Antena 3 CNN Externe Rusia avertizează despre riscul nuclear pe care îl reprezintă o lovitură militară în Siria

Rusia avertizează despre riscul nuclear pe care îl reprezintă o lovitură militară în Siria

Rusia avertizează despre riscul nuclear pe care îl reprezintă o lovitură militară în Siria
de M.T.    |    04 Sep 2013   •   20:33

Rusia avertizează că un atac militar împotriva Siriei ar putea avea efecte catastrofale, în cazul în care o rachetă ar lovi un reactor aflat lângă Damasc care conţine uraniu radioctiv.

„Dacă o rachetă loveşte, voit sau din întâmplare, reactorul miniatură sursă de neutroni (MNSR) care se află la Damasc, consecinţele ar putea fi catastrofale”, se arată într-o declaraţie a Ministerului rus de Externe, citată de Reuters.

Consecinţele la care se face referire sunt „poluarea teritoriilor învecinate cu uraniu puternic îmbogăţit şi cu produse de fisiune şi imposibilitatea de a controla şi păstra materialele fisionabile stocate în acest obiectiv”.

În acest fel, consideră Ministerul rus de Externe, materialele nucleare ar putea ajunge în mâinile unor persoane care le-ar putea folosi ca pe nişte arme.

În acest sens, Rusia a solicitat Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice să „reacţioneze rapid”, iar membrii AIEA „să prezinte o analiză a riscurilor legate de lovirea de către SUA a MNSR sau a altor facilităţi din Siria”.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close