Antena 3 CNN Externe Rusia acuză Suedia de ESCALADAREA tensiunilor din Marea Baltică

Rusia acuză Suedia de ESCALADAREA tensiunilor din Marea Baltică

Rusia acuză Suedia de ESCALADAREA tensiunilor din Marea Baltică
24 Oct 2014   •   13:30

Ministerul Apărării rus declară că operaţiunea militară din Marea Baltică, întreprinsă de armata suedeză în căutarea unei posibile "activităţi străine subacvatice" nu poate decât să "submineze stabilitatea şi să escaledeze tensiunile".

"Asemenea acţiuni nefondate ale suedezilor, alimentate de retorica Războiului Rece, conduc astăzi la escaladarea tensiunilor din regiune", spune purtătorul de cuvânt al ministerului de la Moscova, Igor Konashenkov.

"Ele pot conduce la subminarea principiilor activităţii economice navale din Marea Baltică şi nu la întărirea securităţii maritime a unei ţări, aşa cum s-ar putea greşit înţelege", a adăugat oficialul rus.

Suedia a declanşat în urmă cu aproape o săptămână cea mai mare operaţiune militară în zona baltică, de la încheierea Războiului Rece, explicând că trupele sale caută o posibilă "activitate străină subacvatic".
Presa de la Stockholm speculează că operaţiunea de proporţii ar fi de fapt o "vânătoare" a unui submarin militar rus avariat, care a pătruns ilegal în apele din arhipelagului din imediata apropiere a capitalei suedeze.


Moscova a negat aceste informaţii. Konashenkov a subliniat că Suedia nu va găsi niciodată un submarin rusesc în arhipelagul Stockholm.
Între timp, autorităţile suedeze au informat astăzi că operaţiunile de căutare vor fi limitate, relatează Reuters.

"Numărul mare de vase şi amfibii va fi redus şi multe dintre ele se vor întoarce în port. Zona respectivă va fi în continuare monitorizată cu atenţie, de un efectiv diminuat semnificativ", se arată în comunicatul armatei suedeze.

Marţi seară, Suedia anunţa că este pregătită să folosească forţa în cazul în care va fi depistat vreun submarin străin în arhipelagul Stockholm.

×
Subiecte în articol: Marea Baltica
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close