Antena 3 CNN Externe Reuniune de urgenţă a NATO, la cererea Turciei

Reuniune de urgenţă a NATO, la cererea Turciei

Reuniune de urgenţă a NATO, la cererea Turciei
Sursa foto: nato
01 Iun 2010   •   18:30

Ambasadorii statelor membre NATO vor organiza marţi o reuniune specială la cererea Turciei, în urma incidentului naval din largul Fâşiei Gaza, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai.
"O reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord", care reuneşte cei 28 de ambasadori ai ţărilor membre NATO "este în pregătire pentru mâine după-amiază, la cererea autorităţilor turce", la Bruxelles, la sediul alianţei, a declarat el pentru AFP.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan declarase anterior la Santiago, în Chile, că ţara sa va cere NATO să convoace o reuniune de urgenţă după asaltul comandourilor israeliene împotriva unui convoi umanitar internaţional cu destinaţia Gaza, care a provocat victime în rândul cetăţenilor turci.

"Presupun că turcii vor să discute despre incidentul naval" din largul Fâşiei Gaza, care s-ar fi soldat cu moartea a nouă persoane, potrivit armatei israeliene, dintre care numeroşi turci, potrivit diverselor surse. Vaporul pe care s-au produs incidentele naviga sub pavilion turc.
"NATO este profund preocupată de pierderile de vieţi omeneşti în cadrul incidentului de la bordul acestei nave", a declarat alianţa militară occidentală într-un comunicat.
"Aşteptăm informaţii mai detaliate care să permită stabilirea faptelor", a adăugat aceasta.
"NATO nu are compentenţa de a se ocupa de urmările acestui tip de incidente. Turcia nu a invocat articolul 5, care prevede acordarea de asistenţă oricărui aliat atacat, dar, dat fiind că mulţi cetăţeni turci par să figureze printre victime, este de înţeles că vrea să declanşeze consultări politice cu partenerii săi", a apreciat un diplomat.
Între timp, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o întâlnire de urgenţă, luni, pentru a discuta despre radiul israelian.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close