Antena 3 CNN Externe Ce au făcut sârbii după amnistia decretată de președintele Vucic pentru cei care predau armele de foc deținute ilegal

Ce au făcut sârbii după amnistia decretată de președintele Vucic pentru cei care predau armele de foc deținute ilegal

Cetățenii din Serbia au reacționat la anunțul amnistiei decretate de președintele Aleksandar Vucic în cazul celor care predau autorităților armele de foc deținute ilegal.

Ce au făcut sârbii după amnistia decretată de președintele Vucic pentru cei care predau armele de foc deținute ilegal
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mai 2023   •   15:50

Decizia amnistierii a fost luată ca parte a planului de a dezarma populația, după cele două crime în masă petrecute, săptămâna trecută, la liceul "Vladislav Ribnikar" din Belgrad și în zona localității Mladenovac.

Cele două atacuri s-au soldat cu 17 morți. După decretarea amnistiei, care a intrat în vigoare luni, sârbii au predat peste 3.000 de arme și piese de armament în primele două zile de aplicare a acestei măsuri.

Informația a fost comunicată, miercuri, chiar de președintele Aleksandar Vucic.

Citește și: Val de arestări după masacrele din Serbia. Tot mai mulți adolescenți amenință cu moartea

Conform procedurii, oamenii sunt invitați să predea muniție și arme ilegale, inclusiv armele militare, în mod anonim și fără teama de a fi urmăriți penal.

După expirarea amnistiei, posesorii ilegali de armament vor fi pedepsiți aspru, potrivit autorităților.

Civilii din Serbia dețin numeroase arme ilegale, în urma războaielor din anii '90 din fosta Iugoslavie.

Serbia: două crime în masă în două zile

Această țară s-a confruntat, miercurea trecută, cu un șoc național după ce Kosta Kecmanovic, un elev de 13 ani, înarmat cu două pistoale, a ucis opt elevi și un agent de securitate la școala unde învăța, în Belgrad. Alți șase elevi și un profesor au fost răniți.

Kecmanovic, care a folosit armele deținute legal de tatăl său, a fost internat într-o instituție psihiatrică și nu poate fi tras la răspundere penală deoarece nu are vârsta legală, fixată la 14ani de legile din Serbia.

După o zi de la masacrul din Belgrad, un bărbat înarmat cu o pușcă de asalt și un pistol a ucis opt persoane și a rănit alte 14 în două sate din centrul Serbiei, după o dispută care a început în curtea unei școli.

Suspectul, Uros B., în vârstă de 21 de ani, a fost arestat.

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close