Antena 3 CNN Externe SUA doreşte interzicerea transporturilor către Coreea de Nord

SUA doreşte interzicerea transporturilor către Coreea de Nord

SUA doreşte interzicerea transporturilor către Coreea de Nord
Sursa foto: embargo coreea de nord
09 Iun 2009   •   11:49

Guvernul american a semnalat că este în căutarea unei metode de a interzice, posibil cu ajutorul Chinei, transporturile maritime şi aeriene ale Coreii de Nord, suspecte că ar transporta tehnologie sau arme nucleare, scrie The New York Times.
Publicaţia notează că referirea la această iniţiativă- de preferat la porturi şi aeroporturi din ţări precum China, dar ce ar putea implica şi confruntări pe mare- a fost făcută de secretarul american de stat Hillary Rodham Clinton.
Deşi aceasta nu a făcut referire la ajutorul Chinei, alţi oficiali au început să facă presiuni asupra Beijingului să se treacă la acest demers conform legislaţiei chineze.

Vorbind la ABC, Clinton a declarat că SUA se teme că dacă testele nucleare şi alte acţiuni recente ale Coreii de Nord nu duc la o "acţiune puternică," există riscul a unei curse a înarmărilor în nord-estul Asiei- aluzie la preocuparea că Japonia ar putea renunţa la interdicţia de a dezvolta arme nucleare.

Deşi nu este cert că partea chineză va ajuta, iniţiativa americană demonstrează o abordare mai dură faţă de Coreea de Nord decât Bill Clinton şi George W. Bush, care au încercat fără succes să ajungă la un acord cu Phenian.
Oficiali americani au declarat că administraţia Obama a hotărât să renunţe la vechea politică americană ce a ghidat relaţia cu Coreea în ultimii 16 ani. Conform acesteia, se credea că Nordul va abandona programul nuclear contra unei combinaţii de petrol, centrale nucleare, bani, alimente şi garanţii de securitate.
Acum, SUA a ajuns la concluzii diferite, după cel de-al doilea test nuclear al Coreii de Nord.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord test nuclear embargo SUA
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close