Antena 3 CNN Externe SUA îndeamnă, la Summitul NATO, la formarea rapidă a unei coaliţii pentru "distrugerea" Statului Islamic

SUA îndeamnă, la Summitul NATO, la formarea rapidă a unei coaliţii pentru "distrugerea" Statului Islamic

SUA îndeamnă, la Summitul NATO, la formarea rapidă a unei coaliţii pentru "distrugerea" Statului Islamic
de S.T.    |    05 Sep 2014   •   17:36

Statele Unite au îndemnat vineri la constituirea rapidă a unei coaliţii largi pentru "distrugerea" grupării ultraradicale sunnite Statul Islamic (SI), într-o reuniune la care au participat alte nouă ţări, vineri, în cadrul Summitului NATO de la Newport , în Marea Britanie, relatează AFP.

"Nu este timp de pierdut pentru formarea unei coaliţii largi vizând să slăbească şi în final să distrugă ameninţarea reprezentată de către Statul Islamic", au declarat secretarii americani John Kerry şi Chuck Hagel într-un comunicat comun, la finalul unei reuniuni cu omologii lor britanici, francezi, germani, italieni, turci, polonezi, austrieci, danezi şi canadieni.

"Cred că linia roşie, pentru toată lumea de la această masă, este să nu fie trimişi militari pe teren", a subliniat, totuşi, secretarul de Stat american John Kerry, potrivit unei transcrieri a intervenţiilor sale în cursul reuniunii.

"Este necesar să avem această coaliţie până la (data) Adunării Generale a ONU", care îşi deschide lucrările în ultima săptămână din septembrie, a declarat el.

"Pentru a fi eficientă, această coaliţie internaţională este necesar să se articuleze în jurul mai multor axe: susţinerea militară a partenerilor noştri irakieni, stoparea fluxului combatanţilor străini, contracararea finanţării Statului Islamic, abordarea crizei umanitare şi delegitimarea ideologiei SI", precizează Kerry şi Hagel în comunicat.

Ameninţarea reprezentată de către gruparea Statul Islamic, o organizaţie jihadistă responsabilă de atrocităţi în Irak şi Siria, s-a impus ca subiect al discuţiilor în a doua zi a Summitului NATO.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close