Antena 3 Externe SUA doreşte interzicerea transporturilor către Coreea de Nord

SUA doreşte interzicerea transporturilor către Coreea de Nord

09 Iun 2009   •   11:49
SUA doreşte interzicerea transporturilor către Coreea de Nord

embargo coreea de nord

Guvernul american a semnalat că este în căutarea unei metode de a interzice, posibil cu ajutorul Chinei, transporturile maritime şi aeriene ale Coreii de Nord, suspecte că ar transporta tehnologie sau arme nucleare, scrie The New York Times.
Publicaţia notează că referirea la această iniţiativă- de preferat la porturi şi aeroporturi din ţări precum China, dar ce ar putea implica şi confruntări pe mare- a fost făcută de secretarul american de stat Hillary Rodham Clinton.
Deşi aceasta nu a făcut referire la ajutorul Chinei, alţi oficiali au început să facă presiuni asupra Beijingului să se treacă la acest demers conform legislaţiei chineze.

Vorbind la ABC, Clinton a declarat că SUA se teme că dacă testele nucleare şi alte acţiuni recente ale Coreii de Nord nu duc la o "acţiune puternică," există riscul a unei curse a înarmărilor în nord-estul Asiei- aluzie la preocuparea că Japonia ar putea renunţa la interdicţia de a dezvolta arme nucleare.

Deşi nu este cert că partea chineză va ajuta, iniţiativa americană demonstrează o abordare mai dură faţă de Coreea de Nord decât Bill Clinton şi George W. Bush, care au încercat fără succes să ajungă la un acord cu Phenian.
Oficiali americani au declarat că administraţia Obama a hotărât să renunţe la vechea politică americană ce a ghidat relaţia cu Coreea în ultimii 16 ani. Conform acesteia, se credea că Nordul va abandona programul nuclear contra unei combinaţii de petrol, centrale nucleare, bani, alimente şi garanţii de securitate.
Acum, SUA a ajuns la concluzii diferite, după cel de-al doilea test nuclear al Coreii de Nord.
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close