S-au împlinit 50 de ani de la discursul "I have a dream" al lui Martin Luther King. Barack Obama: Toţi oamenii sunt creaţi egali

de D.D.    |    28 Aug 2013   •   22:11
Trei preşedinţi americani şi zeci de mii de oameni au luat parte la o ceremonie impresionantă, la Washington. Astăzi s-au împlinit 50 de ani de la faimosul discurs "I have a dream" al lui Martin Luther King.

În cadrul ceremoniei, alături de Barack Obama, au luat cuvântul şi doi foşti preşedinţi democraţi, Bill Clinton şi Jimmy Carter.

Antena 3 a transmis în direct evenimentul.

Fragmente din discursul lui Barack Obama:

- Acum 50 de ani, americanii au venit în acest loc pentru a cere înapoi promisiunea făcută de fondatorii naţiunii noastre. Toţi oamenii sunt creaţi egali, toţi au fost înzestraţi cu dreptul la libertate.

- Oamenii au venit din toate colţurile ţării noastre, persoanele de culoare care îşi doreau libertatea şi albii care nu mai puteau accepta doar libertatea lor, când alţii nu aveau parte de ea.

- Martin Luther King nu a murit în van. Victoria lui a fost una importantă.

- Poate că Universul se îndreaptă spre dreptate, dar nu face asta de unul singur. Trebuie să fim cu ochii deschişi, trebuie să-i împiedicăm pe cei care ridică noi bariere. Trebuie să veghem mereu.

- Libertatea este strâns legată de viaţa de zi cu zi, demnitatea are legătură cu abilitatea de a-ţi găsi un loc de muncă. Martin Luther King spunea: ce contează că poţi sta la masă, dacă nu ai ce mânca.

- Şomajul în rândul persoanelor de culoare este dublu faţă de cel din rândul albilor.


Fragmente din discursul lui Bill Clinton:


- Cât de mult le datorăm acelor oameni care au venit aici acum 50 de ani, martirilor care au sacrificat totul pentru un vis, un vis pe care acum milioane de oameni îl trăiesc!

- Martin Luther King nu a murit pentru ca noi astăzi să ne plângem de criza politică. E timpul să nu ne mai plângem!


În urmă cu jumătate de secol, Martin Luther King le-a vorbit celor 250.000 de persoane care au participat la "marşul pentru locuri de muncă şi libertate" despre visul său de a trăi într-o lume în care oamenii nu sunt judecaţi după culoarea pielii.

CITIŢI ŞI ASCULTAŢI TEXTUL INTEGRAL AL DISCURSULUI "I HAVE A DREAM"

 

x close