Antena 3 CNN Externe "Suntem cu degetul pe trăgaci!" | Iranul semnalează în premieră că și-ar putea schimba politica nucleară

"Suntem cu degetul pe trăgaci!" | Iranul semnalează în premieră că și-ar putea schimba politica nucleară

Regimul de la Teheran a semnalat, în premieră, că și-ar putea schimba politica nucleară, după ce a afirmat în repetate rânduri că programul atomic al republicii islamice are exclusiv scopuri pașnice.

"Suntem cu degetul pe trăgaci!" | Iranul semnalează în premieră că și-ar putea schimba politica nucleară
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Hossein Beris
de Adrian Iclozan    |    18 Apr 2024   •   15:44

"O revizuire a doctrinei și a politicii noastre nucleare, precum și a considerațiilor comunicate anterior, este pe deplin posibilă", a declarat Ahmad Haghtalab, un responsabil de rang înalt din Corpul Gărzilor Revoluționare iraniene, IRGC, însărcinat cu securitatea nucleară.

Presa internațională notează că liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, are ultimul cuvânt în ceea ce privește programul nuclear al Teheranului, despre care unii oficiali occidentali suspectează că ar fi utilizat în scopuri militare.

Teheranul a susținut întotdeauna că programul său nuclear este dedicat strict scopurilor pașnice. 

Fost oficial Mossad: lovirea siturilor nucleare din Iran, luată în calcul de Israel

Avertismentul lui Ahmad Haghtalab vine în contextul în care se așteaptă ca Israelul să răspundă militar la atacul masiv lansat de Iran asupra statului evreu, săptămâna trecută.

În plus, un fost oficial de rang înalt al serviciului de spionaj Mossad, Zohar Palti, a declarat pentru Sky News că "lovirea siturilor nucleare iraniene se află pe lista opțiunilor luate în calcul de Israel" pentru a riposta după atacul de sâmbătă noaptea.

În eventualitatea unei lovituri în Iran, Ahmad Haghtalab a spus că regimul de la Teheran ar putea ataca, la rândul său, instalații nucleare israeliene.

Potrivit oficialului IRGC, aceste instalații "au fost identificate" iar armata iraniană "are degetul pe trăgaci", fiind pregătită să lanseze rachete spre ținte desemnate din Israel.

Atacul masiv de sâmbătă noaptea, care a implicat lansarea spre Israel a peste 300 de drone kamikaze și rachete balistice și de croazieră, a fost în proporție de 99%  contracarat de sistemele defensive ale statului evreu și de aviația Statelor Unite, Marii Britanii și Franței, la care s-a raliat și Iordania.

Iranul a lansat aceste lovituri multiple timp de mai multe ore, drept represalii pentru uciderea mai multor militari de rang înalt ai Teheranului într-un atac atribuit Israelului la asupra unui complex diplomatic din Damasc, la începutul acestei luni.

Expoziție de sisteme de rachete iraniene în Teheran, februarie 2024

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close