Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 304. Explozii puternice în Herson, în Ajunul Crăciunului: 10 morţi şi 58 de răniţi

Război în Ucraina, ziua 304. Explozii puternice în Herson, în Ajunul Crăciunului: 10 morţi şi 58 de răniţi

Război în Ucraina, ziua 304. Cel puțin 10 persoane au fost ucise în urma unor atacuri cu rachete rusești în ajunul Crăciunului în orașul ucrainean Herson. Alte 58 de persoane au fost rănite în atacul pe care Kievul l-a condamnat ca fiind o crimă gratuită.

Război în Ucraina, ziua 304. Explozii puternice în Herson, în Ajunul Crăciunului: 10 morţi şi 58 de răniţi
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Dec 2022   •   20:15

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Comandantul Forțelor Unite ale Ucrainei: Trei batalioane au fost însărcinate să avanseze în zonele de la granița de stat a Ucrainei cu Belarus
  • Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat sâmbătă că războiul din Ucraina "nu pare să se încheie uşor", relatează AFP
  • Soldați ruși condamnați la 11 ani de închisoare pentru că au torturat veterani ucraineni
  • Şapte morți și 20 de răniți în urma unui bombardament al rușilor asupra orașului Herson
  • Rusia începe demolarea teatrului bombardat de la Mariupol
  • Kremlinul anunță "progrese semnificative" în demilitarizarea Ucrainei
  • Putin și-a anulat în ultimul moment o vizită la o uzină de armament din Munții Urali

Update 22:45 Comandantul Forțelor Unite ale Ucrainei, general-locotenent Serhiy Naev, a declarat sâmbătă, potrivit unei informări a ministerului ucrainean al apărării, că trei batalioane au fost însărcinate să avanseze în zonele de la granița de stat a Ucrainei cu Belarus.

„Batalionul de puști motorizate și două batalioane de tancuri au fost însărcinate să avanseze în zonele de la granița de stat a Ucrainei. La rândul său, pe teritoriul regiunii Kiev, la unul dintre obiectele importante de stat ale infrastructurii critice, a avut loc un antrenament cu unitățile care efectuează protecția și apărarea obiectului specificat”, a spus acesta.

Potrivit comandantului, Forțele de Apărare au elaborat și elementele de contracarare a aterizării trupelor aeriene și a grupurilor de recunoaștere a sabotajului inamicului în zona obiectului de infrastructură critică - provocând daune prin foc de către forțele de mortar și artilerie baterii, încercuind inamicul, traversând un obstacol de apă, respingând atacurile masive ale vehiculelor aeriene fără pilot și distrugerea completă a inamicului prin toate mijloacele disponibile.

Nayev consideră că în timpul vizitei președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, în Belarus, s-a vorbit despre implicarea forțelor armate ale Belarusului în războiul împotriva Ucrainei, în special pe uscat.

Update 20:15 - Cel puțin 10 persoane au fost ucise în urma unor atacuri cu rachete rusești în ajunul Crăciunului în orașul ucrainean Herson, relatează CNN.

Alte 58 de persoane au fost rănite în atacul pe care Kievul l-a condamnat ca fiind o crimă gratuită.

Guvernatorul regional al Hersonului, Iaroslav Yanushevych, a declarat la televiziunea națională că bilanțul a crescut la 10 morți, potrivit agenției de știri Interfax Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a distribuit online fotografii care arată străzile presărate cu mașini în flăcări, geamuri sparte și cadavre.

El a adăugat: "Acestea nu sunt instalații militare ... Este teroare, este teroare, este ucidere de dragul intimidării și al plăcerii".

Ucraina a recucerit orașul din sudul Moscovei în noiembrie, singura capitală regională capturată de Rusia de la invazia sa din februarie.

Rusia neagă că a vizat civili.

Update 19:25 - Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat sâmbătă că războiul din Ucraina "nu pare să se încheie uşor", relatează AFP.

''Nu ar fi greşit să spunem că, în ciuda întregii noastre bunăvoinţe şi a apelurilor la încetarea focului, războiul va continua probabil în 2023", a declarat Akar, a cărui ţară, membră a NATO, s-a poziţionat ca neutră şi mediatoare în conflictul dintre cei doi vecini de la Marea Neagră.

''Acest război nu pare să se încheie uşor", a recunoscut el în cadrul unui briefing de presă la Ankara, făcând referire la ajutorul occidental acordat Kievului şi la determinarea Moscovei.

Turcia a ajutat la încheierea unui acord cu ONU privind exportul de cereale ucrainene din porturile ucrainene, a găzduit o întâlnire între şefii diplomaţiei ruse şi ucrainene la începutul războiului, în martie, şi a organizat negocieri între cele două părţi la Istanbul.

''Solicităm o încetare a focului, cel puţin o încetare a focului umanitară. Apoi o încetare permanentă a focului şi apoi discuţii de pace'', a spus Akar.

Update 18:00 - Un tribunal a condamnat patru soldați ruși la 11 ani de închisoare pentru că au torturat "cu brutalitate" veterani ucraineni, potrivit Kiev Independent.

Bărbații, doi militari ruși și doi mercenari, au torturat cu brutalitate trei veterani de război în satul Borova din nord-estul regiunii Harkov.

Update 15:00 - Numărul morţilor din bombardamentul din Ajunul Crăciunului asupra orașului Herson crește, iar președintele Volodimir Zelenski publică pe rețele de socializare imagini cu impact emoțional spunând că aceasta este "viața reală a Ucrainei și a ucrainenilor".

Volodimir Zelenski a publicat pe rețelele de socializare imagini de la atacul mortal din ajunul Crăciunului din Herson, în timp ce numărul morților crește.

S-a confirmat acum că atacurile cu rachete rusești au provocat moartea a cel puțin șapte persoane.

"Rețelele de socializare vor marca cel mai probabil aceste fotografii drept "conținut sensibil". Dar acesta nu este un conținut sensibil - este viața reală a Ucrainei și a ucrainenilor. 

Țara teroristă continuă să aducă lumii rusești sub forma bombardamentelor asupra populației civile. Herson. Dimineața, sâmbătă, în ajunul Crăciunului, în partea centrală a orașului. Acestea nu sunt instalații militare. 

Acesta nu este un război în conformitate cu regulile definite. Este teroare, este teroare, este ucidere de dragul intimidării și al plăcerii. Lumea trebuie să vadă și să înțeleagă împotriva cărui rău absolut luptăm", spune președintele Ucrainei, pe Telegram.

Update 13:13 - O explozie puternică a avut loc, sâmbătă la prânz, chiar în Ajunul Crăciunului, în oraşul Herson.

Cinci oameni au murit, 30 sunt răniţi, dintre care 16 în stare gravă, în urma delagraţiei.

Explozia s-a produs într-un centru comericial din Herson, în timp ce mai mulţi oameni îşi făceau ultimele cumpărături înainte de Crăciun.

În plus, mai multe persoane au rămas blocate în centrul comercial.

La scurt timp după aceea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat atacurile ca fiind un act de "teroare".

"Acestea nu sunt instalații militare", a scris Zelenski pe Telegram, adăugând că atacurile au fost "ucideri de dragul intimidării și al plăcerii".

Update 09:00 - Autoritățile ruse din orașul ucrainean ocupat Mariupol au început să demoleze cea mai mare parte a teatrului din oraș, unde autoritățile ucrainene spun că sute de oameni au murit într-un bombardament aerian în martie, potrivit Reuters.

Un videoclip postat atât pe site-urile ucrainene, cât și pe cele rusești, arată echipamente grele care demolează o mare parte din clădirea teatrului din Mariupol, lăsând fațada frontală intactă.

Oficialii ucraineni au denunțat demolarea ca fiind o încercare de a ascunde morții din bombardamentul din 16 martie și de a șterge cultura ucraineană. 

Oficialii ruși au declarat că aceasta face parte din planurile de reconstrucție a teatrului într-un oraș aflat sub controlul lor.

"Teatrul Mariupol nu mai există", a scris pe Facebook ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko.

"Ocupanții înlătură urmele crimelor lor și nu le pasă deloc dacă acesta este un patrimoniu cultural sau dacă aparține unei alte culturi".

Agenția rusă de știri Tass l-a citat pe directorul teatrului, Igor Solonin, care a declarat că demolarea se referă "doar la acea parte a clădirii care este imposibil de restaurat". Planurile prevedeau ca reconstrucția să fie finalizată până la sfârșitul anului 2024.

Bombardarea teatrului a făcut parte dintr-un asediu prelungit al Rusiei asupra Mariupol, un port la Marea Azov considerat critic pentru liniile de aprovizionare rusești între zonele controlate de forțele sale în sudul și estul Ucrainei.

Rusia a negat că a bombardat teatrul în mod deliberat. Mariupol a rezistat mai bine de două luni în fața asalturilor rusești care au lăsat majoritatea clădirilor din oraș în ruine.

---------

Guvernul Olandei a anunţat, vineri, asistenţă suplimentară pentru Ucraina pe parcursul anului 2023, în valoare de 2,3 miliarde de euro.

"Atât timp cât Rusia va continua războiul din Ucraina, Olanda va continua sprijinul pentru Ucraina. Aproape două miliarde de euro sunt destinate susţinerii militare, iar restul programelor umanitare şi pentru reconstrucţia infrastructurii", a transmis Guvernul olandez.

"Utilizarea exactă a contribuţiei depinde de necesităţile ucrainenilor şi de evoluţia războiului", a subliniat Guvernul olandez.

Până în prezent, Olanda a furnizat Ucrainei asistenţă militară de aproape un miliard de euro de la începerea invaziei militare ruse, în februarie.

Război în Ucraina, 23 decembrie | Risc mare de conflict între SUA și Rusia, avertizează ambasadorul Moscovei la Washington

Război în Ucraina, 22 decembrie | Vladimir Putin spune că "există antidot" la sistemul Patriot pe care SUA a anunțat că îl trimite în Ucraina

Război în Ucraina, 21 decembrie | "Pachetul de Crăciun" al SUA pentru Ucraina include rachete "Patriot"

Război în Ucraina, 20 decembrie | Vladimir Putin a indicat că Rusia antrenează piloți din Belarus pe avioane capabile să transporte arme nucleare

Război în Ucraina, 19 decembrie | Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: "Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close