Antena 3 CNN Externe Uciderea fetițelor din Southport. Elon Musk primește replica premierului britanic, după ce a scris că "războiul civil este inevitabil"

Uciderea fetițelor din Southport. Elon Musk primește replica premierului britanic, după ce a scris că "războiul civil este inevitabil"

Multi-miliardarul Elon Musk, proprietarul platformei sociale X si premierul britanic Keir Starmer DPA Images
Multi-miliardarul Elon Musk, proprietarul platformei sociale X (stânga) și premierul britanic Keir Starmer (dreapta). Sursă: hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Aug 2024   •   16:18

Premierul britanic Keir Starmer a condamnat recentul comentariu făcut de fondatorul Tesla și SpaceX, multi-miliardarul Elon Musk, potrivit căruia "războiul civil este inevitabil", transmite BBC.

Musk a postat comentariul respectiv în replică la un clip de pe rețeaua X, în care participanți la tulburările din Marea Britanie atacă poliția cu materiale pirotehnice.

Protestele violente s-au extins în Regatul Unit după ce un adolescent britanic, fiu al unor imigranți din Rwanda, a ucis cu cuțitul trei fetițe în orașul Southport și a rănit alți opt copii și doi adulți.

"Ceea ce am văzut că se petrece în țară este o formă de huliganism organizat și violent, care nu-și are loc nici pe străzile noastre, nici online. După cum a spus ministrul de Interne, vorbim despre o minoritate de bandiți care nu reprezintă Marea Britanie. Drept răspuns la asta, i-am văzut unii dintre cei mai buni membri ai comunităților noastre ieșind să curețe mizeria", a spus un purtător de al prim-ministrului de la Londra, în replică la comentariul lui Elon Musk.

Heidi Alexander, secretarul britanic pentru Justiție, l-a criticat, de asemenea, pe miliardar pentru comentariul pe care l-a numit "total nejustificat" și "deplorabil".

BBC notează, în context, că protestele declanșate de crimele din Southport durează de o săptămână și că tulburările au fost alimentate de "dezinformarea online, de extrema dreaptă și de sentimentul anti-imigrație".

După postarea de duminică despre "războiul civil inevitabil", Musk a continuat să comenteze tulburările din Regatul Unit și l-a vizat, de astă dată, în mod direct pe premierul Starmer, după ce acesta a declarat că " nu va tolera atacurile asupra moscheilor sau comunităților musulmane".

"Nu ar trebui să fiți îngrijorat de atacurile asupra TUTUROR comunităților?", a întrebat el.

Miliardarul a mai sugerat, de asemenea, că răspunsul poliției britanice la tulburări este "pe două niveluri", fiind cu precădere îndreptat împotriva protestatarilor anti-imigrație.

Autoritățile britanice resping ideea că acționează cu dublă măsură la proteste

Secretarul britanic pentru Justiție a arătat că proprietarul rețelei X are o mare responsabilitate, având în vedere numărul uriaș - circa 193 de milioane - de urmăritori pe X.

Heidi Alexander a respins ideea că poliția britanică acționează părtinitor, în funcție de profilul participanților la proteste.

"Este o afirmație nefondată și aduce un deserviciu bărbaților și femeilor din Poliție care își fac treaba și sprijină statul de drept", a susținut ea.

Alexander a insistat că platformele sociale au "responsabilitatea morală" de a face apel la calm și de a contribui la combaterea dezinformării.

Ea a mai adăugat că aceste companii trebuie să se asigure că "activitatea infracțională  nu este împărtășită online" și să țină cont de faptul că "actorii statali pot amplifica dezinformarea".

Oficialul guvernamental nu a spus ce "actori statali" s-ar afla în spatele dezinformărilor de pe platformele sociale.

Peter Kyle, secretarul britanic pentru tehnologie, a precizat, luni, că s-a întâlnit cu reprezentanți ai TikTok, Meta, Google și X "pentru a clarifica responsabilitatea lor de a colabora în continuare cu autoritățile (britanice) pentru a opri răspândirea dezinformărilor odioase și a incitărilor".

Yvette Cooper, ministrul britanic de Interne, a declarat, de asemenea, că guvernul său nu va tolera "huliganismul practicat din fotoliu", iar companiile de social media trebuie să își asume responsabilitatea pentru postările online care încurajează infracționalitatea.

În Marea Britanie, incitarea este pedepsită de o lege din 1986, anterioară rețelelor sociale

Legislația britanică referitoare la infracțiunile de incitare este anterioară existenței rețelelor sociale.

O lege din 1986 enumeră în această categorie provocarea violenței și hărțuirea, precum și implicarea în revolte.

O altă lege, din 2023, privind siguranța online, nu a intrat încă pe deplin în vigoare, remarcă BBC.

Noile prevederi vor obliga companiile de social media "să ia măsuri ferme împotriva conținutului și activității ilegale", inclusiv a infracțiunilor "agravate din motive rasiale sau religioase", precum și a incitării la violență.

Este de așteptat ca noua lege să poată fi aplicată efectiv de la finele acestui an, potrivit BBC.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close