovituri duble au dat o lovitură majoră Rusiei și au ridicat întrebări cu privire la motivul pentru care apărarea sa a eșuat, au declarat analiștii, în timp ce atenția s-a îndreptat către utilizarea dronelor în războiul dintre cele două țări vecine.

Ucraina nu a revendicat niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din Rusia, dar a declarat, totuși, că astfel de incidente sunt „karma” pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat că echipamentele de aviație nu au fost avariate, dar, potrivit unor relatări neoficiale din mass-media sociale ruse și ucrainene, un număr de avioane a fost distrus.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte.

Update 07:45. Volodimir Zelenski a postat un nou mesaj seara trecută, cu ocazia Crăciunului.  

”Astăzi, milioane de oameni sărbătoresc Crăciunul conform calendarului gregorian. Și îi felicit încă o dată pe toți cei care sărbătoresc chiar acum, în aceste zile. 

Și vreau să ne exprimăm încă o dată recunoștința, împreună, față de toți cei care atât în aceste zile, cât și în orice alt moment, fac totul ca noi să putem trăi.   

Au mai rămas doar câteva zile anul acesta. Trebuie să fim conștienți de faptul că inamicul nostru va încerca să ne facă această perioadă întunecată și dificilă. 

Vă rugăm să acordați atenție alarmelor de raid aerian în aceste zile. Căutați din nou și amintiți-vă unde se află cel mai apropiat adăpost. Spuneți părinților voștri cum să găsească adăpostul dacă este necesar! 

Te rog, ai grijă de tine. Și fii gata să-i ajuți pe ceilalți. Când ucrainenii sunt împreună, când ucrainenii sunt recunoscători unii altora, nu putem fi învinși. Să fie mereu așa! 

Slavă oamenilor noștri puternici, frumoși și cei mai buni! 

Glorie Ucrainei!", a scris Volodimir Zelenski pe Telegram, potrivit SkyNews.

Cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac asupra unui post de comandă rusesc în regiunea Herson (sudul Ucrainei), potrivit forţelor armate ucrainene, citate de DPA.

Nu se ştie câţi au fost omorâţi, dar cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac al forţelor Kievului în timpul unei reuniuni în localitatea Zabarino din regiunea Herson, a anunţat duminică armata ucraineană.

De la începutul invaziei, combatanţii ucraineni au atacat în mod repetat centre şi posturi de comandă ruseşti, localizându-le prin monitorizarea traficului radio sau a reţelei de telefonie mobilă. Mai mulţi ofiţeri de rang înalt au fost ucişi în astfel de atacuri.

În urma atacului rusesc cu o zi în urmă asupra oraşului Herson, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, bilanţul morţilor a crescut la 16, în timp ce alte 64 de persoane au fost rănite, indicase anterior şeful administraţiei militare ucrainene din regiune, iar sirenele de alarmă pentru atac aerian au răsunat şi în ziua de Crăciun.

Printre morţi figurează trei bărbaţi care curăţau terenul de mine, a precizat Iaroslav Ianuşevici pe Telegram. Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat oraşul Herson, pe care Moscova îl capturase la scurt timp după începerea invaziei în ţara vecină pe 24 februarie.

Ianuşevici indicase sâmbătă un bilanţ de zece morţi şi cel puţin 55 de răniţi la Herson, de unde trupele ruse s-au retras la începutul lunii noiembrie.

Preşedintele Volodimir Zelenski a publicat fotografii cu trupuri fără viaţă în centrul oraşului.

Zelenski a condamnat atacul drept o altă crimă rusă, spunând că nu există ţinte militare în zonă."Este o crimă pentru a ne intimida şi făcută din plăcere", a spus el. "Lumea trebuie să vadă cu ce rău absolut ne luptăm", a subliniat preşedintele ucrainean.

Trupele ruse luptau duminică pentru preluarea controlului asupra oraşului Bahmut, în estul Ucrainei, iar forţele Kievului au provocat "pierderi grele" invadatorilor, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de DPA şi Agerpres.

Cel puţin 50 de soldaţi ruşi au fost ucişi, iar alţi 80 răniţi doar de sâmbătă, a indicat Serhii Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Est al armatei ucrainene. Aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent, indică sursa citată.

Bahmut este considerat punct-cheie pe frontul din estul Ucrainei, întrucât orice progres aici ar permite trupelor ruse să avanseze în adâncimea liniilor ucrainene. Combatanţii ucraineni au transformat oraşul într-o fortăreaţă pentru a-l apăra.

Şeful administraţiei ucrainene din regiunea Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că alături de trupele regulate ruse, mercenari din grupul Wagner şi luptători ceceni trimişi de liderul republicii Ramzan Kadârov eşuaseră în atacurile lor asupra Bahmut.

"Vor să-i arate bunicului din buncăr (preşedintele Vladimir Putin) ce pot face", a scris Haidai pe Telegram. "Dar până acum nu au făcut decât să piardă mii de soldaţi care vor rămâne acolo pentru totdeauna", a adăugat el. 

Război în Ucraina, 25 decembrie | Mihailo Podoliak: "Uciderea femeilor, copiilor şi bătrânilor în Ajun de Crăciun! Iată ce înseamnă "pacea rusească"

Război în Ucraina, 24 decembrie |  Explozii puternice în Herson, în Ajunul Crăciunului: 10 morţi şi 58 de răniţi

Război în Ucraina, 23 decembrie | Risc mare de conflict între SUA și Rusia, avertizează ambasadorul Moscovei la Washington

Război în Ucraina, 22 decembrie | Vladimir Putin spune că "există antidot" la sistemul Patriot pe care SUA a anunțat că îl trimite în Ucraina

Război în Ucraina, 21 decembrie | "Pachetul de Crăciun" al SUA pentru Ucraina include rachete "Patriot"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close