Antena 3 CNN Externe Scandal diplomatic între Ucraina și Bulgaria. Președintele bulgar a spus că „peninsula Crimeea este rusească”

Scandal diplomatic între Ucraina și Bulgaria. Președintele bulgar a spus că „peninsula Crimeea este rusească”

Doi dintre vecinii României se contrează din cauza unor afirmații controversate. Președintele bulgar a afirmat că „peninsula Crimeea este rusească”, iar ambasaborul țării în Ucraina este chemat să dea explicații.

Scandal diplomatic între Ucraina și Bulgaria. Președintele bulgar a spus că „peninsula Crimeea este rusească”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    20 Noi 2021   •   11:37

Vineri, ambasadorul Bulgariei în Ucraina a fost chemat de ministrul de Externe. Acesta trebuie să dea explicații cu privire la comentariile președintelui Rumen Radev.

Șeful statului a afirmat că Peninsula Crimeea face parte din Rusia, după ce a fost anexată de Ucraina în 2014. Într-o dezbatere prezidențială, dinaintea scrutinului prezidențial de duminică, Radev a spus că sancțiunile occidentale împotriva Moscovei nu au dat rezultatele așteptate.

Totodată, liderul bulgar a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să restabilească dialogul cu Rusia, indiferent cât de tensionate ar fi relațiile dintre cele două părți.

„Este foarte important să fim pragmatici în politica externă. Sancţiunile impuse ca urmare a anexării Crimeii nu au avut rezultate. Crimeea este, în prezent, rusească”, a spus Rumen Radev, scrie Reuters. 

Reacția Ucrainei a venit cu rapiditate. Ministerul de Externe al țării a transmis că aşteaptă ca Radev să-şi retragă declaraţiile, care se opun „poziţiei oficiale a Sofiei, de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”.

Rumen Radev, în vârstă de 58 de ani, a devenit șef al statului în Bulgaria în anul 2017, după o campanie în care a cerut ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Totodată, el este considerat favorit în turul doi, de duminică, al alegerilor prezidențiale, după ce a câștigat 49,4% din voturi în primul tur, pe 14 noiembrie.

Într-o dezbatere cu contestatorul său, rectorul Universității din Sofia Anastas Gerdzhikov, Radev a afirmat că Uniunea Europeană și Bulgaria, membru NATO, ar trebui să păstreze legături pragmatice cu Rusia și nu ar trebui să o vadă ca pe un inamic.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close