Antena 3 CNN Externe Un tsunami a lovit insula Tonga din Pacific, după o erupție masivă a unui vulcan subacvatic

Un tsunami a lovit insula Tonga din Pacific, după o erupție masivă a unui vulcan subacvatic

Insula Tonga din oceanul Pacific a fost lovită de un tsunami, după o erupție masivă a unui vulcan subacvatic.

Un tsunami a lovit insula Tonga din Pacific, după o erupție masivă a unui vulcan subacvatic
Sursa foto: Twitter/ FBC News Fiji
de Cerasela Stafie    |    15 Ian 2022   •   12:50

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat apa intrând într-o biserică și în mai multe case, iar martorii au spus că cenușa a căzut peste capitala, Nuku'alofa.

O avertizare de tsunami făcut pe locuitorii insulei să meargă în zone mai înalte. Erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Haʻapai a trimis unde de șoc în Pacificul de Sud.

Capitala Tonga se află la doar 65 km nord de vulcan.

Un locuitor din Tonga, Mere Taufa, a spus că erupția a avut loc în timp ce familia se pregătea de cină, iar fratele ei mai mic credea că bombe explodează în apropiere.

”Primul meu instinct a fost să mă adăpostesc sub masă, mi-am luat sora mai mică și am țipat la părinții mei și la alții din casă să facă același lucru”, a declarat omul pentru site-ul de știri din Noua Zeelandă Stuff.co.nz, scrie BBC.

Următorul lucru pe care l-a văzut era apa, care se năpustea în casa lor.

”Puteai auzi țipete peste tot, oameni țipând pentru siguranță, pentru ca toată lumea să ajungă la un loc mai înalt”, a adăugat.

Gazul, fumul și cenușa care s-au revarsat din vulcan au ajuns la 20 de kilometri înălțime, au spus Serviciile Geologice din Tonga.

Erupția de opt minute a fost atât de violentă încât a putut fi auzită ca ”sunete puternice de tunete” în Fiji, la mai mult de 800 km distanță, potrivit oficialilor din capitala Suva. Guvernul din Fiji a emis un aviz de tsunami și a deschis centre de evacuare pentru oamenii din zonele de coastă joase.

În Noua Zeelandă, care se află la mai mult de 2.300 km distanță, oficialii au avertizat cu privire la valuri puternice.

Agenția Națională de Management al Urgențelor a declarat că zonele de coastă de pe coasta de nord și de est a Insulei de Nord ar putea vedea ”curenți puternici și neobișnuiți și valuri imprevizibile la țărm”.

Meteorologul local Weather Watch a postat pe Twitter: ”eliberarea de energie este pur și simplu uluitoare”, adăugând că tot mai mulți oameni au auzit zgomote puternice în Noua Zeelandă.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close