Antena 3 CNN Externe Revista presei. Rusia, preocupată de extinderea "sferei de influenţă" europene. Anchetă în zborul Air Force One din New York. Se cere redenumirea ?gripei porcine?.

Revista presei. Rusia, preocupată de extinderea "sferei de influenţă" europene. Anchetă în zborul Air Force One din New York. Se cere redenumirea ?gripei porcine?.

Revista presei. Rusia, preocupată de extinderea "sferei de influenţă" europene. Anchetă în zborul Air Force One din New York. Se cere redenumirea ?gripei porcine?.
Sursa foto: revista presei
29 Apr 2009   •   05:44
Rusia, preocupată de extinderea "sferei de influenţă" europene

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a arătat marţi sceptic cu privire la declaraţiile Uniunii Europene, care a dat asigurări că Parteneriatul Estic nu constituie o tentativă de extindere a "sferei de influenţă" europene.
"Am ascultat declaraţiile Bruxelles-ului care menţionau că nu este vorba despre o extindere a sferei de influenţă a Uniunii Europene şi că (Parteneriatul Estic) nu este împotriva Rusiei, am vrea cu adevărat să credem acest lucru", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia unei reuniuni cu oficialii europeni la Luxemburg, scrie PressTv.
"Ascultăm cu interes ce a fost spus, dar anumite comentarii reprezintă o sursă de preocupare", a adăugat el.



Copil de patru ani, considerat pacientul zero al gripei porcine

Un băieţel mexican în vârstă de patru ani, Edgar Hernandez, are putea fi în centrul răspândirii virusului gripei porcine. Acesta a fost diagnisticat cu gripa porcina la începutul acestei luni. El a supravieţuit, dar locuitorii oraşul Veracruz cred că zona este epicentrul epidemiei, chiar dacă oficialii nu recunosc.
Peste 450 de membri ai acestei comunităţi pretind că suferă de probleme respiratorii de la contaminarea produsă de o fermă de porci din apropriere deţinută de o companie americană, scrie The Telegraph.
De la sfârşitul lunii martie, circa unul din şase din cei 3000 locuitori ai zonei au suferit de infecţii respiratorii grave.


SUA: Senator republican a trecut la Partidul Democrat

Senatorul de Pennsylvania Arlen Specter, un veteran al forului legislativ american, a trecut de la Partidul Republican la Partidul Democrat, declarând că nu se mai regăsea în doctrina republicană, care s-a deplasat din ce în ce mai mult spre dreapta, arăta CNN.
Prin această mutare, democraţii din Senat ajung la doar un vot de majoritatate de 60 de locuri, dar şi acest aspect s-ar putea corecta dacă câştigă disputa din statul Minnesota .


Siria reia legăturile cu SUA
Fostul preşedinte american Jimmy Carter aprecia că SUA şi Siria ar putea relua legăturile diplomatice foarte curând, dar se îndoieşte că noua deschidere a Cubei înseamnă că liderii săi sunt pregătiţi pentru acordarea libertăţii de exprimare sau pentru schimbarea sistemului politic.
Preşedintele sirian Bashar Assad este "foarte nerăbdător" să restabilească legăturile cu Washington, crede Carter, care declara că nu ar fi surprins dacă s-ar întâmpla în acest an, transmite AP.
În ce priveşte Cuba, fostul preşedinte crede că Fidel Castro încă are ultimul cuvânt de spus cu privire la viitorul insulei şi nu fratele Raul.


Obama cere anchetarea zborului Air Force One în New York
Preşedintele american a ordonat o anchetă în privinţa şedinţei foto cu unul din aparatele ce servesc ca Air Force One şi a costat 328.835 dolari şi care a provocat panică la New York .
Obama a declarat că nu a fost informat despre zborul la joasă altitudine din portul New York, ce i-a făcut pe mulţi să se gândească la un nou atac terorist.
?A fost o greşeală. Nu se va mai repeta?, a declarat Obama, citat de Bloomberg.
Zborul aparatului VC-25, un Boeing 747 modificat, şi două F-16 a costat 328.835 dolari, arăta purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Vicki Stein .
Obama l-a însărcinat pe şeful adjunct al administraţiei sale Jim Messina să afle ?cum a fost luată decizia de a efectua zborurile? şi să facă în aşa fel ca incidentul să nu se mai repete.


Gripa porcină: experţii şi fermierii cer schimbarea numelui

Precum şi virusul, numele "gripa porcină" se răspândeşte la fel de repede, fapt ce îi îngrijorează pe fermieri. Pentru industria americană a cărnii de porc, cu o valoare de 15 miliarde dolari este un adevărat dezastru.
Deşi tulpina virusului nu vine în întregime de la porc şi nu se răspândeşte prin consumul de carne, preţurile la carne au început deja să scadă pe fondul căderii acţiunilor.

De altfel, efectele au început deja să se simtă: China, cel mai mare importator de carne de porc din SUA, Rusia şi Ucraina au interzis importul de porc din Mexic şi unele state americane.
În plus pe piaţa locală, preţul a ajuns la 59 de dolari pentru 45 de kilograme, în cădere de la 62 de dolari, când de obicei în această perioadă se ajungea şi la 70 de dolari.
De altfel, pe lângă fermieri americani, şi comisarul european pentru Sănătate a cerut ca virusul să fie redenumit "noua gripă", aminteşte CBS.

În vreme alte propuneri de ?botez? se axau pe geografia răspândirii, pentru a fi numit gripa nord-americană.
Cu toate acestea, OMS arăta că nu are nici o intenţie de a scoate termenul ?porc? din denumire pentru a nu provoca confuzie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close