Antena 3 Externe Reuniunea membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate privind arsenalul chimic sirian s-a încheiat fără rezultat

Reuniunea membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate privind arsenalul chimic sirian s-a încheiat fără rezultat

de M.T.    |    12 Sep 2013   •   08:37
Reuniunea membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate privind arsenalul chimic sirian s-a încheiat fără rezultat

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au discutat, miercuri după-amiaza, despre un proiect de rezoluţie care prevede destructurarea arsenalului chimic al Damascului, dar întâlnirea s-a încheiat fără a se ajunge la vreun rezultat, relatează AFP, citată de Mediafax.

Ambasadorii Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Chinei şi Rusiei au participat la o întâlnire de 45 de minute la ONU, la New York.

„Fiecare şi-a expus poziţia, dar nu au avut loc negocieri cu adevărat", a declarat un diplomat din cadrul Consiliului.

Ambasadorii au adus în discuţie „elemente susceptibile să facă parte dintr-o rezoluţie", a spus alt diplomat, fără să ofere detalii.

„Ne aşteptăm la o reuniune mai hotărâtă joi, la Geneva, între cei doi şefi ai diplomaţiilor" americană, John Kerry, şi rusă, Serghei Lavrov, a comentat un al treilea diplomat.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului au început marţi să examineze un proiect francez de rezoluţie care prevede destructurarea arsenalului chimic sirian, dar şi o ameninţare cu acţiuni militare în cazul unui reviriment din partea regimului de la Damasc.

Însă o reuniune a Consiliului prevăzută marţi după-amiaza a fost anulată în ultimul moment, la cererea Moscovei, ostilă acestui text.

Franţa a anunţat că este pregătită să modifice în anumite limite proiectul său de rezoluţie, dar intenţionează, la fel ca Statele Unite, să menţină opţiunea militară pe masă, ca mijloc de presiune asupra regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Potrivit unor diplomaţi de la ONU, Moscova este ostilă oricărei menţionări a forţei. Rezoluţia Franţei este formulată în baza "chapter 7" din Carta ONU, care autorizează folosirea forţei, ca ultim recurs, pentru a constrânge o ţară să îşi respecte obilgaţiile.

La iniţiativa Rusiei, Damascul a anunţat că vrea să îşi plaseze arsenalul sub control internaţional, aderând la Convenţia din 1993 care interzice acest tip de armament.

Rusia a transmis Statelor Unite un plan privind controlarea armelor chimice, iar acest dosar va fi discutat joi la Geneva de către şefii diplomaţiilor celor două ţări.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close