Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Președintele Serbiei ordonă punerea armatei în alertă de luptă și trimite forțe la granița cu Kosovo

Președintele Serbiei ordonă punerea armatei în alertă de luptă și trimite forțe la granița cu Kosovo

Președintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a ordonat plasarea forțelor militare ale țării în cel mai ridicat nivel de alertă combatantă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mai 2023   •   16:58

Decizia a fost luată vineri, în contextul violențelor interetnice produse în nordul provinciei Kosovo.

Vucici (foto), comandant suprem al forțelor armate sârbe, a cerut mutarea forțelor militare în apropierea frontierei dintre Serbia şi Kosovo.

Ministrul sârb al Apărării, Miloş Vucevici, a confirmat emiterea ordinului special, justificând acțiunea prin faptul că situația din Kosovo este "dramatică", relatează agenția de presă Taniug.

Citește și: Ce au făcut sârbii după amnistia decretată de președintele Vucic pentru cei care predau armele de foc deținute ilegal

Etnicii sârbi din orașul kosovar Zvecan, situat în regiunea Kosovska Mitroviţa, au fost implicați în confruntări cu forțele de ordine subordonate Guvernului de la Priştina.

Tensiunile s-au accentuat în contextul în care autoritățile kosovare vor să instaleze în Zvecan un primar de etnie albaneză, transmite agenția Reuters.

Forțele de ordine kosovare au utilizat gaze lacrimogene împotriva demonstranților, în condițiile în care au fost semnalate inclusiv focuri de armă, iar autoritățile au blocat intrările în oraș.

Serbia refuză să semneze un acord de normalizare a relațiilor cu Kosovo

Guvernul de la Belgrad nu recunoaște independența fostei regiuni sârbe Kosovo şi refuză semnarea vreunui acord de normalizare a relațiilor.

Provincia şi-a proclamat independența în 2008, după conflictul militar din anii 1998-1999, dintre grupul insurgent Armata de Eliberare din Kosovo (KLA) şi forțele militare sârbe.

Alianța Nord-Atlantică a intervenit în martie 1999, efectuând raiduri aeriene împotriva Serbiei, ceea ce a condus la retragerea forțelor militare sârbe din Kosovo.

Sursa: Mediafax

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close