Antena 3 CNN Externe Replica Moscovei, după ce Joe Biden a anunțat că trimite în Ucraina rachete care pot lovi Rusia: "America toarnă gaz peste foc!"

Replica Moscovei, după ce Joe Biden a anunțat că trimite în Ucraina rachete care pot lovi Rusia: "America toarnă gaz peste foc!"

Decizia SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete și muniții va crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO, susține Moscova.

Replica Moscovei, după ce Joe Biden a anunțat că trimite în Ucraina rachete care pot lovi Rusia: "America toarnă gaz peste foc!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Iun 2022   •   11:55

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov (foto), a declarat agenției RIA Novosti că autoritățile ruse privesc "extrem de negativ" ultimul pachet de asistență militară al SUA pentru Ucraina, pachet ce include dispozitive M142 HIMARS (acronimul de la Sistem de artilerie de înaltă mobilitate, cu rachete).

"Credem că SUA toarnă cu intenție și sârguință gaz peste foc. Astfel de livrări nu stimulează voința conducerii ucrainene de a relua negocierile de pace", a spus, la rândul său, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

El a adăugat că Rusia nu dă crezare cuvintelor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că armata ucraineană nu va folosi sistemele de rachete multiple din SUA pentru a ataca Rusia.

Armele, solicitate de multă vreme de Kiev, urmează să ajute la executarea de lovituri de înaltă precizie și de la o mai mare distanță asupra țintelor inamice.

Până recent, SUA au refuzat să furnizeze armatei ucrainene sisteme de artilerie cu capabilități de a lovi ținte la distanțe mari, de teamă că acestea vor fi folosite împotriva unor obiective din Rusia.

Zelenski:  "Nu vrem să atacăm Rusia"

Însă președintele american Joe Biden a estimat, într-un articol de opinie publicat în The New York Times, că noile arme vor întări pozițiile de negociere ale Kievului în raport cu Moscova și vor face mai probabilă o soluție diplomatică.

Într-o altă reacție la decizia Washingtonului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa "nu are intenția să atace Rusia."

Într-un interviu pentru canalul TV american Newsmax, semnalat de BBC, Zelenski a insistat că noile sisteme, cu o rază de acțiune de circa 80 de kilometri, vor fi utilizate doar pentru auto-apărare.

"Nu ne interesează Federația Rusă. Nu luptăm pe teritoriul lor, cum fac ei pe teritoriul nostru", a susținut președintele ucrainean.

Rusia face exerciții nucleare în ziua în care Washingtonul anunță că trimite sisteme HIMARS în Ucraina

Aproape 1.000 de militari participau, miercuri, la "manevre intense" cu 100 de vehicule, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale (ICBM) de tip Yars, potrivit Ministerului rus al Apărării.

"În regiunea Ivanovo, lansatoarele autonome ale sistemului mobil de rachete Yars din cadrul Forțelor Strategice Nucleare, efectuează manevre intense pe rutele de patrulare, ca parte a exercițiilor", a comunicat sursa citată.

Pe 27 aprilie, ​​Vladimir Putin a amenințat că o intervenție din exterior în situația din Ucraina va primi "un răspuns fulgerător" din partea Rusiei.

El a adăugat că, în cazul unei amenințări la adresa sa, Rusia va folosi ca răspuns "mijloace pe care adversarii săi nu le au".

Pe lângă avertismentele prezente în declarațiile oficiale, propaganda rusă, în special la televiziune, formulează frecvent amenințări cu războiul nuclear la adresa statelor NATO.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close