Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 283. Dimitry Peskov: ”Putin a fost și rămâne deschis la discuții și negocieri pentru pace”

Război în Ucraina, ziua 283. Dimitry Peskov: ”Putin a fost și rămâne deschis la discuții și negocieri pentru pace”

Război în Ucraina, ziua 283. Trupele rusești atacă în mod deliberat muzeele, bibliotecile și alte instituții culturale din Ucraina, potrivit unui raport publicat de organizația internațională a scriitorilor.

Război în Ucraina, ziua 283. Dimitry Peskov: ”Putin a fost și rămâne deschis la discuții și negocieri pentru pace”
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Dec 2022   •   12:23

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Diplomat american: Putin nu este sincer în privința discuțiilor despre pace
  • Secretarul american al apărării acuză Rusia de „cruzime deliberată” în Ucraina
  • Vladimir Putin va merge pe front, în Ucraina | Anunțul de ultimă oră de la Kremlin
  • Instituțiile de cultură din Ucraina, ținte ale rușilor. 529 au fost distruse sau deteriorate
  • Explozie puternică în centrul Odesei
  • Kievul anunță "operațiuni speciale" în Zaporojie și spune că rușii s-au retras din mai multe localități
  • ONU anchetează dacă atacurile ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina constituie crime de război
  • Putin acuză Occidentul de "abordare distructivă" în războiul din Ucraina, Scholz îi cere să-și retragă trupele
  • Kremlinul îi răspunde lui Joe Biden, după ce liderul american s-a declarat dispus să discute cu Vladimir Putin
  • SUA nu plănuiesc, deocamdată, să trimită sisteme de rachete "Patriot" în Ucraina
  • Planuri de evacuare a oficialilor ruși din Zaporojie: Putin ar fi retras trupe în timpul nopții
  • Șeful NATO: "prea devreme" pentru decizia de a muta sistemul Patriot în Ucraina
  • Emmanuel Macron, consideră că încă sunt "posibile" negocieri cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru oprirea războiului din Ucraina

Update 23:00. Diplomat american: Putin nu este sincer în privința discuțiilor despre pace

Președintele rus Vladimir Putin nu este sincer în privința discuțiilor de pace cu Ucraina în acest moment, a declarat sâmbătă subsecretarul american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, după ce s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți înalți oficiali ucraineni la Kiev.

Subsecretarul american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a vizitat Ucraina pentru a-și arăta sprijinul într-un moment în care Rusia încearcă să distrugă infrastructura energetică a țării, relatează Reuters.

„Diplomația este, evident, obiectivul tuturor, dar trebuie să ai un partener dispus să accepte. Și este foarte clar, fie că este vorba de atacurile energetice, fie că este vorba de retorica de la Kremlin și de atitudinea generală, că Putin nu este sincer sau pregătit pentru asta”, a declarat ea reporterilor.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că este pregătit să vorbească cu Putin dacă liderul rus este interesat să pună capăt războiului. Dar ideea a eșuat rapid când Kremlinul a spus că Occidentul trebuie să recunoască anexarea declarată de Moscova pentru patru regiuni ucrainene.

Această reacție din partea Rusiei, a spus Nuland, a arătat „cât de neserioși sunt” rușii.

Nuland s-a întâlnit, de asemenea, cu Andriy Yermak, șeful Administrației lui Zelenski, care și-a exprimat mulțumirea pentru ajutorul de miliarde de dolari pe care Washingtonul s-a angajat să-l acorde Ucrainei.

„Victoria Ucrainei, de care suntem siguri, va fi victoria noastră comună”, i-a spus Zelenski, citat de biroul acestuia, lui Nuland.

Update 22:30. Secretarul american al apărării acuză Rusia de „cruzime deliberată” în Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a acuzat sâmbătă Rusia de „cruzime deliberată” în războiul din Ucraina, afirmând că Moscova vizează în mod intenționat civili.

Lloyd Austin acuză Rusia că în războiul pe care îl duce în Ucraina vizează în mod intenționat persoane civile, acest lucru fiind caracterizat drept „cruzime deliberată”, potrivit Reuters.

„Cu o cruzime deliberată, Rusia pune în vizorul său civilii și țintele civile”, a declarat Austin la Forumul național de apărare Reagan din Simi Valley, California.

„Atacurile rusești au lăsat copii morți, școli distruse și spitale distruse”, a spus el.

Update 21:30. Zelenski spune că nivelul de plafonare a prețului la petrolul rusesc nu este serios

Plafonarea prețului la 60 de dolari pentru petrolul rusesc transportat pe cale maritimă, convenită de Grupul celor șapte națiuni și Australia, nu este serioasă și nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia să pornească un război în Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski.

Uniunea Europeană urmează să aprobe plafonul după ce G7 și Australia au ajuns vineri la un acord. Măsura are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în același timp o creștere bruscă a prețurilor globale, potrivit Reuters.

„Nu ați putea numi o decizie serioasă stabilirea unei astfel de limite pentru prețurile rusești, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist”, a declarat Zelenski într-o adresă video.

„Este doar o chestiune de timp până când oricum va trebui să fie folosite instrumente mai puternice. Este păcat că acest timp va fi pierdut”.

Andriy Yermak, șeful administrației lui Zelenski, a declarat anterior că plafonul ar trebui să fie stabilit la 30 de dolari „pentru a distruge mai repede economia inamicului”.

Zelenski s-a plâns că lumea a dat dovadă de slăbiciune prin stabilirea plafonului la 60 de dolari, care, potrivit lui, ar umfla bugetul Rusiei cu 100 de miliarde de dolari pe an.

„Acești bani ... vor merge spre destabilizarea în continuare tocmai a acelor țări care încearcă acum să evite deciziile serioase”, a spus el.

Update 19:30. Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin va merge pe front, în Ucraina, ”în curând”, în zonele deja ocupate de Federația Rusă.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că președintele rus, Vladimir Putin, plănuiește să viziteze teritoriile deja ocupate de Federația Rusă ”în curând”.

”Putin va vizita Donbas în curând”, a declarat Peskov, citat de TASS.

Kremlinul nu a furnizat date exacte despre momentul în care va avea loc vizita lui Putin în Ucraina.

Update 15:30. Un rus bogat a fost arestat în timp ce se afla în locuința sa luxoasă din Londra

Un rus bogat, în vârstă de 58 de ani, a fost reținut sub suspiciunea de spălare de bani, conspirație în vederea fraudării Ministerului de Interne englez și conspirație în vederea comiterii de sperjur, potrivit Sky News. Bărbatul a fost ridicat din locuința sa luxoasă din Londra.

Un bogat om de afaceri rus a fost arestat în luxoasa sa locuință din Londra de către poliția care investighează activitatea infracțională a oligarhilor.

Bărbatul, în vârstă de 58 de ani, a fost reținut sub suspiciunea de spălare de bani, conspirație în vederea fraudării Ministerului de Interne și conspirație în vederea comiterii de sperjur.

Agenția Națională pentru Combaterea Criminalității (NCA) nu a dat numele bărbatului și nici al altor două persoane, care au fost, de asemenea, arestate.

Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut după ce a fost văzut părăsind clădirea cu o geantă care conținea mii de lire sterline în numerar. El a fost arestat sub suspiciunea de spălare de bani și obstrucționarea unui ofițer.

Cea de-a treia persoană - un bărbat de 39 de ani - a fost arestată la domiciliul său din Pimlico, în Londra, pentru infracțiuni precum spălare de bani și conspirație pentru fraudă.

NCA a declarat că aproximativ 50 dintre ofițerii săi din cadrul celulei de combatere a cleptocrației au fost implicați în operațiunea desfășurată la proprietatea de lux a omului de afaceri, unde au fost confiscate mai multe dispozitive digitale și o sumă mare de bani în urma unei percheziții.

Graeme Biggar, directorul general al NCA, a declarat: „Celula de combatere a cleptocrației a NCA, înființată abia anul acesta, are un succes semnificativ în investigarea potențialelor activități infracționale ale oligarhilor, ale furnizorilor de servicii profesionale care îi sprijină și le permit și ale celor care au legături cu regimul rus. Vom continua să folosim toate puterile și tacticile pe care le avem la dispoziție pentru a contracara această amenințare”.

Toți cei trei bărbați care au fost arestați au fost între timp eliberați pe cauțiune.

Update 10:30. Herson-ul se eliberează de mine. Peste 7.000 de capcane explozive au fost îndepărtate

Un total de 7.042 de obiecte explozive au fost "îndepărtate și neutralizate" din regiunea Herson, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Efortul pentru a scăpa zona de mine și alte capcane a continuat de la retragerea Rusiei din oraș luna trecută.

Cei din serviciile de urgență ucrainene spun că au supravegheat aproape 700 hectare de teritoriu deschis, 60 kilometri de căi ferate și 326 de gospodării.

Autoritățile îi îndeamnă pe toți cei care se întorc în Herson sau în zona din jurul acestuia să fie extrem de atenți, potrivit The Guardian.

Înainte ca rușii să se retragă, autoritățile ucrainene au avertizat că Moscova încearcă să transforme Herson-ul într-un "oraș al morții". Soldații ruși au transformat întreaga regiune într-un câmp minat, ceea ce ar putea face din Herson cea mai minată zonă din Ucraina, scria recent aceeași sursă.

Lucrările de deminare a regiunii ar putea dura luni, dacă nu chiar ani. Martorii și militarii declarau pentru The Guardian că rușii au lăsat mine și capcane peste tot.

"Rușii au minat tot ce au putut", a declarat Oleksandr Valeriiovych, un soldat stabilit în Posad-Pokrovske care ajută la curățarea zonei recucerite de la ruși. "Drumuri, terenuri, poduri, case, clădiri. Totul. Găsim tot timpul mine. Nu am mai văzut așa ceva până acum", a spus el.

Update 8:00 Rusia a refuzat condițiile impuse de Statele Unite pentru a începe negocierile pentru pace în Ucraina. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Vladimir Putin este dispus să discute cu Joe Biden, dar fără condiții. 

Reacția Kremlinului vine după declarațiile liderului de la Casa Albă, care a explicat că este gata să se întâlnească cu Vșadimir Putin și să negocieze o pace pentru Ucraina, doar dacă trupele ruse se vor retrage.

Totuși, Kremlinul a adăugat că președintele rus este dispus să discute și alte variante diplomatice.

”Președintele Federației Ruse a fost întotdeauna și rămâne deschis la discuții, pentru a asigura interesele noastre.

De fapt, ce a spus domnul Biden? A spus că discuțiile sunt posibile doar dacă Putin părăsește mai întâi Ucraina.

În mod necondiționat, operațiunea militară specială continuă. În același timp, este foarte important - președintele a fost și rămâne deschis pentru contact, pentru negocieri. 

Bineînteles, calea preferată pentru a ne atinge obiectivele este prin mijloace diplomatice pașnice”, a declarat Dimitry Peskov.

Trupele rusești atacă în mod deliberat muzeele, bibliotecile și alte instituții culturale din Ucraina, potrivit unui raport publicat de organizația internațională a scriitorilor PEN.

„Cultura nu este o pagubă colaterală în războiul împotriva Ucrainei; este o țintă, un pilon central al justificării războiului de către președintele rus Vladimir Putin. Putin a afirmat în repetate rânduri că limba și cultura ucraineană pur și simplu nu există. Prin vizarea muzeelor de artă, a sălilor de muzică, a bibliotecilor, a teatrelor și a siturilor istorice, el încearcă să facă să fie așa”, se arată în raportul prezentat de The Guardian.

PEN a citat Ministerul ucrainean al Culturii, care a anunțat că 529 de instituții cluturale au fost distruse sau deteriorate de la începutul războiului. Bilanțul include atât situri de importanță națională, cât și instituții culturale din orașe și sate.

Conform raportului, soldații ruși ar fi confiscat și distrus cărți în limba ucraineană din bibliotecile publice din regiunile ocupate.

Cu toate acestea, raportul a recunoscut că „nu este întotdeauna posibil să se determine dacă bombardamentele asupra siturilor culturale sunt deliberate sau sunt rezultatul bombardamentelor nediscriminatorii ale Rusiei asupra zonelor civile”.

Război în Ucraina, 2 decembrie | ONU anchetează posibile crime de război în atacurile ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Război în Ucraina, 1 decembrie | Rusia: Șeful NATO: "prea devreme" pentru decizia de a muta sistemul Patriot în Ucraina 

Război în Ucraina, 30 noiembrie | Kievul vrea o discuție despre aderearea la NATO înainte de sfârșitul războiului cu Rusia, spune ministrul Dmitro Kuleba

Război în Ucraina, 29 noiembrie | Ajutor de urgență din SUA: Ucrainenii primesc echipamente pentru rețelele electrice

Război în Ucraina, 28 noiembrie | Secretarul general al NATO: "Putin folosește iarna ca armă în război"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close