Antena 3 CNN Externe Scene de război în Kosovo. Sârbii au încercat să ocupe primăriile, soldaţii NATO au intervenit

Scene de război în Kosovo. Sârbii au încercat să ocupe primăriile, soldaţii NATO au intervenit

Tensiuni cresc la nord de Kosovo, unde etnicii sârbi au încercat să preia cu forța clădirile administrației locale în care primarii albanezi au intrat săptămâna trecută cu ajutorul poliției.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   08:18

Soldații NATO au intervenit de urgență pentru a aplana conflictul. Cel puțin 40 de militari ai Alianței au fost răniți in urma acestor confruntări.

"Deși spunem de luni de zile că premierul din Kosovo are o singură dorință - să provoace conflicte în țară și să ducă la vărsare de sânge în întreaga regiune, puțini au vrut să audă adevărul. În ultimele trei zile, chiar și un analfabet politic a putut înțelege ce s-a pregătit pentru în prezent", a acuzat, de la Belgrad, președintele sârb Aleksandr Vucici.

Sârbii, care sunt majoritari la nord de Kosovo, au refuzat să participe în luna aprilie la alegerile locale, în urma cărora candidații albanezi au câștigat în patru municipalități.

Citește și: Președintele Serbiei ordonă punerea armatei în alertă de luptă și trimite forțe la granița cu Kosovo

Ei refuză în prezent să-i lase pe noii aleși să-și exercite mandatele.

În aceste condiții, soldații NATO au format cordoane de securitate în jurul a patru primării din Kosovo.

Poliția kosovară și forțele NATO au fost văzute protejând clădirea municipalității din Zvecan, una dintre cele patru localități care au organizat luna trecută alegeri anticipate.

Săptămâna trecută au avut loc ciocniri între poliție și protestatarii, evenimente în urma cărora Serbia și-a plasat armata în alertă și a deplasat trupe în apropiere de granița cu Kosovo.

Etnicii sârbi din regiunea de nord a provinciei nu acceptă declarația de independență din 2008 față de Serbia și consideră în continuare Belgradul drept capitală. 

Etnicii albanezi reprezintă mai mult de 90% din populația Kosovo, sârbii fiind majoritari doar în regiunea de nord.

Foto: protest al sârbilor în Zvecan

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close