Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 299. Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"

Război în Ucraina, ziua 299. Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"

Război în Ucraina, ziua 299. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, propune un summit global pentru pace.

Război în Ucraina, ziua 299. Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"
Sursa foto: Telegram / Ministerul Rus al Apărării
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2022   •   21:15

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Zelenski cere Occidentului mai multe arme: „Depinde de voi cum se va sfârși acest război”
  • Un cuplu de vârstnici din apropiere de Kiev a supraviețuit după ce le-a căzut în curte o dronă iraniană
  • Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"
  • Rusia anunță că a doborât rachete americane "HARM" deasupra teritoriului său
  • Vladimir Putin a ajuns în Belarus, pe fondul speculațiilor că încearcă să atragă această țară în război
  • Ucrainenii anunță că au doborât 30 de drone iraniene Shahed
  • Putin va merge la Minsk pentru a vorbi despre un nou atac asupra Ucrainei
  • O persoană a murit și alte cinci au fost rănite în tiruri ucrainene asupra regiunii Belgorod, din Rusia
  • Încălzirea a fost complet restabilită la Kiev după ultimul bombardament rusesc
  • Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a "deschis porțile iadului"
  • Rusia a susținut că atacurile sale împotriva Ucrainei de vineri au făcut parte din prevenirea livrării de arme străine în Ucraina
  • Președintele rus Vladimir Putin a avut întâlniri cu comandanții săi militari 

21:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat, luni, liderilor europeni reuniți în Letonia ajutor militar pentru a învinge Rusia, relatează Reuters.

Președintele Ucrainei li s-a adresat prin legătură video liderilor care participă la summit-ul Forței Expediționare Comune (JEF), grupare de țări nord-europene condusă de Regatul Unit.

„Depinde mult de voi cum se va sfârși acest război. Cu cât forțele noastre de apărare au mai mult succes, cu atât agresiunea rusă va eșua mai repede”, a transmis Zelenski.

19:05 Ivan și Olga Kobzarenko, un cuplu de vârstnici care locuiesc în apropiere de Kiev, au fost treziți din somn luni dimineața de un vizitator neașteptat.

O dronă iraniană Shahed a căzut în curtea celor doi după ce a fost interceptată de apărarea anti-aeriană ucraineană în timp ce urma să cadă peste o țintă din Kiev, relatează CNN.

CNN notează că soții Kobzarenko trăiesc în districtul Obkuhiv, o zonă rurală cu ferme și lacuri situată la sud de capitala ucraineană.

În urma incidentului, Ivan, un bărbat de aproape 80 de ani, a suferit răni ale feței, dar a refuzat să meargă la spital.

Olga, soția sa, nu a fost rănită.

Ușile, geamurile și acoperișul locuinței lor au fost avariate de drona doborâtă.

Bucătăria de vară, aflată într-o clădire separată, a fost distrusă. Garajul și mașina celor doi au fost incendiate.

Olga s-a născut în 1939, în ajunul unui alt război, și pare neînfricată în fața unui incident care putea fi mortal, semnalează corespondentul CNN Tim Lister.

"Cum naiba să ne sperie Putin pe noi?", a spus ea, în timp ce le arăta vizitatorilor pagubele produse de dronă.

Oleksii Kuleba, șeful administrației militare a Kievului a promis că gospodăria celor doi bătrâni va fi reparată.

17:55  Președintele rus Vladimir Putin și omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, au evitat să se refere la Ucraina, în declarațiile publice făcute cu ocazia discuțiilor purtate luni la Minsk.

Putin a declarat că Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei și a adăugat că se așteaptă ca în acest an schimburile comerciale între cele două state să atingă un record echivalent sumei de 40 de miliarde de dolari.

Lukașenko a spus, la rândul său, că, în pofida "unor asperități", Belarus și Rusia "găsesc răspunsuri la toate amenințările".

El și-a exprimat speranța că Occidentul va asculta "vocea rațiunii", astfel încât să poată fi reluat dialogul pe teme de securitate, notează CNN.

Liderul de la Minsk a menționat, și el, strânsele relații economice cu Moscova, afirmând că, "grație conlucrării, Rusia și Belarus au reușit să depășească 'posibilele consecințe negative' ale sancțiunilor internaționale".

CNN amintește că Belarus găzduiește trupe ruse pe teritoriul său iar invazia inițială a Ucrainei s-a produs de pe teritoriul belarus.

De asemenea, Moscova dispune de avioane militare în Belarus.

Însă Lukașenko a făcut tot posibilul pentru a se asigura că forțele sale armate nu sunt implicate în "operațiunea militară specială" a Moscovei, precizează sursa citată.

15:55 Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat, luni, că forțele sale au doborât patru rachete de fabricație americană deasupra unei regiuni din sudul Rusiei, la granița cu Ucraina.

"Patru rachete americane antiradar HARM au fost doborâte în spațiul aerian al regiunii Belgorod", a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

HARM, o rachetă aer-sol, este concepută pentru a căuta și distruge sistemele de apărare aeriană echipate cu radar.

Într-o altă evoluție a conflictului militar declanșat de Rusia, autoritățile din Belgorod au anunțat, duminică, noi bombardamente ucrainene care ar fi lovit clădiri rezidențiale și industriale.

În urma loviturilor, o persoană a murit și alte 10 au fost rănite, a spus Viaceslav Gladkov, guvernatorul regional.

"Ieri a fost o zi extrem de grea. Au fost bombardamente din partea Forțelor Armate ucrainene", a spus Gladkov, luni, într-o postare pe Telegram.

Update 13:55 Vladimir Putin a ajuns, luni, la Minsk, într-o vizită anunțată de săptămâna trecută, iar propaganda Kremlinului a menționat că președintele rus va face, săptămâna aceasta, o declarație importantă.

Vizita urmează celei întreprinse în Belarus de ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, care a semnat un acord despre care nu au fost oferite detalii.

Belarus este aliatul Rusiei în războiul declanșat împotriva Ucrainei, deși Minsk-ul nu a contribuit cu trupe la invazie.

De asemenea, Belarus este parte a uniunii supra-statale Rusia - Belarus iar liderul autocrat de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a primit un sprijin substanțial din partea Moscovei pentru a se menține la putere, în contextul amplelor proteste care au urmat alegerilor prezidențiale din anul 2000.

Scrutinul, care i-a adus lui Lukașenko un al șaselea mandat, a fost denunțat de opoziție și de Occident ca fiind viciat de fraude.

Într-o declarație înaintea vizitei lui Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko a negat speculațiile că Moscova ar fi preluat, de facto, controlul la Minsk.

"După aceste negocieri, toată lumea va spune: 'Gata, nu mai există autorități în Belarus, rușii deja se plimbă și conduc țara'. Vreau să subliniez din nou acest lucru: nimeni altcineva, în afară de noi, nu conduce Belarus", a spus el într-o ședință de guvern, după ce a fost anunțată vizita lui Putin.

Lukașenko a spus că va discuta cu omologul său de la Moscova  "despre cooperarea economică, aprovizionarea cu energie, apărare și securitate".

Vizita lui Vladimir Putin în Belarus este prima din 2019, precedând pandemia de COVID și valul de proteste care au însoțit alegerile prezidențiale din 2020.

Update 12:55 Kievul anunță că 35 de drone iraniene Shahed au fost lansate asupra Ucrainei în noaptea de duminică spre luni.

Dintre acestea, 30 au fost doborâte, spun oficialii ucraineni într-o postare pe Twitter.

Potrivit anunțului, dronele au fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov.

Administrația militară a Kievului precizează că 23 de drone au fost trimise asupra capitalei ucrainene iar dintre acestea, 18 au fost doborâte.

Update 11.55. După întâlnirea lui Vladimir Putin cu comandanții săi, Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, se află în aceste momente pe front. Acesta a mers, luni dimineața, în Ucraina.

Update 11:15. Un nou atac cu zeci de drone asupra Kievului a avut loc în această dimineață. A fost lovit un punct critic de infrastructură. Asaltul vine chiar după ce încălzirea a fost complet restabilită în Capitala Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Kiev a declarat că daunele grave au fost cauzate de cel mai recent atac cu drone al Rusiei. 

Anterior, autoritățile ucrainene au declarat că infrastructura critică a fost lovită, iar sistemul de apărare aeriană a distrus aproximativ 15 drone îndreptate spre capitală în atacurile de luni. 

Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat pe Telegram că o parte din infrastructură a fost avariată, precum și mai multe case și că cel puțin două persoane au fost rănite.

Update 09:30. Președintele rus, Vladimir Putin, va merge astăzi în vizită de lucru în Belarus. Liderul de la Kremlin se va întâlni în câteva ore la Palatul Independenței din Minsk cu omologul său Alexandr Lukaşenko.  

În comunicatul transmis de Moscova care anunță această întrevedere nu se menționează concret faptul că cei doi șefi de stat vor discuta despre invazia din Ucraina, însă în comunicat este stipulat faptul că "președinții vor acorda prioritate problemelor de securitate şi vor face schimb de opinii cu privire la situația din regiune şi din lume".  

Cele două țări au încheiat mai multe acorduri de cooperare în domeniile economic şi militar. Iar Belarus a servit drept bază pentru trupele rusești în ofensiva din Ucraina, dar armata belarusă nu a luat parte până acum la luptele din Ucraina.  

De asemenea, la mijlocul lunii octombrie, Belarus şi Rusia au anunțat crearea unei forțe militare comune, în scopuri pur "defensive", potrivit Minskului.  

Între timp, Vladimir Putin se pregătește să facă un anunț major în timpul întâlnirii pe care o va avea în această săptămâna cu ministrul Apărării, transmite televiziunea publică din Rusia. Vladimir Putin s-ar putea pregăti chiar înainte de sărbători de o nouă mișcare strategică în condițiile în care trupele rusești s-au confruntat în Ucraina cu dificultăți logistice. 

Update 08:00. Nouă drone Shahed de fabricație iraniană au fost doborâte în spațiul aerian al Kievului, a anunțat administrația militară a capitalei. 

 ”Alerta aeriană continuă la Kiev”, anunță administrația pe Telegram, potrivit skynews.com.

”Capitala este atacată de inamic cu drone Shahed. Apărarea aeriană este la lucru”. 

Martorii oculari au declarat agenției de presă Reuters că au auzit luni mai multe explozii puternice în centrul și în jurul Kievului. 

Anterior, guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat că regiunea a fost supusă unui atac cu drone. 

Zelenski, a propus duminică organizarea unui summit global pentru pace în această iarnă, într-un mesaj video pe care Kievul spera că va fi difuzat înainte de finala Cupei Mondiale din Qatar, deși părea puțin probabil ca FIFA să permită acest lucru.

Vineri s-a aflat că Zelenski a cerut organismului de conducere al fotbalului mondial să îl lase să transmită un mesaj de pace înainte de finală.

"Am oferit o formulă de pace lumii. Absolut corect. Am oferit-o pentru că nu există campioni în război, nu poate exista o remiză", a declarat Zelenski într-un mesaj video.

Război în Ucraina, 18 decembrie | Ucrainenii şi-au reluat atacurile în regiunea rusă Belgorod. Un mort şi cinci răniţi

Război în Ucraina, 17 decembrie | Sirenele de raid aerian au sunat iar în toate regiunile din Ucraina. Explozii raportate în Odesa

Război în Ucraina, 16 decembrie | Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia

Război în Ucraina, 15 decembrie | Ucraina exclude un armistiţiu de sărbători | Rusia ar putea încerca din nou să cucerească Kievul

Război în Ucraina, 14 decembrie | Cancelarul Germaniei propune reluarea relațiilor comerciale cu Rusia după război 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close