Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 300. Vladimir Putin a indicat că Rusia antrenează piloți din Belarus pe avioane capabile să transporte arme nucleare

Război în Ucraina, ziua 300. Vladimir Putin a indicat că Rusia antrenează piloți din Belarus pe avioane capabile să transporte arme nucleare

Război în Ucraina, ziua 300. António Guterres, secretarul general al ONU a declarat că este de părere că războiul Rusiei în Ucraina „va continua” și că nu vede o perspectivă pentru negocieri de pace „serioase” în viitorul imediat.

Război în Ucraina, ziua 300. Vladimir Putin a indicat că Rusia antrenează piloți din Belarus pe avioane capabile să transporte arme nucleare
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2022   •   19:20

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Moscova pregătește terenul pentru "declarația importantă" a lui Vladimir Putin
  • Lukașenko: "Sistemele Iskander și S-400 din Belarus sunt gata de luptă"
  • Putin i-a decorat pe liderii proruși înscăunați la conducerea regiunilor anexate ilegal, Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie
  • Un gazoduct din Rusia care trece prin Ucraina a explodat
  • Șefa Parlamentului European, declarație în fața tinerilor din București:  "Voi nu va trebui să trăiți războiul!"
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a sfidat pe ruși și a vizitat Bahmut, pe linia frontului
  • Secretarul general al ONU a declarat că este de părere că războiul Rusiei în Ucraina „va continua”
  • Zelenski cere Occidentului mai multe arme: „Depinde de voi cum se va sfârși acest război”
  • Un cuplu de vârstnici din apropiere de Kiev a supraviețuit după ce le-a căzut în curte o dronă iraniană
  • Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"
  • Rusia anunță că a doborât rachete americane "HARM" deasupra teritoriului său
  • Vladimir Putin a ajuns în Belarus, pe fondul speculațiilor că încearcă să atragă această țară în război
  • Ucrainenii anunță că au doborât 30 de drone iraniene Shahed
  • Vladimir Putin a ordonat întărirea granițelor Rusiei

Update 20:00 Franţa a furnizat Ucrainei noi sisteme de rachete şi va continua livrările la începutul anului 2023, a afirmat marţi preşedintele Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde.

"În ultimele zile, Franţa a livrat arme suplimentare, lansatoare de rachete Crotale (...)", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat posturilor de televiziune TF1 şi LCI de la bordul portavionului Charles de Gaulle, aflat în prezent în largul coastelor Egiptului.

"Lucrăm împreună cu ministrul Forţelor Armate astfel încât în primul trimestru din 2023 să putem livra noi arme şi muniţie, pentru ca ucrainenii să se poată apăra de bombardamente", a subliniat Macron.

Franţa ar putea furniza Ucrainei noi sisteme de rachete Caesar, care au raza de acţiune de 40 de kilometri.

Update 19:00 Vladimir Putin va prezida, miercuri, o întâlnire în cadrul căreia va vorbi despre performanța forțelor armate ruse în 2022 și despre obiectivele în anul următor.

Informația este transmisă de agenția rusă TASS, citată de CNN.

"La întâlnirea care va avea loc la Centrul Național pentru Controlul Apărării, vor fi sintetizate rezultatele activităților forțelor armate ale Federației Rusie în 2022 și vor fi stabilite sarcinile pentru anul viitor", a menționat agenția rusă de presă.

Potrivit sursei citate, ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, va susține un discurs în care va vorbi despre progresul "operațiunii militare speciale" - expresia oficială pentru invazia din Ucraina - și va prezenta date privind armamentul și echipamentul militar primit de armata rusă în decursul anului pe cale să se încheie.

Șoigu va vorbi și despre activitățile militare internaționale ruse și despre protecția socială a personalului militar rus.

La eveniment urmează să participe liderii districtelor militare din Federație, reprezentanți ai diferitelor arme și oficiali federali.

Update 18:00 Rusia va continua să antreneze piloți ai forțelor aeriene din Belarus pe avioane cu reacție modificate pentru a transporta "încărcături de luptă speciale", a declarat Vladimir Putin.

El a făcut afirmația într-o conferință comună la Minsk cu omologul belarus Aleksandr Lukașenko.

"Cred că ar fi posibil să se continue cu implementarea propunerii făcute de președintele belarus, de a pregăti echipaje pe avioanele de luptă deja reechipate pentru a putea folosi muniție cu focos special", a precizat liderul rus.

"SUA, de exemplu, au luat de zeci de ani măsuri similare cu aliații lor din NATO", a continuat el.

"Trebuie să vă spun că am pregătit aeronavele. S-a dovedit că avem astfel de avioane încă din perioada sovietică. Le-am testat în Federația Rusă. Acum, lucrăm cu rușii pentru a pregăti echipaje capabile să piloteze aceste aeronave care transportă muniție specială", a declarat, la rândul său, Aleksandr Lukașenko de față cu Putin.

"Am pregătit de luptă complexul (de rachete) S-400 pe care l-ați transferat în Belarus, precum și (...) sistemul Iskander, pe care ni l-ați dat după ce ni l-ați promis acum o jumătate de an", a continuat el.

CNN amintește că, la începutul acestui an, liderul autocrat de la Minsk a cerut Rusiei să ajute la modernizarea avioanelor militare din Belarus pentru a le face capabile să transporte focoase nucleare.

Ulterior, Lukașenko a confirmat că a primit din partea Rusiei ajutorul solicitat pentru dotarea țării cu rachete cu capabilități nucleare.

Update 15:43 O explozie s-a produs, marți, la gazoductul de export Urengoi - Pomarî - Ujgorod, care pleacă din Rusia, din nord-vestul Siberiei, și trece prin Ucraina.

În urma exploziei, trei persoane şi-au pierdut viața, iar o a patra a fost rănită, au anunțat responsabili locali, citați de presa rusă.

Responsabili locali au indicat pe Telegram că fluxul de gaz a fost întrerupt de la ora 10:50 GMT (ora 12:50 în România).

Autoritatea regională pentru Situații de Urgență din Ciuvaşia a precizat că explozia s-a produs în timpul lucrărilor de mentenanță planificate, în apropiere de satul Kalinino, la circa 150 km vest de Kazan.

Flacăra produsă de explozie a fost stinsă, a indicat aceeași sursă.

Construit în anii '80 din secolul trecut, gazoductul  Urengoi - Pomarî - Ujgorod intră în Ucraina prin stația de măsurare Sudja, în prezent principala rută prin care gazul din Rusia ajunge în Europa.

Anterior incidentului, compania rusă Gazprom anunțase, mai devreme în cursul zilei de marți, că urma să pompeze 43 milioane de metri cubi de gaz spre Europa via Ucraina prin Sudja în următoarele 24 de ore, volum similar celui din zilele precedente.

Update 15:00 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a decorat marți, la Kremlin, pe liderii proruşi ai celor patru regiuni ucrainene care au fost anexate ilegal de Moscova în septembrie, Doneţk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Liderii din Lugansk şi Doneţk, Leonid Pasecinik și Denis Puşilin, au primit "Ordinul pentru Merit al Patriei", gradul I. Liderii proruşi din Zaporojie și Herson, Evgheni Baliţki şi Vladimir Saldo, , au primit același ordin, dar în gradul III.

Ceremonia a avut loc în Sala Sf. Ecaterina a Marelui Palat al Kremlinului și a fost transmisă în direct la televiziune.

"Acest premiu nu este doar al meu, ci și al tuturor locuitorilor din Republică Populară Lugansk. (...) Aș dori să-mi exprim profunda recunoștința față de dumneavoastră personal și față de întregul popor rus pentru ajutor, fără de care nu am fi o republică și nu am putea supraviețui", i-a spus Pasecinik lui Putin în timpul ceremoniei.

La rândul său, Puşilin a declarat că Doneţk va trece peste toate obstacolele cu care se confruntă și o va face cu sprijinul Rusiei.

Rusia a anexat ilegal cele patru regiuni ucrainene, pe care nu le controlează în totalitate, după referendumuri care nu au fost recunoscute de comunitatea internațională.

Kremlinul a anunțat recent că Rusia nu intenționează să cucerească noi teritorii în Ucraina, dar că "va elibera" cele patru regiuni anexate recent.

Update 14:00 Războiul din Ucraina i-a amintit Europei că lucruri care păreau "firești" în vremurile contemporane, sunt, de fapt, mai fragile și mai ușor de pierdut decât au fost oamenii obișnuiți să creadă.

Acest mesaj a fost transmis la București de Roberta Metsola, președinte al Parlamentului European, care a participat, marți, la o reuniune cu tinerii români la Facultatea de Drept.

Ea a menționat reacția exemplară a românilor, care i-au primit în bune condiții pe ucrainenii refugiați din calea invaziei ruse.

"Nimeni nu i-a spus României ce să facă. Dumneavoastră ați mers la graniță și ați primit mii şi mii de ucraineni care fugeau de un război pe care nu ni l-am fi imaginat în 2022. Un război care ne-a făcut să realizăm că am luat ca atare democrația, statul de drept, integritatea teritorială, justiția, egalitatea. Un război căruia i-am trecut cu vederea semnalele de avertizare. Ne-am bazat prea mult, noi, Europa, pe un vecin care nu era de încredere, șantajist, amenințător", a arătat șefa Legislativului UE.

Șefa Parlamentului European a continuat subliniind că justiția şi integritatea sunt "parte esențială" a activității Uniunii Europene.

"Fix acestea sunt lucrurile pentru care luptă ucrainenii. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în țara vecină, vedem cum este pus sub semnul întrebării tot ceea ce noi am luat de bun - iar justiția și demnitatea sunt în centru și trebuie să luptăm pentru ele în fiecare zi, ca să nu trebuiască niciodată să trăim un război. Dumneavoastră nu va trebui să trăiți războiul în deceniile viitoare", a estimat ea.

Update 12:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat, marți, o vizită neanunțată în orașul Bahmut, care a devenit în ultima perioadă scena unor lupte acerbe între forțele de apărare și trupele ruse.

Zelenski s-a întâlnit cu militari și a înmânat distincții soldaților implicați în apărarea orașului, a comunicat președinția ucraineană, citată de BBC.

Trupele ruse încearcă de mai multe luni să cucerească această localitate-cheie din regiunea Donețk, însă fără succes până în prezent.

Într-un mesaj anterior, publicat pe Facebook înaintea vizitei, Zelenski a scris:

"Bahmut este cel mai fierbinte punct de pe întreg frontul care numără peste 1300 kilometri de ostilități în desfășurare. Din luna mai, ocupanții încearcă să distrugă Bahmut-ul, dar timpul trece și Bahmut distruge nu numai armata rusă, ci și pe mercenarii care au venit să înlocuiască trupele risipite ale ocupanților.

Rusia a pierdut deja aproape 99.000 dintre soldații săi în Ucraina. În curând vor fi 100.000 de victime ale ocupanților. Pentru ce Nimeni din Moscova nu poate răspunde la această întrebare. Și nu vrea.

Ei poartă un război și irosesc viețile oamenilor, ale altora, nu ale celor dragi, nu propriile lor vieți. Și asta, pentru că un grup de la Kremlin nu poate să-și recunoască greșelile și se teme teribil de realitate. Dar realitatea vorbește de la sine."

Update 10:00. China și Rusia vor începe miercuri un exercițiu naval comun cu focuri reale, care va avea o durată de o săptămână, în Marea Chinei de Est, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, în timp ce cei doi parteneri își intensifică cooperarea într-un Pacific de Vest din ce în ce mai tensionat. 

”Partea activă a exercițiului va include lansarea comună de rachete și artilerie împotriva țintelor aeriene, lansarea de artilerie împotriva țintelor maritime și practicarea acțiunilor comune anti-submarine cu utilizarea practică a armelor”, se arată în comunicatul rus. 

Exercițiile, numite Cooperare Maritimă 2022, vor include nava amiral a Flotei Pacificului a Rusiei - crucișătorul de rachete Varyag - o fregată și două corvete, se arată în comunicat, adăugând că Marina Armatei Populare de Eliberare a Chinei va trimite două distrugătoare, două nave de patrulare, o navă de aprovizionare multifuncțională și un submarin diesel. 

Avioanele Chinei vor participa și ele, se arată în comunicat. 

”Scopul principal al exercițiului este de a consolida cooperarea navală dintre Federația Rusă și Republica Populară Chineză și de a menține pacea și stabilitatea în regiunea Asia-Pacific”, se arată în comunicat, potrivit CNN.

Armata chineză nu a comentat încă declarația de la Moscova. 

Până acum, China a refuzat să condamne definitiv atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei. 

Update 08:30. Președintele rus a ordonat noi măsuri pentru a reprima disidența și pentru a întări granițele țării sale.

Serviciile de securitate au primit instrucțiuni să apere locuitorii a ceea ce Vladimir Putin a numit „noile regiuni” ale Rusiei din Ucraina, cele care au fost anexate de Moscova în septembrie.

El a comandat, de asemenea, servicii speciale pentru a menține controlul asupra adunărilor de masă și a infrastructurii strategice, potrivit agenției de presă ruse RIA.

Vladimir Putin a spus că va exista o „contracarare acerbă” a trădătorilor și a spionilor care lucrează împotriva Rusiei.

António Guterres, secretarul general al ONU a declarat că este de părere că războiul Rusiei în Ucraina „va continua” și că nu vede o perspectivă pentru negocieri de pace „serioase” în viitorul imediat, potrivit The Guardian.

Vorbind reporterilor în timpul conferinței sale anuale de sfârșit de an de la New York, Guterres a declarat că „nu va renunța la urmărirea păcii în Ucraina, în conformitate cu dreptul internațional și cu Carta Națiunilor Unite”, referindu-se la principiul-cheie al Cartei ONU de respectare a suveranității și integrității teritoriale.

Guterres a declarat că nu este optimist în ceea ce privește posibilitatea unor negocieri de pace eficiente între Ucraina și Rusia în viitorul imediat, adăugând: „Eu cred că confruntarea militară va continua”.

Cu toate acestea, el a declarat că „speră cu tărie că se va putea ajunge la pace în 2023, citând consecințele grele pentru populația Ucrainei, societatea rusă și economia globală dacă nu se va ajunge la un acord.

„Toate acestea sunt motive pentru ca noi să facem tot ce este posibil pentru ca o soluție de pace să aibă loc înainte de sfârșitul anului 2023”, a declarat el.

Între timp, el a declarat că se va concentra pe creșterea eficienței unui acord mediat de ONU care a reluat transporturile de alimente și îngrășăminte din Marea Neagră ale Ucrainei, va continua să încerce să repornească exportul de amoniac rusesc prin Ucraina și va încerca să accelereze schimbul de prizonieri de război.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Război în Ucraina, 19 decembrie | Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"

Război în Ucraina, 18 decembrie | Ucrainenii şi-au reluat atacurile în regiunea rusă Belgorod. Un mort şi cinci răniţi

Război în Ucraina, 17 decembrie | Sirenele de raid aerian au sunat iar în toate regiunile din Ucraina. Explozii raportate în Odesa

Război în Ucraina, 16 decembrie | Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia

Război în Ucraina, 15 decembrie | Ucraina exclude un armistiţiu de sărbători | Rusia ar putea încerca din nou să cucerească Kievul

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close