Antena 3 CNN Externe Un tânăr absolvent de facultate a aplicat la 1.700 de locuri de muncă și a primit o singură ofertă: ”Ce naiba e în neregulă cu mine? Ce fac greșit?”

Un tânăr absolvent de facultate a aplicat la 1.700 de locuri de muncă și a primit o singură ofertă: ”Ce naiba e în neregulă cu mine? Ce fac greșit?”

Un tânăr în vârstă de 22 de ani, proaspăt absolvent cu o diplomă în Administrarea Afacerilor, a depus peste 1.700 de cereri de angajare, dar a primit o singură ofertă.

Un tânăr absolvent de facultate a aplicat la 1.700 de locuri de muncă și a primit o singură ofertă: ”Ce naiba e în neregulă cu mine? Ce fac greșit?”
Sursa foto: Pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Apr 2024   •   13:30

Hunter Howell, are 22 de ani și este proaspăt absolvent cu o diplomă în Administrarea Afacerilor, al Universității Elmhurst din Chicago. Tânărul din Generația Z spune că a depus peste 1.700 de cereri de angajare, dar în cele 10 luni în care și-a căutat un loc de muncă, a primit o singură ofertă.

”Sentimentul inițial a fost de genul: Ce naiba se întâmplă? Ce naiba e în neregulă cu mine? Ce fac greșit?”, a povestit Hunter pentru publicația Fortune., citat de Adevărul.ro.

Înainte de a ajunge în presă, tânărul și-a exprimat frustrările online, pe platforma TikTok. Un videoclip în care își împărtășește experiența a adunat peste 700.000 de vizualizări.

”Dacă locuiți în Statele Unite chiar acum, înțelegeți că trecem printr-un dezastru pe piața muncii”, spune Hunter.

”Ce naiba se întâmplă? Ce naiba e în neregulă cu mine? Ce fac greșit?”

El relatează că, în mijlocul lunii martie, a trimis 1.600 de aplicații, dar a primit doar trei oferte pentru poziții de contractant și o singură ofertă pentru un post cu normă întreagă: agent de vânzări de telefoane la Costco, cu un salariu anual de 41.000 de dolari.

Tânărul, parte din Generația Z, afirmă că s-a aplicat pentru diverse domenii, de la marketing și management la retail și fast-food. De la momentul în care a postat pe TikTok și a devenit viral, pe 22 martie, a continuat să aplice la peste o sută de locuri de muncă suplimentare, ajungând la un total de 1.700, fără succes.

Hunter simte că angajatorii „se joacă” cu el și cu alți candidați tinerii. După ce a obținut un interviu inițial cu un potențial angajator, spune el, adesea ajunge să își petreacă săptămâni în diferite etape ale noilor interviuri. A primit respingeri după patru interviuri – sau pur și simplu nu a mai primit niciodată un răspuns de la managerii de angajare.

În videoclipul postat pe Tiktok, el a ales să nu își cenzureze cuvintele pe care le-a avut la adresa companiilor care simte că și-au bătut joc de el.

”Dacă sunteți manager de angajare sau sunteți în practici de angajare, să vă ia naiba” spune Hunter Howell, în timp ce ridică degetul mijlociu.

În spatele nemulțumirilor sale au apărut și sentimentele de confuzie. El a spus că se întreabă dacă este ceva în neregulă cu el sau cu abordarea sa de a aplica la locuri de muncă, în ciuda faptului că și-a început căutarea unui loc de muncă cu luni înainte de absolvirea facultății, în luna decembrie și a ascultat de sfaturile primite de la prieteni și familie.

”Am o diplomă, sunt fără antecedente penale, am experiență de muncă, referințe, un CV personalizat”, a spus candidatul, pentru Fortune.

”Este atât de derutant. Este un mister.”

Dar și mai ciudat pentru el a fost că postarea de pe TikTok i-a atras pe manageri.

”Am primit o mulțime de [mesaje directe] de la oameni de genul: „Hei, cum ar fi, sunt cutare și așa din această companie. Facem angajări pentru acest rol. Ați fi interesat”, s-a mirat tânărul.

Hunter spune că a primit numeroase astfel de mesaje de la angajatori, însă momentan, nu are încredere în ofertele primite. El este de părere și că anumite companii ar încerca acum să își facă o imagine bună, pe seama viralizării videoclipului, dacă îl angajează. Deși popularitatea TikTok-ului nu i-a adus încă un loc de muncă, Hunter și-a găsit puțină alinare în secțiunea de comentarii, unde zeci de tineri i-au împărtășit suferința.

”Mulți oameni din comentariile mele spun: „Da, asta mi s-a întâmplat. Nu esti singur”, a mărturisit băiatul.

O piață a muncii sumbră pentru noua generație

Hunter Howell este unul dintre mulți membri ai generației Z care au împărtășit, în mediul online, cât de greu le este să găsească un loc de muncă.

Printre alții se numără și Lohanny Santos, un tânăr de 26 de ani, cu două diplome și capabil să vorbească trei limbi, care încă nu a reușit să obțină un loc de muncă, după ce a mers din ușă în ușă și a împărțit CV-uri.

”Este sincer puțin jenant”

”Este sincer puțin jenant pentru că aplic literalmente pentru locuri de muncă cu salariul minim”, a spus Santos, într-un TikTok din ianuarie, vizionat de peste 25,6 milioane de ori.

”Egoist, mă simt bine să știu că nu sunt singurul, cred, care trece prin această criză”, a conchis Hunter Howell.

×
Subiecte în articol: locuri de munca angajare
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close