Antena 3 CNN Externe Anchetă în Turcia, după speculații privind sănătatea lui Recep Tayyip Erdogan. Președintele a fost operat la colon acum 10 ani 

Anchetă în Turcia, după speculații privind sănătatea lui Recep Tayyip Erdogan. Președintele a fost operat la colon acum 10 ani 

Autoritățile din Turcia au deschis o anchetă împotriva a 30 de persoane acuzate că au distribuit pe rețelele sociale "dezinformări" cu privire la starea de sănătate a președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează presa internațională.

Anchetă în Turcia, după speculații privind sănătatea lui Recep Tayyip Erdogan. Președintele a fost operat la colon acum 10 ani 
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Noi 2021   •   15:42

Conform poliței, cei investigați ar fi postat pe Twitter "conținut manipulator" sub hashtagul #olmus (mort, în turcă).

Postările s-au multiplicat în contextul speculațiilor privind sănătatea lu Erdogan în timp ce apropiații acestuia au încercat să combată zvonurile distribuind imagini cu activitățile de pe agenda președintelui.

Oponenții politici al liderului de la Ankara evocă adesea subiectul stării de sănătate a președintelui, notează BBC.

În vârstă de 67 de ani, Recep Tayyip Erdogan a suferit o intervenție chirurgicală la colon în 2011. De atunci, președintele turc a negat frecvent informațiile că ar avea cancer.

Aliații președintelui turc: "Foarte sănătos"

Pe fondul noilor speculații de pe rețelele sociale, oficiali din partidul de guvernământ AKP (Justiție și Dezvoltare, n.r.) s-au întrecut să posteze, săptămâna aceasta, imagini cu activitățile președintelui.

Miercuri, Erdogan a participat la mai multe evenimente în capitala turcă, menite să marcheze 19 ani de când formațiunea sa conservatoare se află la putere.

"Șeful a venit de la Istanbul la Ankara. E foarte sănătos", a semnalat un membru AKP.

Iar Fahrettin Altun, directorul de comunicare al președintelui, a distribuit un scurt videoclip în care Erdogan merge pe jos după ce a coborât din mașina oficială.

"Se bucură de încrederea prietenilor și este temut de dușmani", comentează mesajul oficialului prezidențial.

Presa turcă arată că subiectul referitor la starea președintelui a revenit în atenția publicului după ce un alt clip, difuzat săptămâna trecută, îl arăta pe Erdogan mergând șovăielnic, cu precauție.

În urmă cu o lună, pe fondul unor speculații similare, oficialii prezidențiali au contraatacat cu un video în care președintele joacă baschet.

BBC amintește că, dacă intervenția chirurgicală de acum 10 ani a fost popularizată în presa din Turcia, informațiile publice oficiale privind sănătatea președintelui sunt, în schimb, rare.

Erdogan a mai fost surprins în trecut moțăind la diverse evenimente. El are, pe de altă parte, o agendă încărcată, apare frecvent în public și sunt zile în care susține mai multe discursuri.

Erdogan și-a anulat participarea la COP26 din motive de "securitate"

Președintele turc a fost recent într-un turneu african de trei zile și a participat la summit-ul G20 de la Roma.

În schimb, Erdogan a ales să-și contramandeze participarea la summit-ul COP26 de la Glasgow, invocând motive de securitate, mai exact, faptul că gazdele au impus o limită a numărului membrilor delegației.

Recep Tayyip Erdogan domină de aproape două decade viața politică din Turcia: înainte de a fi ales președinte în urmă cu șapte ani, a fost prim-ministru din 2003 până în 2014 și a supraviețuit loviturii de stat din 2016.

Următoarele alegeri prezidențiale din Turcia urmează să aibă loc în 2023.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan sănătate colon
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close