Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 301. "Pachetul de Crăciun" al SUA pentru Ucraina include rachete "Patriot"

Război în Ucraina, ziua 301. "Pachetul de Crăciun" al SUA pentru Ucraina include rachete "Patriot"

Război în Ucraina, ziua 301.  Preşedintele SUA, Joe Biden, a publicat o declaraţie în care anunţă că preşedintele Volodimir Zelenski vine miercuri la Casa Albă, iar apoi se va adresa plenului Congresului.

Război în Ucraina, ziua 301. "Pachetul de Crăciun" al SUA pentru Ucraina include rachete "Patriot"
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Dec 2022   •   19:52

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • SUA confirmă oficial: sistemul de rachete "Patriot" este inclus în noul pachet de asistență militară pentru Ucraina
  • Bogdan Chirieac: "Vizita lui Zelenski în SUA poate fi o portiță către negocierile de pace. Ucraina nu va negocia singură"
  • Putin acuză Occidentul vrea să dezmembreze Rusia
  • Radu Tudor: "Discursul lui Putin seamănă cu discursul lui Ceaușescu în Decembrie '89"
  • Mesaj de la Joe Biden către Volodimir Zelenski, în timp ce liderul ucrainean zbura spre Washington
  • Avion militar american, implicat în transportul lui Zelenski în SUA
  • Kremlinul comentează vizita lui Zelenski în SUA: "Nu e de bun augur pentru Ucraina"
  • Vizita surpriză a lui Zelenski în SUA, precedată de vizita făcută de omul lui Putin în China
  • Volodimir Zelenski a luat cu el, în SUA, un drapel al Ucrainei semnat de soldați, pentru a-l oferi cadou la întânirea cu Joe Biden și Congres
  • E oficial: Preşedintele Ucrainei vizitează SUA şi se va adresa Congresului 
  • Moscova pregătește terenul pentru "declarația importantă" a lui Vladimir Putin
  • Lukașenko: "Sistemele Iskander și S-400 din Belarus sunt gata de luptă"
  • Putin i-a decorat pe liderii proruși înscăunați la conducerea regiunilor anexate ilegal, Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie
  • Un gazoduct din Rusia care trece prin Ucraina a explodat
  • Șefa Parlamentului European, declarație în fața tinerilor din București:  "Voi nu va trebui să trăiți războiul!"

Update 00:00 Președintele Joe Biden a susținu că Statele Unite ale Americii vor susține în continuare Ucraina în războiul cu Rusia. Printr-o nouă lege Ucraina va primi încă 45 de miliarde de dolari fonduri suplimentare din partea SUA.

După întâlnirea de astăzi de la Casa Albă, între președintele SUA, Joe Biden și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Joe Biden a declarat că va sprijini în continuare Ucraina.

De altfel, SUA va aloca printr-o nouă lege încă 45 de miliarde de dolari, ajutor suplimentar pentru Ucraina. Mai mult de atât, Joe Biden susține că Ucraina va primi din partea SUA o autorizație de securitate națională astfel încât departamentul Apărării să poată oferi manevrele de apărare și muniție esențiale pentru aceasta.

"Nu vă vom lăsa să fiți singuri. Și atunci când libertatea Ucrainei a fost amenințată, americanii nu au ezitat să vă acorde sprijin. Lupta Ucrainei face parte din ceva mult mai important.

Chiar înainte de începutul invaziei și de amenințările lui Putin, prin masarea de forță la frontieră, am asigurat că Ucraina va fi pregătită să se apere chiar înainte ca rușii să treacă în Ucraina. Am oferit arme pentru apărare, sisteme pentru apărare antiaeriană, muniție și multe altele.

Le mulțumesc membrilor congresului pentru sprijinul pentru Ucraina care vine de la ambele partide și pentru viitoarea lege care va aloca 45 de miliarde de dolari fonduri suplimentare pentru Ucraina, de asemenea, o autorizație de securitate națională, astfel încât departamentul Apărării să poată oferi materiale de apărare și muniție esențiale pentru Ucraina, ceea ce va întări siguranța națională.

Astăzi anunțăm o nouă tranșă de asistență pentru Ucraina, și anume 1,85 de miliarde de dolari, un pachet de asistență cu transferuri directe de echipament de care are nevoie Ucraina, dar și contracte pentru muniție de care va avea nevoie Ucraina în viitoarele luni pentru artilerie, tancuri și lansatoare de rachete.

Vrem să ne manifestăm clar în fața ceea ce face Rusia atunci când atacă intenționat infrastructura esențială a Ucrainei", a declarat președintele Joe Biden.

Update 22:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit miercuri la Casa Albă de Joe Biden. "Mulţumesc, în primul rând", i-a spus Zelenski preşedintelui SUA. "Este o mare onoare să mă aflu aici", a declarat el.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri seară că a mers în Statele Unite pentru a-i mulţumi pentru susţinere omologului său, Joseph Biden, şi poporului american, dar şi pentru a continua "cooperarea" şi a primi asistenţă în conflictul cu Rusia.

"Mă aflu astăzi la Washington pentru a mulţumi poporului american, preşedintelui şi Congresului pentru susţinerea atât de mult necesară.

Şi pentru a continua cooperarea pentru a aduce victoria noastră mai aproape", a declarat Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Update 22:00 Joe Biden, preşedintele SUA, a dat asigurări că Ucraina va fi susținută în continuare împotriva agresiunilor Rusiei. La întâlnirea cu Volodimir Zelenski, Biden a lăudat eroismul ucrainenilor şi exemplu pe care îl dau întregii lumi prin curajul şi rezistența lor.

Volodimir Zelenski a ajuns în SUA şi a avut o primă întrevedere cu Joe Biden la Casa Albă. 

Zelenski va rosti un discurs în Congresul american, unde va primi confirmarea "sprijinului puternic şi bipartizan pentru Ucraina", a transmis Președinția SUA.

La întâlnirea cu Volodimir Zelenski, Joe Biden a lăudat eroismul ucrainenilor şi exemplu pe care îl dau întregii lumi prin curajul şi rezistența lor. Mai mult liderul SUA a dat asigurări că Ucraina va fi susținută în continuare pentru a-şi câştiga independența din acest război. 

"Ne bucurăm că v-ați întors și că ați reușit să faceți această călătorie ca să fiți alături de noi. Este o onoare să fim alături de dumneavoastră în apărarea față de războiul brutal stârnit de Putin.

Au trecut 300 de zile, e greu de crezut. Ați trecut prin multe lucruri din cauza asaltului brutal comis de Putin asupra Ucrainei și a dreptului său de a exista ca națiune, ca și împotriva ucrainienilor.

Este un război care a escaladat împotriva civililor, a orfelinatelor, a unor ținte civile, lucrări de infrastructură, încercând, de asemenea, să folosească iarna ca pe o armă.

Cu toate acestea, ucrainienii continuă și recunosc acest lucru în mod foarte sincer să-i inspire pe toți cei din lume care văd de ce curaj au dat dovadă, de rezistență și de hotărâre pentru viitor.

Americanii sunt mândri să fie alături de ei, atât democrații, cât și republicani, ca și aliații din Europa, din Japonia și din alte locuri ca să asigure ajutorul financiar,  umanitar și asistența de securitate de care aveți nevoie și de care vom vorbi astăzi.

Vă ajutăm pentru apărarea aeriană, astfel încât Ucraina să se poată apăra singură. Și vom vorbi și despre rachete, despre antrenarea armatei dumneavoastră.

Vom continua să impunem sancțiuni costisitoare asupra Kremlinului și vom sprijini Ucraina ca să ajungem la o parte dreaptă.

Domnule președinte, Statele Unite sunt alături de dumneavoastră, de ucrainieni. Dumneavoastră sunteți un adevărat lider", a spus Joe Biden, preşedintele SUA, la întâlnirea cu Volodimir Zelenski de la Casa Albă. 

Update 21:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat miercuri în Statele Unite, fiind prima sa deplasare internaţională de la invadarea ţării sale de către Rusia, pe 24 februarie, a anunţat Casa Albă.

Volodimir Zelenski a fost primit de omologul său american Joe Biden.

Precedenta vizită a avut loc la 1 septembrie 2021, când Volodimir Zelenski a fost primit în Biroul Oval de Joe Biden.

Update 19:45 Secretarul de Stat american Antony Blinken a anunțat oficial un pachet suplimentar de asistență de securitate pentru Ucraina în valoare cumulată de 1,85 miliarde de dolari.

Pachetul include primul transfer în Ucraina al unui sistem de apărare antiaeriană "Patriot", relatează CNN.

"Ca urmare delegării autorității prezidențiale, aprob astăzi cea de-a douăzeci și opta tragere, din august 2021, constând în arme și echipamente pentru Ucraina. Această tragere de 1 miliard de dolari va asigura Ucrainei capabilități extinse de apărare antiaeriană și de lovituri de precizie, precum și muniție suplimentară și echipamente de importanță critică pe care această țară le folosește atât de eficient pentru a se apăra pe câmpul de luptă", a precizat Antony Blinken într-o declarație.

Secretarul de Stat al SUA a adăugat că Ministerul american al Apărării va anunța, la rândul său, un pachet de asistență militară de 850 de milioane de dolari pentru Ucraina.

“Pentru prima dată, asistența de securitate acordată astăzi Ucrainei include sistemul de apărare antiaeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă, precum și aeronave, la un plafon de zbor semnificativ mai mare decât sistemele furnizate anterior", a confirmat șeful diplomației americane.

El a reiterat că SUA vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, astfel încât această țară să se poată apăra și să se afle în cea mai puternică poziție la masa negocierilor "atunci când va veni momentul".

Update 19:00 Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat la News Hour with CNN cele două evenimente care au dominat scena internațională pe parcursul zilei de miercuri.

Este vorba de discursul de la Moscova, în care președintele rus Vladimir Putin a promis să continue campania militară din Ucraina până la îndeplinirea tuturor obiectivelor și să aloce în acest sens toate resursele militare și financiare disponibile ale țării.

Este, de asemenea, vorba despre vizita surpriză a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, cu un avion militar american.

Zelenski discută cu omologul american Joe Biden, are planificat un discurs în Congres și se așteaptă la o suplimentare de aproape două miliarde de dolari a ajutorului militar pentru Ucraina.

Deși cele două evenimente par să meargă în direcții contrare din perspectiva șanselor de pace, analistul Bogdan Chirieac crede că negocierile nu sunt, totuși, excluse.

"Eu cred că o acțiune nu exclude pe cealaltă. Faptul că Volodimir Zelenski se află la Washington ar putea să fie o portiță deschisă către negocierile de pace. În această situație, Vladimir Putin a venit cu acest discurs în care amenință. El nu a câștigat pe câmpul de luptă, acolo a suferit un dezastru și atunci încearcă să amenințe, să spună că tot complexul militar-industrial rusesc va continua efortul de război în Ucraina. Și de la această linie pleacă negocierea Washington - Kiev.

Pentru că, până la urmă, va fi, clar, o negociere de pace alături de Washington și aliații de NATO. Deci, Ucraina nu va negocia singură pacea. În acest context cred că trebuie văzut acest discurs al lui Putin, care este, până la urmă, ridicol", a spus Chirieac la Antena 3 CNN.

Update 17:00 Vladimir Putin a acuzat, miercuri, Occidentul că vrea "să distrugă și să împartă" Rusia, într-un discurs în care menționat că va continua "să susțină" capabilitățile nucleare ale țării sale, pentru că acestea reprezintă "singura garanție a suveranității și integrității teritoriale".

"Adversarii noștri strategici au ca scop dezintegrarea și slăbirea, împărțirea țării noastre. Asta se întâmplă de secole. Rusia este prea mare, după cum cred ei, este o țară care reprezintă o amenințare pentru cineva. Prin urmare, trebuie un pic împărțită, tăiată", a spus președintele rus.

Putin a continuat arătând că Rusia și-a dorit să facă parte din "așa-zisa lume civilizată" dar aspirațiile sale au fost oprite la ușa Occidentului.

"După prăbușirea Uniunii Sovietice, pe care am permis-o cu propriile noastre mâini, ni s-a părut, din anumite motive, că vom deveni în orice moment parte din această așa-zisă lume civilizată.

Însă, după cum s-a dovedit, nu eram doriți acolo, în ciuda tuturor eforturilor și încercărilor noastre - și pe care le-am făcut eu însumi - de a ne apropia", a concluzionat liderul rus.

Anterior, cu ocazia evenimentului de la Moscova, Putin le-a cerut responsabililor militari să folosească informațiile despre NATO culese în timpul conflictului din Ucraina și să le integreze în pregătirea trupelor ruse.

El a mai menționat dotările armatei ruse cu rachete hipersonice cu capabilități nucleare și a promis că nu există constrângeri financiare pentru atingerea obiectivelor așa-zisei operațiuni militare speciale - numele folosit de Moscova în legătură cu campania militară din Ucraina.

Update 16:00 Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN mesajele transmise, miercuri, de Vladimir Putin.

Discursul lui Vladimir Putin seamănă cu discursul lui Nicolae Ceaușescu din 21 decembrie 1989. Este la fel de rupt de realitate, la fel de plin de manipulări și de minciuni. Și este la fel de multă lume sătulă să audă astfel de fake-uri lansate unul după altul de președintele unui stat.

Discursul acesta fals-mobilizator ascunde o realitate dramatică și avem un bilanț, la 300 de zile de război, de 150.000 de morți.

Mă gândeam că n-am mai avut niciodată privilegiul, între ghilimele, de a asculta un criminal de război în direct și de a-l vedea la televizor, dând ordine, transmițând mesaje. Este o chestiune care trebuie analizată foarte serios. A vorbit despre rachete strategice, despre rachete nucleare. Avem în continuare garanția că Rusia rămâne cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității pe întreg continentul european.

Avem, din păcate, acest angajament al lui Vladimir Putin, că genocidul împotriva Ucrainei va continua și că e dispus să folosească toate resursele economiei Rusiei pentru acest obiectiv absolut injust, absolut brutal, absolut nelegal.

Războiul din Ucraina, neprovocat, care a adus o enormă suferință va continua, probabil, doar pentru salvarea postului în care se află Vladimir Putin", a spus Radu Tudor.

Update 15:00 Președintele american Joe Biden l-a salutat pe omologul său ucrainean care a decolat, miercuri, spre Washington, într-o vizită-surpriză ale cărei detalii au apărut în urmă cu puțin timp.

Într-un mesaj pe Twitter, liderul de la Casa Albă a scris:

"Sper să te bucuri de zbor, Volodimir. Sunt încântat de vizită. Avem multe de discutat".

Administrația de la Washington a confirmat, miercuri, că Volodimir Zelenski va efectua o vizită oficială în Statele Unite, pentru a discuta noi modalități de asistență militară.

"Vizita va evidenția angajamentul constant al Statelor Unite pentru susținerea Ucrainei  atât timp cât va fi necesar, inclusiv prin furnizarea de asistență economică, umanitară și militară", a comunicat Casa Albă.

Pe agenda vizitei lui Zelenski se află o întâlnire cu președintele Joe Biden și un discurs în Congresul american, unde va primi confirmarea "sprijinului puternic și bipartizan pentru Ucraina", subliniază Administrația de la Washington.

Discursul din Congres este programat să înceapă la ora locală 19:30 (ora 2:30, joi dimineața, în România).

Potrivit unor oficiali americani citați de CNN, președintele Biden va anunța o asistență militară suplimentară pentru Ucraina în valoare de aproape două miliarde de dolari.

Update 14:00 Surse oficiale din SUA citate de CNN arată că un avion militar american "a fost implicat" în transportul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Washington.

De altfel, SUA s-au implicat puternic în aranjamentele de securitate necesare pentru a-l scoate din Ucraina pe Zelenski - pentru prima dată de la declanșarea invaziei ruse - și pentru a-l aduce înapoi în țară.

După ce liderul de la Kiev a acceptat invitația lui Joe Biden în urmă cu o săptămână, părțile americană și ucraineană au început imediat preparativele de securitate în vederea vizitei.

"A fost decizia luată de el (de Zelenski). A conchis că acești parametri de securitate corespund nevoilor sale. Am acceptat și am procedat în consecință", a spus una dintre sursele citate de CNN.

Liderul de la Kiev urmează să părăsească SUA imediat după ce se va adresa Congresului, vizita sa pe pământ american fiind de ordinul orelor.

Update 12:45 Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Moscova "nu vede șanse" privind eventuale discuții de pace între Rusia și Ucraina iar noile livrări de arme occidentale pentru Kiev duc la agravarea conflictului.

"Livrările de arme continuă iar gama armelor furnizate se extinde. Toate acestea conduc la agravarea conflictului și asta nu e de bun augur pentru Ucraina", a spus Peskov când a fost întrebat de jurnaliști în legătură cu vizita lui Zelenski la Washington.

El a completat spunând că nu crede că liderul de la Kiev își va schimba poziția cu privire la negocierile cu Rusia după călătoria în SUA.

Zelenski a exclus, în lunile din urmă, orice discuții cu actualul președinte al Rusiei, după ce Vladimir Putin a anexat prin decret patru regiuni ucrainene: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Cu ocazia vizitei președintelui ucrainean, liderul de la Casa Albă urmează să anunțe un ajutor suplimentar de securitate destinat Ucrainei în valoare de aproximativ două miliarde de dolari.

Pachetul de asistență include noi sisteme moderne de apărare antiaeriană, notează CNN.

Vizita lui Volodimir Zelenski pe pământ american este prima efectuată în străinătate de președintele Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Update 12:00 Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a întreprins o vizită surpriză la Beijing, unde a discutat cu președintele chinez Xi Jinping.

Medvedev, care în trecut a fost președinte și premier al Rusiei, a postat pe Telegram o înregistrare video în care se poate vedea cum este primit de liderul chinez și pozează pentru presă.

Oficialul rus a menționat că a discutat cu Xi Jinping despre parteneriatul strategic "fără limite" dintre țările lor, precum și despre Ucraina, fără a oferi mai multe detalii.

"Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ din China şi Rusia (...), despre cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în economie și producția industrială. De asemenea, am discutat probleme internaționale, inclusiv, bineînțeles, conflictul din Ucraina. Discuțiile au fost utile", a menționat Medvedev.

Dmitri Medvedev a întreprins vizita la Beijing în calitate de președinte al partidului Rusia Unită, la putere în Rusia, fiind invitat de Partidului Comunist Chinez.

Potrivit agenției chineze de știri Xinhua, Xi Jinping a cerut la întâlnirea cu Medvedev "moderație" și "dialog" în conflictul din Ucraina.

Update 11:00  Un soldat ucrainean i-a dăruit marți președintelui Volodimir Zelenski un steag semnat de trupele din prima linie, ca un cadou pentru președintele Joe Biden și Congresul SUA, în semn de mulțumire pentru armele trimise de SUA.

Soldatul fără nume a poate fi observat într-un video înmânând steagul lui Volodimir Zelensky, în orașul Bakhmut, spunând că este un cadou "fraților noștri din SUA. Vă rugăm să transmiteți mai departe. Vă mulțumim", notează CNN.

"Băieții mi-au dat minunatul nostru steag cu semnăturile lor notate pe el pentru a-l preda", a spus Zelensky reporterilor care călătoreau cu el.

"Situația noastră este grea. Inamicul își mărește numărul trupelor, dar băieții noștri sunt mai curajoși. Avem nevoie de arme mai puternice. Vom transmite recunoștința băieților noștri Congresului SUA și Președintelui SUA pentru sprijinul lor, dar aceasta [sprijin] ] nu este de ajuns."

Vizita lui Zelensky în primele linii din estul Ucrainei a avut loc cu o zi înainte de a pleca într-o vizită surpriză la Washington, unde Biden este de așteptat să anunțe că va trimite Ucrainei asistență suplimentară de securitate de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv un nou sistem sofisticat de apărare aeriană.

Update 09:45 Preşedintele SUA, Joe Biden, a publicat o declaraţie în care anunţă că preşedintele Volodimir Zelenski vine miercuri la Casa Albă, iar apoi se va adresa plenului Congresului, informează „The Guardian”.

SUA demonstrează astfel „sprijinul puternic şi bipartizan pentru Ucraina”, se arată în declaraţia transmisă de Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat într-un comunicat că Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington „pentru a sublinia angajamentul de durată al Statelor Unite faţă de Ucraina”.

„Vizita va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistenţă economică, umanitară şi militară”, a spus ea.

În declaraţie se mai spune că, în timpul vizitei, Joe Biden va anunţa „un nou pachet semnificativ de asistenţă de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat, miercuri dimineaţă, pe contul său de Twitter, că este în drum spre Washington şi că se va adresa Congresului SUA. „Sunt în drum spre SUA, pentru a consolida rezistenţa şi capacităţile de apărare ale Ucrainei. Eu şi preşedintele Biden vom discuta în special despre cooperarea între Ucraina şi SUA. Voi ţine, de asemenea, un discurs în Congres şi voi avea o serie de întâlniri bilaterale”, precizează Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a mai fost primit la Casa Albă în septembrie 2021, cu câteva luni înainte de izbucnirea războiulu.

Update 08:00 Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni miercuri la Casa Albă, potrivit a două surse familiare cu planificarea, într-o vizită la Washington care este programată să includă un discurs în fața unei sesiuni comune a Congresului, scrie CNN.

Zelenski este deja în drum spre Washington, au declarat două surse separate, pentru o vizită care marchează prima sa deplasare în afara Ucrainei de la începutul invaziei rusești în luna februarie a acestui an.

Vizita la Casa Albă va include o întâlnire cu Biden și cu oficiali de top ai administrației și este planificată să coincidă cu intenția administrației de a trimite țării un nou pachet de asistență pentru apărare. Biden va anunța în timpul vizitei preconizate o asistență suplimentară de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, o creștere semnificativă a ajutorului, care are în prim plan sistemele de rachete Patriot din cadrul pachetului, a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul anunț se va adăuga celor aproape 20 de miliarde de dolari în asistență de securitate oferită de SUA Ucrainei de la începutul invaziei rusești și va veni în același moment în care legislatorii americani analizează o serie de cheltuieli guvernamentale de amploare care includ un ajutor de urgență suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru această țară.

Casa Albă a refuzat să comenteze cu privire la o potențială vizită sau la anunțul lui Biden sau la noi anunțuri de asistență de securitate.

Zelenski ar putea vizita Capitoliul pentru a vorbi miercuri seara, deși sursele spun că detaliile vizitei nu au fost finalizate, în condițiile în care oficialii lucrează la pregătirile de securitate. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu a dorit să confirme informațiile potrivit cărora Zelenski ar urma să vină miercuri la Capitoliu, spunând: "Nu știu dacă se va întâmpla asta".

"Nu știm încă. Pur și simplu nu știm", a spus ea.

Când a fost întrebată de CNN dacă invitația i-a fost făcută, ea a spus: "Nu. Nu până nu știm dacă poate veni".

O vizită a liderului ucrainean la Washington ar însemna un moment important la 10 luni de la începutul războiului din Ucraina.

Pelosi a dat telefoane deputaților, îndemnându-i să se prezinte miercuri la Capitoliu, de teamă că sala va fi goală înainte de vacanța de sărbători, a declarat un membru. Pelosi a cerut ca membrii să fie prezenți miercuri seara "pentru un accent foarte special pe Democrație".

Așteptarea membrilor, conform mai multor surse, este ca Zelenski să se adreseze Congresului miercuri. Dar sursele avertizează că acest lucru ar putea să nu fie definitiv staabilit, din cauza unor probleme de securitate.

Ucraina a solicitat SUA să trimită sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, în timp ce se află sub un baraj de atacuri rusești cu rachete și drone care au distrus infrastructura cheie din întreaga țară.

O baterie de rachete Patriot ar fi cel mai eficient sistem de armament defensiv cu rază lungă de acțiune trimis în țară, iar oficialii spun că va contribui la securizarea spațiului aerian pentru națiunile NATO din Europa de Est. CNN a relatat pentru prima dată săptămâna trecută că SUA intenționează să trimită sisteme Patriot în Ucraina.

Nu este clar câte lansatoare de rachete vor fi trimise, O baterie Patriot tipică include un set de radare care detectează și urmărește țintele, computere, echipamente de generare a energiei, o stație de control al angajamentului și până la opt lansatoare, fiecare conținând patru rachete gata de tragere.

Ucraina solicită sistemul de luni de zile, dar provocările logistice legate de livrarea și operarea acestuia sunt imense. În ciuda acestor obstacole, "realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren" a determinat administrația să ia această decizie, a declarat pentru CNN oficialul de rang înalt al administrației, menționând că barajele intense de rachete rusești continuă.

"În ultimele zile, Franţa a livrat arme suplimentare, lansatoare de rachete Crotale (...)", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat posturilor de televiziune TF1 şi LCI de la bordul portavionului Charles de Gaulle, aflat în prezent în largul coastelor Egiptului.

"Lucrăm împreună cu ministrul Forţelor Armate astfel încât în primul trimestru din 2023 să putem livra noi arme şi muniţie, pentru ca ucrainenii să se poată apăra de bombardamente", a subliniat Macron.

Franţa ar putea furniza Ucrainei noi sisteme de rachete Caesar, care au raza de acţiune de 40 de kilometri.

Război în Ucraina, 20 decembrie | Vladimir Putin a indicat că Rusia antrenează piloți din Belarus pe avioane capabile să transporte arme nucleare

Război în Ucraina, 19 decembrie | Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"

Război în Ucraina, 18 decembrie | Ucrainenii şi-au reluat atacurile în regiunea rusă Belgorod. Un mort şi cinci răniţi

Război în Ucraina, 17 decembrie | Sirenele de raid aerian au sunat iar în toate regiunile din Ucraina. Explozii raportate în Odesa

Război în Ucraina, 16 decembrie | Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close